Järva begravningsplats vinner Landmärket
Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur/utemiljö, går till Järva begravningsplats i Stockholm. Priset delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.

Ansvarig landskapsarkitekt är Kristine Jensen på Kristine Jensen Tegnestue. Beställare är Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning.
– Det som gör Järva begravningsplats till vinnare är det starka landskapsgreppet och den höga verkshöjden. Landskapsarkitekt, byggherre och övriga i projektet har lyckats med att omsätta en stark och tydlig idé till en sammanhållen helhet i samklang med landskapet på platsen, säger juryns ordförande, landskapsarkitekt LAR/MSA Johan Rehngren.

Järva begravningsplats är en utveckling av ett av Stockholms största friluftsområden, Järvafältet. Genom ett starkt landskapsgrepp i stor skala har det fått ytterligare en funktion: som begravningsplats för olika trosuppfattningar. Juryn pekar på utvecklingen att parker och andra allmänna platser ska bidra med allt fler nyttor. Vinnaren drar det ett steg längre genom att begravningsplatsen, med sina tydligt avgränsade funktioner, också fungerar som entré till friluftsområdet.
Juryns motivering:
”En imponerande syntes av storskalig landskapsgestaltning och känslig detaljmedvetenhet. Ansatsen för tankarna till klassiska landskapsparker i den stora skalan och utmärker sig genom en sammanhållen helhet som respekterar och förstärker platsens naturliga och kulturella arv med stilistisk skicklighet. Den höga verkshöjden genomsyrar allt från de övergripande landskapsrummen till detaljbearbetning i såväl sten, trä och stålpartier och gör vinnaren till en exceptionell samtida landskapsarkitektur.”
Övriga nominerade har varit Hyllievångsparken i Malmö (arkitekt: Plot Studio), Kunskapsparken i Lund (arkitekt: Lunds kommun, Mandaworks och Tyréns) och Sjödalsparken i Huddinge (arkitekt: Land arkitektur).

Sveriges Arkitekter (tidigare LAR) har delat ut ett årligt pris för bästa landskapsarkitektur sedan 1987. Det belönar ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande. Från att ha hetat Sienapriset hette det från och med 2019 Landskapsarkitekturpriset. Efter en namntävling 2022 heter priset Landmärket. Priset är en bronsplakett.
Juryn utses av förbundets akademi för landskapsarkitektur. Den har bestått av, förutom Johan Rehngren, landskapsarkitekter LAR/MSA Åsa Ehn Hillberg och Åsa von Malortie samt Theodor Ringborg, chef för Konsthall Tornedalen.
Fotona är fria för redaktionell användning. Vill ni ha fler foton eller har frågor, kontakta presschef Elisabet Näslund.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder



Länkar
Om oss
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation med cirka 14 000 medlemmar, som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Varvsstaden i Malmö vinner Planpriset3.4.2025 18:14:44 CEST | Pressmeddelande
Skånska Varvsstaden är ett pionjärprojekt inom återbruk. Området är också årets bästa samhällsplanering enligt juryn för Sveriges Arkitekters Planpris. På Arkitekturgalan den 3 april fick Malmö stad ta emot Planpriset.
Linnés besökspaviljong tar Kasper Salin-priset3.4.2025 17:58:07 CEST | Pressmeddelande
Årets bästa byggnad är ett mästerverk i den lilla skalan, belägen i Uppsala. Sveriges Arkitekter delade ut sitt Kasper Salin-pris, Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris, till Linnéträdgårdens besökspaviljong på Arkitekturgalan den 3 april.
Vyn vinner Guldstolen för bästa designprodukt3.4.2025 15:55:54 CEST | Pressmeddelande
Vyn, en karmstol som är framtagen för restaurangen med samma namn på Österlen, är årets bästa designprodukt. Det slår juryn för Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Produkt fast, och utnämner stolen till en blivande klassiker. Vinnaren avslöjades på Arkitekturgalan den 3 april.
Bok om skogen i staden vinner Kritikerpriset3.4.2025 15:42:17 CEST | Pressmeddelande
Boken Woods Go Urban tar det radikala greppet att placera skogen i staden. En välbehövlig chock för slentriantänkandet som inspirerar, anser juryn för Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Redaktörerna för boken är vinnare av årets Kritikerpris, som delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
Tengbom vinner Guldstolen för bästa interiör3.4.2025 13:57:26 CEST | Pressmeddelande
Att utforma kontoret för sina kolleger, andra arkitekter med höga krav på kvalitet, är något av ett kamikazeuppdrag. Men det klarade inredningsarkitekterna på Tengbom så bra att de vann Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Interiör. Priset delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum