Månadens vårdkörapport: Mer än var femte kvinna som söker till specialist inom kvinnosjukvård har tvingats vänta längre än vårdgarantin
Skillnader mellan regioner i uppfyllande av vårdgarantin för första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i februari 2025. Tillgängligheten till kvinnosjukvård ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Totalt hade 22 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

I fem regioner hade över 50 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar. I Region Jönköping var det fyra procent av kvinnorna i kön som väntat längre än vårdgarantin, vilket kan jämföras med Region Norrbotten där 57 procent hade väntat längre än 90 dagar på en första kontakt med en specialist.
Medianväntetiden i Region Norrbotten på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård var 179 dagar. Det är tolv gånger längre än medianväntetiden i Region Jönköping där den låg på 15 dagar. I nio regioner låg medianväntetiden över 50 dagar.
15 av 21 regioner var det fler kvinnor i februari 2025 som hade väntat längre än vårdgarantin på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård jämfört med för ett år sedan. I Region Blekinge har andelen av kvinnorna i kön som väntat lägre än 90 dagar ökat från 17 procent till 38 procent det senaste året, en ökning med 21 procentenheter.
- Utöver att många kvinnor får vänta längre än vårdgarantin på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i 15 av 21 regioner är antalet dessutom fler än för ett år sedan, säger Björn Arnek, branschekonom. Tyvärr får man konstatera utvecklingen går åt fel håll.
- Idag får många kvinnor räkna med att vänta i över tre månader på att få kontakt med en gynekolog, och tillgängligheten är helt beroende av i vilken region de bor. Här måste de regionala politiker som menar allvar med att de satsar på kvinnors hälsa tänka nytt. Att låta fler söka vård i en annan region, och se till att mer gynekologisk vård bedrivs inom hållbart finansierade vårdval är några steg som kan stärka både jämlikheten och jämställdheten, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert, sjukvård.
I bifogad rapport finns statistik region för region.
Kontakter
Erik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seMikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seBilder


Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Slopa utomlänsersättningen – dags för nationella regler24.4.2025 10:23:35 CEST | Pressmeddelande
Digitala vårdtjänster har varit en självklar del av patienternas vardag i över tio år. Trots det så har landets regioner fortfarande inte lyckats enas om fungerande avtal och ersättningssystem för den digitala vården. Nu är det hög tid för förändring.
Ny rapport: Personlig assistans är en kostnadseffektiv omsorgsinsats men utan rimlig ersättningsutveckling riskeras kvalitet och brukarnas självbestämmande.23.4.2025 13:20:22 CEST | Pressmeddelande
Revisionsbolaget Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat den personliga assistansens samhällskostnader. Personlig assistans är en kostnadseffektiv insats även jämfört med andra insatser.
Vårdföretagarna välkomnar utredning om assistans: ”Men detta borde kunna utredas snabbare”, säger Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Ida Ingerö22.4.2025 12:01:01 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen en utredning för att komma till rätta med kriminalitet inom personlig assistans. De åtgärder som nu ska utredas har under lång tid föreslagits av Vårdföretagarna, bland annat en översyn av anhöriganställning, system för check in-check ut och regelbunden uppföljning av assistansbeslut.
Pressinbjudan till seminarium: Rapportlansering "Assistansens samhällskostnader – är personlig assistans för dyrt"?15.4.2025 12:55:41 CEST | Pressmeddelande
För ett år sedan lanserade Vårdföretagarna en rapport om assistansens samhällskostnader. Nu har Grant Thornton fått i uppdrag att följa upp förra årets viktiga rapport. Förutom en uppföljning så görs i år också en specialgranskning av ett antal kommuner. Dessa kommuner har valt att ha en ännu lägre ersättning för kommunalt beslutad assistans än vad Försäkringskassan betalar. Är dessa kommuner så mycket mer effektiva själva, eller är den kommunala ersättningen oskäligt låg?
Assistansbarometern mars 2025: Kraftig ökning av antalet timmar per vecka – mest hos kommunala utförare31.3.2025 11:24:46 CEST | Pressmeddelande
I mars månads Assistansbarometer konstaterar Vårdföretagarna i månadens specialstudie att det genomsnittliga antalet beviljade assistanstimmar har ökat med 10 timmar per brukare och vecka de senaste tio åren. Det är en ökning med 8 procent. Samtidigt konstaterar man att den största ökningen har skett hos de som har kommunen som utförare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum