Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
– Statsbidragen är en viktig resurs för att stärka jämställdhetsarbetet i civilsamhället. De måste fördelas och användas på ett ansvarsfullt sätt. Genom att införa bättre riskbedömningar, fler kontroller och ställa tydligare krav säkerställer vi att medlen går till seriösa aktörer och att de får största möjliga effekt, säger Anna Tingbäck, chefsjurist på Jämställdhetsmyndigheten.
Regeringen gav Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att utveckla och stärka kontrollen av statsbidrag efter att Riksrevisionen uppmärksammat att flera bidragsgivande myndigheter behövde arbeta mer riskbaserat och utveckla sina metoder. Nu redovisar myndigheten förändringsarbetet i en rapport. Syftet med förändringarna är att komma närmare bidragsmottagarna så att myndigheten kan ta del av bidragsmottagarnas behov och utmaningar, men även för att kunna göra djupare analyser av effekter och resultat.
Genom en ny organisation, tydligare rutiner och förbättrad samverkan med andra myndigheter bedömer myndigheten att uppföljningen och kontrollen har blivit mer effektiv. Arbetet har lett till att Jämställdhetsmyndigheten under 2023 och 2024 startade nio särskilda granskningar och återkrävde bidrag i fyra ärenden.
– Vårt nya system för att ansöka om bidrag och de förstärkta rutinerna gör det enklare för organisationer att ansöka om bidrag och kommunicera med oss, samtidigt som vi får bättre förutsättningar att granska och följa upp hur medlen används, säger Anna Tingbäck.
Under arbetets gång har myndigheten identifierat ytterligare förbättringsområden. Förslagen handlar om tydligare lagstiftning, så att förordningarna ger klarare riktlinjer för när bidragsansökningar ska avslås. En nationell databas med ett register över bidragssökande organisationer och deras företrädare skulle underlätta kontrollen. Det finns också behov av en utökad samverkan, där fler myndighetsövergripande uppdrag skulle öka kvaliteten och effekten av beviljade bidrag.
– Genom de förändringar vi genomfört har vi skapat bättre förutsättningar för en rättssäker och transparent statsbidragshantering. Vi kommer fortsätta att utveckla våra metoder för att säkerställa att bidragen går till aktörer som gör verklig skillnad i jämställdhetsarbetet, säger Anna Tingbäck.
Förändringar för bättre kontroll och uppföljning
Jämställdhetsmyndighetens insatser för att förstärka kontrollen:
- Utökade verksamhetsbesök – Samtliga 26 organisationer som mottagit bidrag för våldsförebyggande arbete har besökts och myndigheten har utöver det genomfört både riskbaserade och slumpvis utvalda verksamhetsbesök. Flera av besöken har resulterat i återkrav och beslut om särskilda villkor.
- Förstärkt samverkan – Samarbetet med andra bidragsgivande myndigheter har intensifierats för att motverka felaktiga utbetalningar, välfärdsbrottslighet och penningtvätt.
- Riskbaserad bedömning – En ny riskmatris identifierar potentiella risker innan beslut fattas.
- Ny organisation – Statsbidrag har blivit ett eget verksamhetsområde för att långsiktigt förankra de förändringar som skett.
- Nytt digitalt verksamhetssystem – Det nya systemet är mer informativt och pedagogiskt för de som ansöker. Det gör ansöknings- och handläggningsprocessen mer transparent och förstärker kontrollen genom automatiska kontroller och synkronisering med andra system.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seDokument
Länkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
79 miljoner för att förebygga våld13.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu får 23 aktörer statsbidrag för projekt och verksamheter som förebygger mäns våld mot kvinnor. I många av ansökningarna till Jämställdhetsmyndigheten riktar sig insatserna till barn. Totalt fördelar myndigheten 79 miljoner kronor för de närmaste två åren.
Kvinnor har sämre möjligheter att vara lokalpolitiker än män2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Högre krav, härskartekniker och svårigheter att balansera uppdrag med familjeliv. Sämre villkor i den lokala politiken gör att kvinnor har det svårare att ha uppdrag och oftare hoppar av, visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum