PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Pensionsutredning visar varför högre pensionsavgift krävs

Dela

I dag lade nationalekonomen Lisa Laun fram en pensionsutredning som visar att staten sviker sina löften. PRO:s ordförande Åsa Lindestam kräver handling: ”Höj pensionsavgiften – eller gör plats för en rejäl valdebatt 2026.”

Åsa Lindestam, ordförande PRO.
Åsa Lindestam, ordförande PRO. Anneli Nygårds Inga restriktioner

–Jag är inte säker på att regeringen och pensionsgruppen förstår hur stor ilskan är över låga pensioner ute i Sverige. När jag träffar pensionärer är dåliga pensioner ett ständigt återkommande ämne. Pensionsgruppen måste komma till skott med skarpa förslag om högre allmän pension. Annars är det bättre att vi får en rejäl pensionsdebatt i valrörelsen nästa år, säger Åsa Lindestam.

–Den allmänna pensionen måste helt enkelt höjas. Det kommer att krävas både att ”gasen” införs – alltså att överskott i pensionssystemet kan höja pensionen – och en höjd pensionsavgift som påverkar pensionerna direkt, fortsätter Åsa Lindestam.

Ökade pensionsavsättningar och införd gas krävs för högre allmän pension

Analysen i utredningen visar att kompensationsgraden (pensionens storlek i förhållande till inkomsten innan pension) förväntas bli 51–53 procent i framtiden, efter att riktåldern införs nästa år. Utredaren konstaterar att ”Även om kompensationsgraden ökar genom riktåldern, når den inte helt upp till den ursprungliga ambitionen.” Den allmänna pensionens nivåer för befolkningen förväntas sjunka jämfört med den generella inkomstutvecklingen, enligt betänkandet.

–En kompensationsgrad på lite över 50 procent i den allmänna pensionen innebär att staten bara står för halva lönen när vi blir pensionärer. Det är inte rimligt. Dessutom kommer pensionärerna att halka efter mer och mer om inget görs. Det här är en varnings­klocka för politikerna. Pensionen är ett statligt ansvar – det håller inte att det här ska lösas genom kollektivavtalade pensioner, säger Åsa Lindestam.

Enligt utredningen är det kollektivavtalad tjänstepension som ”räddar” hyfsade pensionsnivåer i framtiden. Men tjänstepension är ingen rättighet på arbetsmarknaden. Villkor och avsättningar till tjänstepensionen är dessutom olika i olika avtal, vilket leder till ett ojämlikt utfall för pensionärerna.

Höjd avgift krävs för att det ska löna sig att ha arbetat

–Alla politiker säger att det ska löna sig att ha arbetat och det är en bra princip. Men så är det inte i dag – för en undersköterska eller lagerarbetare innebär ytterligare år av arbete nästan ingenting i högre pension. Högre inkomstpension genom högre pensionsavgift är bästa sättet att återupprätta arbetets värde i pensionssystemet, menar Åsa Lindestam.

Lisa Launs utredning skriver att ”För personer med låga livsinkomster, som har mindre andel tjänstepension och är beroende av garantipension, kommer de totala pensionsinkomsterna att sjunka i relation till inkomsttillväxten i den arbetande befolkningen.”

Mer måste göras för dem som inte orkar arbeta fram till riktåldern

Utredningen visar tydligt att höjda pensionsåldrar krävs för att upprätthålla pensionsnivåerna. Men redan idag är det många som inte kan arbeta fram till dagens åldersgränser.

–Regeringen hoppas att vi ska kunna jobba längre i framtiden, men då krävs rejäla åtgärder för att göra arbetslivet mindre slitigt och stressigt. Det måste finnas en trygghet för dem som inte orkar fram till riktåldern. Trygghetspensionen måste stärkas och en ”Pernilla-pension” behövs, alltså en möjlighet att gå tidigare för dem som började arbeta tidigt , avslutar Åsa Lindestam.

Kontakter

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye