Luleå stift vill ge plats för flera naturreservat
Rynkskinn, ullticka och den sällsynta tretåiga hackspetten har upptäckts på mark som Skog och mark i Luleå stift förvaltar i Västerbotten. Nu vill man att staten ska göra naturreservat i dessa områden.

Det rör sig om drygt 2 000 hektar skog som Skog och mark i Luleå stift vill ska bli naturreservat. Omvandlat till antalet fotbollsplaner rör det sig om 4 400 stycken.
– Det är skogsområden i länet som vi redan idag skyddar från skogsbruk, eftersom de innehåller höga naturvärden. Vi tycker nu att dessa områden borde vara intressanta även för staten att skydda, i form av naturreservat, säger Anders Landström, stiftsjägmästare på Luleå stift.
Medarbetare från Luleå stift har besökt de 13 områden det gäller tillsammans med länsstyrelsen i Västerbotten för att göra inventeringar. Områdena finns bland annat i Vilhelmina, Dorotea, Bygdeå och Nordmaling. I vissa områden har skogen inte brukats på 150 år och vissa träd som hittats kan vara upp till 300 år gamla.
Förslag på platser har lämnats in till länsstyrelsen och länsstyrelsen har också kommit med förslag på områden.
Områden som kan gynna många arter
I Nordmaling finns tre områden som stiftet vill skydda.
– Det rör sig om områden som består av högproduktiva granskogar med en hög andel död ved och områden med lågproduktiva tallmarker, med gott om marksvampar. Det är områden som har förutsättningar att gynna många arter som har det svårt i skog som brukas, säger Kristofer Lindblom, stiftsskogvaktare.
Bland annat har svamparten ullticka hittats och den sällsynta skinnsvampen rynkskinn. Båda trivs på döda träd som fallit omkull. På stående träds döda stammar har man också hittat granticka.
Kristofer Lindblom har även kunnat se, fotografera och filma den sällsynta tretåiga hackspetten, som trivs i granskog där det finns gamla döda träd.
– Den gillar att äta barkborrar, spindlar och puppor av långhorningar på döende träd, säger han.
2 000 hektar avsatta sedan tidigare
Om ett område ombildas till ett naturreservat kommer Skog och mark i Luleå stift fortsätta att förvalta marken, men frånsäga sig brukanderätten. I gengäld får man ekonomisk ersättning från länsstyrelsen. Man vill även att områden vid Vitberget i Skellefteå och ett område i västra Lycksele ska bli kommunala naturreservat.
Det här är inte första gången som Skog och mark i Luleå stift låtit staten göra naturreservat i Norrbotten och Västerbotten. Sedan år 2005 har man frånsagt sig rätten att bruka skog i ett område som totalt består av omkring 2 000 hektar.
Nyckelord
Kontakter
Anders LandströmStiftsjägmästareLuleå stift
Tel:0920-26 47 56anders.landstrom@svenskakyrkan.seLänkar
Följ Luleå stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan
Nu ska psalmförslagen provsjungas i Luleå stift15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
233 nya psalmförslag ska sjungas och testas i Svenska kyrkan. I Luleå stift är fjorton församlingar med och ger sina åsikter, men vem som helst kan säga sitt – psalmerna finns på Svenska kyrkans hemsida för alla som är nyfikna.
Möt Åsa Nyström i Förändringsresan5.5.2025 10:07:08 CEST | Pressmeddelande
Vi möter Åsa Nyström, biskop i Luleå stift och med lång erfarenhet av ledarskap inom Svenska kyrkan. Samtalet handlar om påskens hopp, kyrkomusikens betydelse och unga vuxnas plats i hennes hjärta.
Luleå stift tar steg för pastoral livskraft29.4.2025 09:28:06 CEST | Nyheter
Stiftsstyrelsen i Luleå stift har tagit två beslut som driver processerna framåt för pastoral livskraft i hela stiftet. Det handlar bland annat om ett nytt, gemensamt pastorat i stiftets södra inland.
Skog i Sorsele får stå kvar genom nytt projekt29.4.2025 09:02:32 CEST | Nyheter
Skog och mark i Luleå stift har tecknat ett avtal med företaget Eken Financing Value Added Forestry AB för att arrendera ut skogsmark till ett certifierat kolkreditsprojekt. Läs mer om vad det innebär.
Unga och biskopar på möte om fred10.4.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
I sommar ges unga från hela landet möjlighet att delta i ett stort möte i Stockholm. Från Kiruna och Luleå kör gratisbussar när Svenska kyrkans biskopar bjuder in till ungdomsmöte för att fördjupa tron och dela hopp för framtiden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum