Stora branschaktörer – så når vi energimålen
EU:s krav på energieffektivisering i byggnader skärps och senast 2025 ska Sverige ha ett utkast till den nationella renoveringsplanen, för att uppnå nollutsläppsbyggnader till 2050. För att nå målet krävs skärpt fokus och tydliga styrmedel. Nu presenterar flera branschaktörer, samlade i initiativet Energirenovera Sverige, konkreta förslag för att öka takten i energieffektiviseringen av svenska byggnader. Det är en avgörande nyckel för att Sverige ska kunna möta framtidens elbehov.

– EU-direktiven innebär en stor omställning och då är det väldigt viktigt att vi tillsammans med politiken skapar bästa möjliga förutsättningar för sektorn att genomföra den. Genom initiativet Energirenovera Sverige visar vi politiken hur vi tillsammans kan accelerera det här arbetet framåt, säger Helen Aristondo Magnusson, energiexpert på Installatörsföretagen som är en av aktörerna bakom initiativet.
Föreslagna styrmedel
För att främja och underlätta energirenoveringar föreslås flera styrmedel och reformer som syftar till att skapa långsiktiga incitament, säkerställa kvalitet och stödja både fastighetsägare och entreprenörer.
- Ta fram tydliga regelverk för energieffektivisering vid renovering
- Inför ett enkelt och långsiktigt investeringsstöd
- Skapa starka incitament för energirenoveringsplaner
- Se till att LOU inte blir en bromskloss
- Öka kvaliteten i renoveringsprojekt
- Kvalitetssäkra kompetens för energirenoveringar
- Utveckla marknadsbaserade styrmedel för energieffektivisering
– Tekniken och viljan finns. Men det krävs politisk handlingskraft och styrmedel för att göra det möjligt att få ihop fler energieffektiviseringskalkyler och korta de ofta onödigt långa processerna, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
Sektorn står redo – behöver rätt förutsättningar
Bakom förslagen står Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige, Installatörsföretagen, Eneff, Swedisol, Svensk Ventilation, Trä- och Möbelföretagen, Innovationsföretagen, Svenska Solskyddsförbundet, NCC och VINCI Energies Sweden. Förslagen har tagits fram i dialog med ytterligare fastighetsägare, organisationer, entreprenörer och konsulter.
Fastighets-, bygg- och installationssektorn är central för att energimålen ska kunna nås och sektorn har både tekniska lösningar och investeringsvilja. Men för att potentialen ska realiseras krävs tydliga regler, ekonomiska incitament och långsiktiga spelregler.
– Energieffektivisering är inte bara en klimatfråga – det är en fråga om konkurrenskraft, energisäkerhet och ekonomisk tillväxt. Genom att skapa rätt förutsättningar kan vi frigöra enorma mängder energi, minska beroendet av importerad el och stärka svensk industri. Nu är det dags för politiken att leverera, säger Lotta Bångens, vd på Eneff, Energieffektiviseringsföreningen, och projektledare för initiativet.
Nyckelord
Kontakter
Alexander FälldinAnsvarig press och opinion
Tel:08 762 75 90alexander.falldin@in.seOm oss
Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 4 200 medlemsföretag med närmare 63 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.
Följ Installatörsföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen
Installatörsföretagens vd lämnar posten17.4.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Installatörsföretagens styrelse har beslutat, i samförstånd med Saira Alladin, att hon lämnar rollen som vd för föreningen. Ordförande Johnny Petré tar över som tillförordnad vd tills vidare.
Rotavdraget kommer rädda småföretag15.4.2025 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Den svaga konjunkturen har inneburit flera svåra år för bygg- och installationsbranschen, med konkurser och uppsägningar som följd. Regeringens höjning av rotavdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden är en viktig stimulans och positivt för hårt arbetande småföretag. Men mer behövs för att komma tillbaka till tidigare investeringsnivåer.
Länsförsäkringar skriver in nya regler för solceller24.3.2025 11:17:22 CET | Pressmeddelande
Länsförsäkringar blir först ut av försäkringsbolagen att skriva in krav på att installationer av solcellsanläggningar ska ske enligt branschreglerna Säker Sol. Branschreglerna säkerställer att installationerna blir korrekt utförda av seriösa företag.
Höjt rotavdrag räddar jobben21.3.2025 11:01:32 CET | Pressmeddelande
Regeringen höjer rot-avdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden från och med 12 maj och året ut. Installatörsföretagen har efterfrågat en förstärkning av rot-avdraget länge och välkomnar regeringens besked.
Förenklingsrådet vill avveckla absurd bilmomsregel12.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag har Förenklingsrådet lämnat in sitt första regelförenklingsförslag till regeringen. För Installatörsföretagen och Svenskt Näringsliv är det en stor seger. Rådet har valt att gå vidare med vårt förslag att företag ska få göra avdrag för moms vid inköp eller leasing av alla typer av lätta lastbilar under 3500 kg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum