Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.

Likt föregående år har ett stort fokus riktats mot de mest våldsdrivande aktörerna i de kriminella nätverken. En viktig prioritering är att komma åt den kriminella ekonomin, där de kriminella hanterar brottsvinsterna med hjälp av bland annat företag, falska inkomstuppgifter, penningtvätt och olaglig kontantutförsel.
- Att strypa den kriminella ekonomin är avgörande. För oss på Tullverket är det högprioriterat. Vi stoppar mycket kontanter på flygplatser, granskar företag som används för kriminella upplägg och beslagtar narkotika som är en födkrok för gängen. Vi jobbar hårt på att utveckla arbetet mot den ekonomiska brottsligheten, säger generaltulldirektör Johan Norrman.
Höga operativa utfall under 2024
Utfallet i det operativa arbetet var under 2024 på en fortsatt hög nivå. Beloppen för återkrav och besparing för felaktigt utbetalda bidrag, stöd och pensioner från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen var de högsta hittills i satsningen. Beloppet ökade från 159 till 324 miljoner kronor mellan 2023 och 2024.
Lagföring av grovt kriminella aktörer är en fortsatt viktig målsättning i satsningen. Den fängelsetid som utdömdes i tingsrättsdomar under 2024 var 525 år. Utfallet var i linje med den högre nivå för fängelsetid som etablerats i satsningen under de senaste tre åren.
Fortsatt utveckling av arbetet
Viktiga steg har även tagits för att vidareutveckla myndighetssamarbetet. Inriktningen är arbeta med ett bredare brottsförebyggande perspektiv för att begränsa den organiserade brottslighetens totala handlingsutrymme. Grunden är ett arbete riktat mot hela problemområden med repressiva, administrativa och brottsförebyggande åtgärder. Utvecklingsarbetet fortsätter under 2025.
- Tullverket kommer vara med och leda arbetet med inriktning mot brottslighet i landets hamnar. Vi kommer att jobba strategiskt förebyggande tillsammans med en rad aktörer som är verksamma i hamnarna och använda hela kraften i myndighetssamverkan, säger Johan Norrman.
Den myndighetsgemensamma satsningen har även utökats under det senaste året. Under 2024 tillkom Utbetalningsmyndigheten som samverkansmyndighet och Livsmedelsverket som nätverksmyndighet. Pensionsmyndigheten blev från 1 januari 2025 satsningens 14:e samverkansmyndighet.
Fakta: Myndigheter i samverkan mot organiserad brottslighet
Sedan 2009 samverkar statliga myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Arbetet sker på uppdrag av regeringen.
De 14 myndigheter som deltar i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogden, Kustbevakningen, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten (from 2025), Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket, Utbetalningsmyndigheten och Åklagarmyndigheten.
Tolv nätverksmyndigheter deltar också i satsningen genom informationsutbyte, strategisk samverkan och medverkan i vissa operativa insatser.
För frågor kontakta Tullverkets presstjänst 0771-450 590 eller press@tullverket.se
Bilder

Länkar
Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
Alltfler rattonyktra stoppas av Tullverket24.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket stoppade förra året många rattonyktra förare vid landets gränsövergångar. 760 förare var såpass påverkade att det ledde till en brottsutredning. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2023. Flest rattonyktra förare stoppas i södra Sverige. Det mest oroande är att alltfler lastbilschaufförer är påverkade av alkohol och narkotika.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum