Stora regionala skillnader för olämpliga läkemedel
I Sverige finns det lika många 80-plussare med potentiellt olämpliga läkemedel som det bor i Trollhättans kommun. Drygt tio procent av alla över 80 år, cirka 60 000 personer, tar idag läkemedel med hög risk för biverkningar och för tidig död. De regionala skillnaderna är stora, något som ökad kunskap kan råda bot på.

I Skinnskatteberg har närmare en fjärdedel av invånarna över 80 år läkemedel med hög risk för biverkningar i sin receptlista jämfört med Torsås där motsvarande siffra är cirka fem procent. Det enligt statistik från Koll på läkemedel. För hela landet är siffran drygt tio procent, en siffra som för tio år sedan låg på närmare 23 procent så en förändring är möjlig.
– Det är positivt att det är allt färre äldre som får olämpliga läkemedel. Samtidigt är skillnaderna fortsatt stora över landet, så det finns mycket mer att göra, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.
Felaktig läkemedelsanvändning beräknas kosta 10–20 miljarder kronor per år, och här är olämpliga läkemedel till äldre en av orsakerna.
– Tack vare dagens läkemedel kan många leva aktiva liv långt efter pension. Men på samma gång kan läkemedel göra stor skada om de används fel. Tiotusentals sjukhusinläggningar varje år beror på att äldre blivit sjuka av sina mediciner, bland annat för att läkemedlen är direkt olämpliga för äldre, säger Liza di Paolo-Sandberg.
Lika viktigt att fasa ut som att fasa in
Inom områden som smärta, diabetes och oro finns det ett stort antal läkemedel att undvika för äldre. Exempel är Tramadol, Treo Comb och Paracetamol/Kodein. Socialstyrelsen har hela listan.
– Lika viktigt som det är att fasa in nya läkemedel är det att se över behandlingen och fasa ut de som är olämpliga eller inte längre behövs. Det är också viktigt att det sker på rätt sätt, för det kan ge symtom. Här behöver kunskaperna öka bland såväl läkare som personal inom äldreomsorgen, men även bland äldre själva, säger Liza di Paolo-Sandberg.
Webbsändning 30 november
Därför håller Koll på läkemedel den 30 november ett webbinarium på temat, med Liza di Paolo-Sandberg som en av deltagarna. Programmet publiceras på AfterworkTV.se samt på Apoteket.se
Koll på Läkemedel
SKPF Pensionärerna är tillsammans med Apoteket, PRO och SPF Seniorerna en del av samarbetet Koll på Läkemedel, som sedan 2009 arbetar för bättre läkemedelsbehandling till äldre.
Petra Berg
Press- och opinionsansvarig
petra.berg@skpf.se
072-088 17 18
Kontakter
Petra BergPress- och opinionsansvarig
Tel:072-088 17 18petra.berg@skpf.seBilder

Om oss
SKPF Pensionärerna är Sveriges tredje största pensionärsorganisation med omkring 155 000 medlemmar runt om i landet. Vi är ett religiöst och partipolitiskt obundet förbund, öppet för alla pensionärer oavsett yrkesbakgrund.
Vi arbetar för en bättre vardag för pensionärer. Vi vill se ett samhälle där alla äldre ges möjlighet att leva ett bra liv med god ekonomi, med vård och omsorg efter behov och utan diskriminering.
Följ SKPF Pensionärerna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SKPF Pensionärerna
Dyrare medicin ett hot mot äldre och kroniskt sjuka17.3.2025 11:46:00 CET | Pressmeddelande
”Vi är så otroligt många som rutit ifrån – men regeringen väljer att slå dövörat till. Nu blir det tjockleken på plånboken som avgör om du kan hämta ut dina mediciner eller inte.” Det säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg efter regeringens besked om att den står fast vid att kraftigt försämra högkostnadsskyddet för läkemedel.
Förslag om dyrare läkemedel slår mot äldres ekonomi och hälsa9.12.2024 12:51:00 CET | Pressmeddelande
Nästa år måste patienter betala 900 kronor mer innan de kan få frikort för receptbelagda läkemedel. Det enligt ett förslag från Regeringskansliet. ”Det är riktigt oroande. Fler kommer att tvingas avstå från att hämta ut sina läkemedel”, säger SKPF Pensionärernas Liza di Paolo-Sandberg.
SKPF: Ingen budget som ger tryggare och rikare pensionärer19.9.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringen lovar att budgetpropositionen för 2025 ska göra landet både tryggare och rikare. Men om det ska bli verklighet för pensionärerna krävs betydligt kraftfullare åtgärder för en stark välfärd och jämlika pensioner, kommenterar SKPF Pensionärerna.
Pressinbjudan: Valdebatt om äldrepolitiken i EU13.5.2024 13:39:00 CEST | Pressmeddelande
Hur påverkar årets val till EU-parlamentet Sveriges äldre? Den 20 maj möts alla riksdagspartier i en debatt där åhörarna får svar på den frågan. Arrangörer är Pensionärernas riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna i samarbete med nyhetssajten News55.se.
SKPF Pensionärerna: Regeringen välfärdssvek drabbar äldre15.4.2024 10:03:00 CEST | Pressmeddelande
Den vårbudget som presenterats i dag sätter inte stopp för nedskärningar och varsel i sjukvården. Dessutom är äldreomsorgen fortsatt bortglömd, kommenterar SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum