Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"
Hur arbetar man med totalförsvaret under ett pågående krig? Under förra veckan besökte en delegation från Sydöstra och Södra civilområdena samt Södra militärregionen Lviv i Ukraina och Rzeszów i Polen för att lära sig mer om det. Med på resan var representanter från Linköpings kommun och Länsstyrelsen Östergötland.

Från Östergötland deltog Jenny Knuthammar, försvarsdirektör, Länsstyrelsen Östergötland, Christian Velin, biträdande kanslichef för Sydöstra civilområdet, och Sofia Malander, biträdande kommundirektör i Linköpings kommun. Det är första gången länsstyrelser och kommuner gemensamt gör en liknande resa ihop med Försvarsmakten.
– Vi måste vara mentalt inställda på att vårt samhälle ska fungera i krig, och under en väldigt lång tid. Att fortsätta samarbeta och planera tillsammans med Försvarsmakten blir en viktig framgångsfaktor i vår uppbyggnad av totalförsvaret. Dock måste vi kanske bli ännu mer praktiskt inriktade, summerar Christian Velin erfarenheterna från resan.
”Behöver växla upp”
I Ukraina mötte de guvernören och aktörer som praktiskt planerat och genomfört arbete med bland annat trygghetspunkter, räddningstjänst, skola, förlossningsvård och rehabilitering av skadade.
– Linköpings kommun är på rätt spår och gör många bra saker för att förbereda för allvarliga kriser och krig, men vi måste växla upp både takten och uthålligheten. Det blev väldigt tydligt under vår resa att omfattningen av den omställning som hela samhället behöver göra när det väl händer är betydligt mer omfattande än vi tror, men också att man inte kan planera för allting utan att vi måste ha en mental förmåga att lösa saker efterhand, säger Sofia Malander.
Viktigt att öka försvarsviljan
Delegationen träffade också företrädare för kulturlivet som berättade om hur de arbetar med att rädda kulturarvet genom att gömma undan föremål. I Polen var flyktingmottagande och värdlandsstöd fokus för besöket.
Jenny Knuthammar konstaterar att Sverige gör bra saker, men att det behövs mer och snabbare insatser:
– Vi måste kanske våga förenkla när vi jobbar med civilt försvar. Ett sätt kan vara att redan nu börja inventera de skyddsrum som finns, säkerställa att elförsörjningen fungerar på skolor, sjukhus och annan samhällsviktig verksamhet samt kartlägga var vi skulle kunna ha trygghetspunkter och evakueringshubbar, säger hon.
Erfarenheterna från resan ska nu omvandlas till praktiskt arbete. Det handlar bland annat om att öka försvarsviljan hos medborgarna och aktörerna i länet.
– Att bygga försvarsvilja var ett återkommande budskap i våra möten med olika aktörer från det ukrainska samhället. Varje organisation måste ta ansvar för sina åtgärder och också jobba med försvarsviljan, säger Jenny Knuthammar.
Kontakter
Jenny Knuthammar,
försvarsdirektör,
Länsstyrelsen Östergötland
Mejl: jenny.knuthammar@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 35 355
Christian Velin,
biträdande kanslichef,
Sydöstra civilområdet
Mejl: christian.velin@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 35 552
Sofia MalanderBiträdande kommundirektör
Tel:013-207422sofia.malander@linkoping.seBjörn ÖbergKommunikationsstrateg, presskontakt
Tel:0724647297bjorn.oberg@linkoping.seLinköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med cirka 170 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Katarina Jonsson Bratu blir ny servicedirektör13.5.2025 08:05:19 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart att Katarina Jonsson Bratu blir ny servicedirektör i Linköpings kommun. Hon börjar i Linköpings kommun den 15 augusti.
Ny satsning ska bryta utanförskap i Skäggetorp12.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler unga i Skäggetorp ska få hjälp till självhjälp för att öka sin förmåga att ta sig in på arbetsmarknaden eller till studier. Med satsningen Framtidstalanger vill Linköpings kommun och Östergötlands Stadsmission, med finansiering från ESF-rådet, stärka unga vuxna i åldern 18–29 år i Skäggetorp som står utanför arbetsmarknaden eller utbildning.
Linköpings kommun inför servicelöften till näringslivet8.5.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
För att förenkla vardagen för företag, bidra till en ökad förutsägbarhet och förbättra näringslivets upplevelse av kommunen införs nu nya servicelöften. Dessa ska förtydliga både vad företagen kan förvänta sig av kommunen men även vad kommunen förväntar sig av företagaren vid hanteringen av ett ärende.
Vite och hot om uppsägning gav resultat7.5.2025 14:20:42 CEST | Pressmeddelande
Omsorgsbolaget Forenede Care har vidtagit åtgärder mot bristerna på vårdboendet Duvan, efter att Linköpings kommun begärt ett mångmiljonvite och hotat med att säga upp avtalet. – Vår uppföljning kommer att fortsätta med oförminskad styrka för att säkerställa att det inte rör sig om en tillfällig uppryckning och att nya brister inte uppkommer, säger Jonatan Hermansson (S).
Gårdsförsäljning möjliggörs från 1 juni6.5.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 1 juni kommer det att bli möjligt för småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Tillstånd och tillsyn kommer att hanteras av varje kommun som också själva avgör under vilka tider som försäljningen får ske samt vilken avgift som kommer att tas ut för tillståndsprövning och tillsyn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum