Tre urpremiärer, exklusiva konserter och ett hejdundrande 500-årsjubileum sätter tonen för säsongen 2025/2026 på Kungliga Operan
Kungliga Operan möter hösten med en stark säsong, byggd av spännande nutida verk och kära återseenden med Kungliga Baletten, Kungliga Operans solister och kör, Unga Operan och Kungliga Hovkapellet, som 2026 fyller hela 500 år. Den legendariske tenoren Nicolai Gedda hyllas och den amerikanske artisten Rufus Wainwright gör en exklusiv konsert på Kungliga Operans stora scen. En nyhet är att abonnenter kan köpa biljetter för hela säsongen redan från imorgon, den 8 april. Den som redan är eller blir abonnent får förtur inte bara på höstens biljetter, utan även vårens, vilket gör det extra förmånligt att bli abonnent samtidigt som priserna på abonnemangen blir ännu mer attraktiva.

Säsongen 2025/2026 tar full fart med höstens första operapremiär, Rusalka, som spelas för första gången på Kungliga Operan. Regissör Netia Jones har tagit den tjeckiska sagooperan från 1901 och placerat den i vår utseendefixerade samtid. En maximalistisk uppsättning i samproduktion med Irish National Opera och Nouvel Opéra Fribourg. I huvudrollerna ser vi internationellt hyllade sopranen Lauren Fagan från Australien och svenske tenoren Daniel Frank. Musik av Antonín Dvořák, dirigent är Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert. Premiär 27 september.
Höstens andra stora operahändelse är urpremiären av Jordens hjärta (Eatnama váibmu), en opera för hela familjen som framförs helt på nordsamiska, textad på svenska. Operan skildrar den samiska skapelseberättelsen och publiken kommer att möta en visuell nytolkning av den samiska traditionen och en operaupplevelse med både sjungande spöken, stor barnkör och inslag av jojk. Regissör är norsk-samiska Elle-Márja Eira, känd bland annat som regissör för tv-filmen Stöld. Manus av norsk-samiska författaren och dramatikern Rawdna Carita Eira och musik av svenska kompositören Britta Byström. Urpremiär på Stora scenen den 15 november.
Under hösten kommer den amerikanske artisten Rufus Wainwright till Kungliga Operans scen, för en exklusiv konsert den 11 oktober, samma dag som det är nypremiär för hans opera Prima Donna, en romantisk hyllning till operakonsten som hade premiär på Kungliga Operan 2020, under pandemin. Vi får återse sopranen Elin Rombo i huvudrollen Régine, en insats hon hyllades för av både kritiker och publik. Rufus Wainwright är en mångfacetterad artist och kompositör som har hänfört och överraskat sina fans sedan debutalbumet 1998. Genom sin karriär har han skapat alltifrån singer/songwriter-skivor till opera, musikal, rekviem och framfört tolkningar av Judy Garland, Shakespeare och Schubert. Nu spelar han för första gången på Kungliga Operan och ger en avskalad konsert där han ackompanjerar sig själv på flygel och gitarr, mitt bland kulisserna till föreställningen Prima Donna.
2025 är det 100 år sedan tenoren Nicolai Gedda föddes, en av Sveriges främsta operasångare genom tiderna. Kungliga Operan firar detta med ett par lika lyxiga som intima konserter i Guldfoajén. Valda delar ur Geddas repertoar framförs under två kvällar, den 15 och den 23 september.
Vårens första operapremiär 2026 är den tredje delen i Figaro-trilogin: Figaro skiljer sig (Figaro gets a divorce), en romantisk dramathriller från 2016 skapad av tonsättaren Elena Langer. En uppföljare till Barberaren i Sevilla och Figaros bröllop som nu spelas för första gången i Sverige. Med stor succé för de två första delarna är regissör Linus Fellbom tillbaka med den fartfyllda finalen. I rollerna som Susanna och Figaro ser vi Vera Talerko och David Stout. Elin Rombo gör rollen som Grevinnan och Jeremy Carpenter Greven. Figaro skiljer sig har premiär 31 januari 2026.
Den 21 mars har en helt ny uppsättning av Puccinis älskade klassiker Madama Butterfly premiär, i regi av Sofia Adrian Jupither som gör upp med operans romantiska skimmer. Cio-Cio-San är en 15-årig flicka som säljs till en amerikansk officer, med drömmar och tro på kärleken in i det sista. I Sofia Adrian Jupithers gestaltning, med en rejäl dos realism, blir kontrasten mellan drömlik musik och hård verklighet en hjärtskärande upplevelse. Rollen som Cio-Cio San spelas av polska sopranen Izabela Matula, som Suzuki ser vi Katarina Leoson, Pinkerton görs av Dmytro Popov och Sharpless av hovsångare Karl-Magnus Fredriksson.
Säsongen bjuder även på flera efterlängtade nypremiärer. Hösten inleds 23 augusti med helt nyinsatta föreställningar av Figaros bröllop, som spelat för utsålda salonger under våren 2025, och fortsätter sedan med nypremiär för Aida, tillbaka i Michael Cavanaghs uppsättning som hyllats av både publik och kritiker. I titelrollen återser publiken stjärnsopranen Christina Nilsson, som nu i vår spelat samma roll på Metropolitan i New York. Nypremiär 28 augusti.
Operaåret 2025 avslutas med en riktig publikfavorit: Trollflöjten i Ole Anders Tandbergs regi med de dansande björnarna på Stora scenen. Jonathan Koppel gör rollen som Tamino och
Emma Kajander och Hanna Husáhr alternerar som Pamina. Nypremiär 18 december.
Under våren återkommer Der ferne Klang i den kritikerrosade regissören Christof Loys uppsättning från 2019, återigen med Agneta Eichenholz i sin lovordade rolltolkning av Grete. Nypremiär 13 februari.
Operavåren 2026 avslutas med en efterlängtad nypremiär av Turandot den 24 april, Puccinis romantiska opera som innehåller en av operavärldens mest kända och älskade arior, »Nessun dorma«, som denna gång sjungs av Daniel Johansson i rollen som prins Calaf. Uppsättningen från 2013 är regisserad av Marco Arturo Marelli och i huvudrollen som prinsessan Turandot ser vi amerikanska sopranen Rebecca Nash, som gör debut på Kungliga Operans scen.
Unga Operan
Säsongen för den unga publiken inleds med en balett: Vem där? en danssaga om hur ensamhet vänds till lek, vänskap och fantasi genom en magisk portal. Med solister från Kungliga Baletten, koreografi av tidigare premiärdansaren Jenny Nilson och storslagen symfonisk musik av Jonas Valfridsson inspelad av Kungliga Hovkapellet. En magisk danssaga om att mötas och bli sedd precis som den man är, för barn från 6 år. Vem där? är ett samarbete mellan Unga Operan och Riksteatern. Urpremiär på Kungliga Operan 20 september och turnépremiär med Riksteatern den 14 oktober i Karlsborg.
Den hyllade barnoperan Sova vaken kommer tillbaka, en skilsmässoberättelse för barn från 6 år med musik av Daniel Nelson, text av Irena Kraus och regi av Gustav Englund. I samband med urpremiären 2022 spelades den i Stockholms parker och var på turné i samarbete med Riksteatern och Parkteatern. Nu spelas den för första gången i Operahuset, på Rotundans scen. Nypremiär 11 oktober.
Under våren är det de lite äldre barnen som är i fokus, när klassikern Askungen sätts upp i helt ny tappning. Unga Operan bjuder in publik från 11 år och uppåt till en värld av längtan och identitet. Koreograf och regissör Örjan Andersson har plockat isär Rossinis klassiska opera och satt ihop den till en skruvad saga om kärlek och tillhörighet, och att leva lycklig i alla sina dagar – efter sitt eget huvud. Urpremiär 28 mars på Rotundan.
Unga Operan ger sig också ut på turné tillsammans med Folkets Hus och Parker, med start i höst. Dessutom fortsätter de omåttligt populära Barnlördagarna både i Operahuset och på besök på andra orter. Guidade visningar för skolklasser i Operahuset fortsätter också och från i höst erbjuder Unga Operan även verksamhet i skolor över hela landet för dem som ansöker via den nationella satsningen Skapande skola.
Kungliga Baletten
Höstens stora balettpremiär blir If it feels good... i koreografi av William Dugan, dansare i Kungliga Baletten som även rönt framgångar som koreograf inom Young Choreographers, Kungliga Balettens experimentella format där kompaniets dansare får pröva vingarna som koreografer. William Dugan blir nu den första av dessa talanger att sätta upp ett verk på Stora scenen och publiken bjuds på en pumpande klubbkväll på tåspetsarna när klassiska balettinfluenser möter neon och housemusik signerad artisterna Rebecca & Fiona, som även medverkar på scenen på premiären och bjuder in publiken till klubb i Guldfoajén vid utvalda tillfällen under spelperioden. I samma föreställning återser vi Ohad Naharins bejublade Minus 16, där judisk folkmusik, mambo och techno ackompanjerar hans unika »gaga«-stil. Urpremiär 24 oktober, under namnet Dugan/Naharin.
Redan den 5 september sparkar Kungliga Baletten igång säsongen med nypremiär av Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm som med koreografiskt berättande och humor har förtrollat såväl recensenterna som publiken sedan urpremiären 2015. Tillsammans med Mikael Karlssons medryckande och sinnliga musik bjuder firandet på Helan går, höbalar och smärtsam igenkänning.
Den 15 november återkommer Young Choreographers i en ny upplaga och dansåret avslutas med en efterlängtad återkomst för Nurejevs version av klassikern Svansjön, som får nypremiär den 28 november.
Balettvåren 2026 inleds med en efterlängtad nypremiär den 2 februari av Mats Eks hyllade Julia & Romeo, skapad för Kungliga Baletten. Den följs av Lifar/Forsythe med verken Suite en blanc och In the middle, somewhat elevated, där publiken bjuds på två av 1900-talets tongivande koreografer som förändrat dansvärlden på helt olika sätt. En uppvisning i teknisk precision och perfektion i neoklassisk och modern stil. Nypremiär 1 april.
Gustavia, dundersuccén som spelades inför fullsatta salonger under hösten 2024 och som nyligen även kunde ses på SVT, återkommer som avslutning av våren 2026. Historien om Gustav Badin Couschi, Gustav IIIs adoptivbror, gestaltas av Kungliga Baletten i Amir Chamdins regi och Pär Isbergs sinnliga koreografi. En visuell och musikalisk upplevelse med extra allt – om makt, normer, uppror och kärlek. Nypremiär 29 maj.
Kungliga Hovkapellet firar hela 500 år 2026, ett jubileum som uppmärksammas under hela året. 2026 inleds med en storslagen jubileumskonsert som ges den 17 samt 28 januari, där Kungliga Hovkapellet under ledning av Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert får sällskap av Kungliga Operans kör och solister. Under våren följer ytterligare tre konserter på stora scenen, bland annat en matinékonsert för hela familjen på Kristi himmelsfärdsdag och sommaren 2026 ger sig Kungliga Hovkapellet ut på turné till Tyskland, Nederländerna och Danmark.
Redan i november 2025 ger Kungliga Hovkapellet en lyxig konsert på Operans stora scen, när Alan Gilbert dirigerar En Faustsymfoni av Franz Liszt – med manskör ur Kungliga Operans kör och tenoren Michael Weinius som solist.
Nyckelord
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder






















Länkar
Om Kungliga Operan
Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Kungliga Operan till nygamla lokaler i Nacka11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det gamla kafferosteriet i Gäddviken, Nacka, blir åter hem för Kungliga Operans verksamhet när Operan flyttar dit repetitioner samt kostym- och maskateljé under tiden Operahuset renoveras och byggs om. I lokalerna hade Operan och Dramaten tidigare sina dekorateljéer, som nu finns i Flemingsberg.
Tärningen är kastad! I Julius Caesar styr mobbarna över skolgården till toner av Händel9.4.2025 16:14:06 CEST | Pressmeddelande
Regissör Clara Svärd förflyttar Händels opera Julius Caesar till en skolgård, där makt och relationer ställs på sin spets. Detta nyskrivna verk för Unga Operan är vårens stora premiär för den unga publiken och riktar sig till barn på mellan- och högstadiet. Texten är skriven av Sophie Helsing, efter Nicola Francesco Hayms original och kostym och mask är skapade av Magdalena Åberg. Julius Caesar har premiär på Rotundan den 11 april.
Tåspets och tidlös kärlek - Kungliga Baletten i klassikern Giselle31.3.2025 16:29:19 CEST | Pressmeddelande
Koreografen Natalia Makarovas hyllade uppsättning är tillbaka, skapad unikt för Kungliga Baletten. Balettklassikern Giselle är en återkommande favorit på repertoaren hos balettkompanier världen över sedan urpremiären i Paris 1841. Nypremiär på Kungliga Operans stora scen den 3 april.
Kulturnatten på Kungliga Operan − upplev musik, dans och sång för alla åldrar27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Operahuset slår upp dörrarna på vid gavel under Kulturnatten i Stockholm den 26 april. Från kl 18 är publiken välkommen att se, höra, lyssna och känna på scenkonst på nära håll och att själva prova på att dansa balett och sjunga opera. På Stora scenen framför Kungliga Baletten Young Choreographers, som nyligen spelades inför slutsålda salonger, och Operans solister och musiker från Kungliga Hovkapellet framför höjdpunkter från Bizets klassiska opera Carmen. Här finns något för både nykomlingar och stammisar alla åldrar, helt utan kostnad.
PRESSINBJUDAN 7 APRIL KL 10.00: KUNGLIGA OPERAN PRESENTERAR SÄSONGEN 2025/202624.3.2025 14:07:13 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en musikalisk pressträff på Kungliga Operan, Guldfoajén, där vi presenterar repertoaren för hösten 2025 och våren 2026 till brädden fylld av spännande och nyheter, oväntade samarbeten och kära återseenden med Kungliga Baletten, Kungliga Operans solister och kör, Unga Operan och Kungliga Hovkapellet, som 2026 fyller hela 500 år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum