Ingenjörsstudenten Jolin tog ett studentuppdrag – fick fast jobb
Sista året innan examen tog Jolin Rolandson ett studentuppdrag på AB Linde Maskiner. Bara några månader senare fick hon erbjudande om fast jobb från både Lindesbergsföretaget och ett annat bolag.
– Det känns jättekul, säger Jolin Rolandson.

En värdeflödesanalys på Orica i Nora. Det handlar examensarbetet om, som Jolin Rolandson, 24, just nu genomför. Hon läser sista terminen på programmet Civilingenjör, industriell ekonomi och tar examen till sommaren.
Hon tycker att utbildningen har varit bra, men har alltid längtat efter att få jobba lite mer praktiskt. Examensjobbet passar med andra ord henne bra.
– Det handlar om att titta på hela flödet från beställning till färdig produkt och undersöka om det finns förbättringspotential i varje steg. Det är väldigt lärorikt, säger Jolin Rolandson.
Letade efter extrajobb med anknytning till studierna
Under utbildningen har hon alltid extrajobbat en del, men inte med saker som rör industriell ekonomi. För att komma närmare sin framtida yrkesbana tog hon ett sommarjobb på lokalt industriföretag och fortsatte sedan att leta efter andra relevanta jobbmöjligheter. Då fick hon syn på en annons för ett studentuppdrag som produktionstekniker hos AB Linde Maskiner.
Hon sökte – och fick jobbet.
– Det var väldigt bra att få uppleva en riktig rekryteringsprocess, med flera intervjuer och svåra frågor. En sådan process hade jag inte gått igenom för mina tidigare jobb, så det var lärorikt.
– Jobbet är väldigt omväxlande. Jag har fått göra allt från investeringskalkyler för inköp av nya maskiner, till att granska processer runt specifika maskiner.
Även AB Linde Maskiner var nöjd med sin rekrytering.
– Samarbetet med Jolin har varit otroligt givande. Hon kom snabbt in i våra arbetssätt och har bidragit med både nya perspektiv och ett stort engagemang. Att samarbeta via Studentuppdrag gör det smidigt att hitta rätt kompetens, samtidigt som vi får möjlighet att lära känna potentiella framtida medarbetare, säger Mattias Österberg, HR-chef på AB Linde Maskiner.
Fick två jobberbjudanden – på samma gång
I annonsen stod det att studentuppdraget kunde leda till en fast anställning. Efter att ha jobbat några månader – och märkt att hon trivdes – hörde Jolin Rolandson sig för om möjligheterna för fast jobb. Hon fick inget konkret svar direkt, men i samma veva hörde ett annat lokalt företag av sig och tipsade om en tjänst som de hade på gång. Jolin informerade AB Linde Maskiner om det – och då gick det undan.
– Det tog bara en vecka så fick jag erbjudande om fast jobb. Det känns jättekul. Jobbet på AB Linde Maskiner är utvecklande och lärorikt, jag kommer att få jobba brett. Jag ser stora fördelar med att vara på ett mellanstort företag, man är nära alla delar och ser hela processen på ett annat sätt jämfört med ett stort företag. Dessutom trivs jag och vill gärna hänga här i trakterna kring Nora och Lindesberg. Jag är jättenöjd, säger hon.
Skulle du rekommendera andra studenter att ta studentuppdrag?
– Ja, definitivt. Jag skulle till och med rekommendera att göra det tidigare än vad jag gjorde, eftersom det gör att man förstår praktiken på ett annat sätt. Det tror jag även gör studierna lättare. Jag gillar också att det är så anpassat till dig som student. Om jag inte hinner en vecka så är det lugnt, jag behöver aldrig känna att jag måste jobba. Det tycker jag är väldigt bra, att det finns ett samarbete mellan universitetet och företagen.
”Ett sätt för oss att bidra till studenternas utveckling”
Mattias Österberg berättar att samarbetet med Örebro universitet är en del av AB Linde Maskiner långsiktiga kompetensförsörjning.
– Genom studentuppdrag får vi tidigt kontakt med drivna och nyfikna studenter som kan bli våra framtida kollegor. Det är också ett bra sätt för oss att bidra till studenternas utveckling och ge dem en tydligare bild av vad det innebär att jobba som ingenjör inom industrin. Samtidigt stärker det vårt arbetsgivarvarumärke eftersom vi visar att AB Linde Maskiner är en arbetsplats som satsar på utveckling och framtidens kompetens, säger han.
– Vi ser stor potential i att rekrytera fler studenter från Örebro universitet. Det är ett naturligt steg för oss att fortsätta bygga relationer med universitetet och skapa fler möjligheter för studenter att få praktisk erfarenhet hos oss.
Och Studentuppdrag har redan nya tjänster på gång till hösten, berättar Alem Begovic, affärsutvecklare.
– Vi märker att det finns ett stort sug efter ingenjörsstudenter bland företagen i regionen och vi har redan nu liknande uppdrag på gång till hösten. Så ett tips till studenter, som är intresserade av att göra en liknande resa som Jolin, är att prenumerera på kommande studentuppdrag på vår hemsida.
Kontakter
Alem Begovic, affärsutvecklare på Studentuppdrag, alem.begovic@oruholding.se, 019-30 38 18
Jesper ErikssonKommunikatör
Tel:019-30 21 28Tel:070-324 65 67jesper.eriksson@oru.seOm oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh24.4.2025 07:48:49 CEST | Pressmeddelande
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor. – Stöd från det civila samhället spelar en avgörande roll men är splittrat. Utvecklingspartners kan bidra till att stärka och samordna sådana initiativ, säger Owasim Akram, forskare i statskunskap vid Örebro universitet.
Upprop för att skydda vetenskapens oberoende23.4.2025 14:56:43 CEST | Pressmeddelande
Fem Örebroforskare har skrivit under ett gemensamt upprop för att skydda vetenskapens oberoende. I den nya deklarationen som publicerats i Nature varnar ett 50-tal forskare för att politiska beslut och ideologiska intressen allt oftare påverkar forskning.
Pojkar i hederskultur – de sexuellt fria är mest begränsade23.4.2025 09:15:04 CEST | Pressmeddelande
Pojkar i hederskultur som får ha sex före äktenskapet är mer begränsade och mer våldsutsatta än pojkar som förväntas vara oskulder. Det visar en studie av Örebroforskarna Jan-Magnus Enelo och Rúna í Baianstovu och Göteborgsforskaren Sofia Strid, som forskar om hederskultur.
Gruvsatsning har satt Bergslagen på kartan22.4.2025 12:32:29 CEST | Pressmeddelande
Örebro universitet har tecknat ett strategiskt avtal med Epiroc, blivit del av både EU-projekt och den svenska storsatsningen Impact Innovation, och dessutom fått möjlighet att påverka den regionala utvecklingen i gruv- och mineralfrågor. Det är några av resultaten från Bergslagen Mining node.
Fridfulla män i naturen – så ser ekofascism ut på sociala medier22.4.2025 07:23:25 CEST | Pressmeddelande
Fridfulla män i vacker natur. Bilderna på plattformen Telegram är upplagda av män som sympatiserar med ekofascismen. – Det är en framställning av högerextrem manlighet som inte är aggressiv, säger Maria Darwish, doktorand i genusvetenskap som analyserat nära 300 bilder som taggats med ekofascism
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum