Industriarbetsgivarna

Industrins märke satt – nytt avtal tecknat

Dela

Parterna inom industrin har enats om ett nytt avtal som sätter märket – ett kostnadstak – för löneökningarna på den svenska arbetsmarknaden. Det nya avtalet sträcker sig över två år och har ett avtalsvärde på 6,4 procent.

Foto TT Anders Wiklund
Foto TT Anders Wiklund

– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. 

Arbetsgivarsidan accepterar ett tvåårigt avtal och Industriarbetsgivarna konstaterar att det bidrar till en stabilitet och förutsägbarhet för svensk industri. Avtalet anger en riktning om nedväxling det andra året – något som är nödvändigt. Avtalsvärdet är 3,4 procent det första året och 3,0 procent år två. 

Krävande förhandlingar och olika syn på omvärlden  

Förhandlingarna har varit krävande, med stora avstånd mellan parterna under delar av processen. 

– Vi har haft anledning att ställa oss frågande till fackens verklighetsbeskrivning under årets avtalsrörelse. De har i stor utsträckning blundat för det ekonomiska läget. Vi befinner oss i en kris präglad av geopolitiska spänningar, ökade tullar, handelshinder och en negativ utveckling i den globala handelspolitiken. Detta påverkar alla – både företag och anställda, säger Per Widolf, förhandlingschef Industriarbetsgivarna.  

En annan central fråga har varit arbetstidsförkortning. 

– Frågan om arbetstidsförkortning har hanterats av arbetsmarknadens parter och all arbetstidsförkortning räknas av inom det totala kostnadsmärket. Vi har för vår del dessutom hittat vissa lösningar som ger företagen flexibilitet och gör det lättare att planera, och därigenom värnar produktionstiden. Detta är något som bidrar till konkurrenskraften på sikt, säger Per Widolf.  

”Vi borde öka antalet arbetade timmar” 

– Mot bakgrund av vår svaga produktivitet är jag bekymrad över fokuseringen på arbetstidsförkortning. Vi borde egentligen öka antalet arbetade timmar, säger Per Widolf.  

Han påminner om att löneökningar måste spegla den faktiska utvecklingen i produktivitet. Svensk konkurrenskraft har under en lång tid pressats på grund av höga arbetskraftskostnader i relation till produktiviteten. 

– Tidigare har växelkursen hjälpt till att hålla konkurrenskraften uppe. Så är det inte nu. Om kostnaderna fortsätter stiga utan motsvarande produktivitetsförbättringar kommer det att slå direkt mot jobb och förlorade investeringar. Detta i ett läge där vi har en arbetslöshet på nio procent och fler varsel än normalt, säger Per Widolf.  

Fack och arbetsgivare sätter gemensam gräns mot politisk inblandning 

Per Widolf understryker att den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter förhandlar fram lösningar utan politisk inblandning.  

– Arbetstidsfrågan har fått en politisk dimension och det föreligger ett reellt hot om lagstiftning om arbetstidsförkortning till 35 timmar per vecka, säger Per Widolf och fortsätter:  

– Därför är vi – fack och arbetsgivare inom industrin – eniga om att politiken ska hålla sig borta från arbetstidsfrågor. Om det sker en statlig inblandning genom lagstiftning kommer det att få konsekvenser för hur vi hanterar kollektivavtalens regler om arbetstidsförkortning, avslutar Per Widolf.  

Välkommen till pressträff:

  • Tid: Tisdagen den 1 april klockan 09.00 

  • Plats: Storgatan 5, Teknikföretagen 

Fack och arbetsgivare håller sina respektive pressträffar i samma lokaler. Först Facken inom industrin och sedan arbetsgivarna.  

Pressträffen går även att följa via en webbsändning: https://www.youtube.com/live/6H7gg1TEzSA

Vid pressträffen medverkar: 

Tomas Undin, förhandlingschef Teknikföretagen 

Per Widolf, förhandlingschef, Industriarbetsgivarna 

Arbetsgivarorganisationerna inom industriavtalet är:
Teknikföretagen

Industriarbetsgivarna 

IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige)

Livsmedelsföretagen 

TMF (Trä- och Möbelföretagen)
Gröna arbetsgivare
Grafiska Företagen
Teko (Sveriges textil- och modeföretag)

Kontakter

Om oss

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna: ”Lönebudet på kritisk nivå”21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna har idag accepterat det lönebud som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat. Förslaget omfattar en löneökning på 7,7 procent på 36 månader. ”Budet är högt och det tangerar vad som är förenligt med en bibehållen internationell konkurrenskraft. Men vi noterar att det anger en tydlig inriktning mot en lägre löneökningstakt jämfört med dagens nivå och därför har vi valt att säga ja”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

Industriarbetsgivarna säger ja till skiss på treårigt avtal, men betonar osäkert omvärldsläge10.3.2025 15:00:06 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna säger i dag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye