Kemikaliesäkerheten hotas – nordiska länder saknar experter
En ny nordisk undersökning visar att det finns en allvarlig brist på experter när det gäller kemikalier och riskbedömningar.
– Många experter är på väg att gå i pension och samtidigt utbildas det inte tillräckligt många nya, säger Örebroprofessorn Åke Bergman, en av forskarna bakom rapporten som vill se ett nordiskt institut för riskanalys.

– Bristen på experter gör oss sårbara eftersom riskbedömningar kan ta länge tid och det leder i sin tur till fördröjda åtgärder, sämre övervakning och större risk för missförstånd. Det innebär ett hot mot människors hälsa, miljön och den gröna omställningen, säger Åke Bergman, seniorprofessor vid Örebro universitet.
Bristen på experter gör alltså att det kan ta längre tid att identifiera farliga kemikalier, bygga starka juridiska underlag och införa regleringar. Andra områden som kan påverkas är arbetet för säker och hållbar energi, övergången till att använda färre djur i kemikalietester och utvecklingen av innovationer som är både säkra och klimatsmarta.
Svårt att hitta personal
Undersökningen, som genomfördes 10 februari - 13 mars 2022, visar att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens inom alla delar av riskanalys – från toxikologi till riskkommunikation och miljövetenskap. Myndigheter, forskningsinstitut, näringsliv, sjukvård och ideella organisationer vittnade alla om samma problem.
– Vi måste agera nu eftersom det är tydligt att universiteten inte klarar av att utbilda tillräckligt många personer.
Rapportförfattarna föreslår en gemensam nordisk satsning på utbildning och forskning inom kemikaliesäkerhet, eftersom de nordiska länderna är för små för att enskilt bygga upp all nödvändig kompetens. En majoritet av de tillfrågade, 83 procent, ställer sig bakom att skapa ett nordiskt institut.
– Det finns ett stort behov av specialister inom många olika områden: miljökemi, statistik, exponering, olika typer av toxicitet, epidemiologi och hälsa. Och behovet av ny kompetens gäller även för EU och andra delar av världen, säger Åke Bergman.
Politiska förändringar
Forskarna pekar på att ledande myndigheter och institut i USA är i riskzonen på grund av politiska förändringar. De menar att det är sannolikt att den amerikanska miljömyndigheten EPA inte längre kommer att driva utvecklingen av nya metoder för kemikaliesäkerhet.
– Vi ser detta som en nordisk utmaning som kräver ett nordiskt samarbete. Vi behöver säkra tillgången till kompetens för att inte halka efter både vetenskapligt och i skyddet av människor och miljö, avslutar Åke Bergman.
Läs hela rapporten Chemical Risk Analysis Competence in the Nordics is at stake i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science and Pollution Research
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta Åke Bergman: 070-644 38 61, epost: ake.bergman@oru.se
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh24.4.2025 07:48:49 CEST | Pressmeddelande
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor. – Stöd från det civila samhället spelar en avgörande roll men är splittrat. Utvecklingspartners kan bidra till att stärka och samordna sådana initiativ, säger Owasim Akram, forskare i statskunskap vid Örebro universitet.
Upprop för att skydda vetenskapens oberoende23.4.2025 14:56:43 CEST | Pressmeddelande
Fem Örebroforskare har skrivit under ett gemensamt upprop för att skydda vetenskapens oberoende. I den nya deklarationen som publicerats i Nature varnar ett 50-tal forskare för att politiska beslut och ideologiska intressen allt oftare påverkar forskning.
Pojkar i hederskultur – de sexuellt fria är mest begränsade23.4.2025 09:15:04 CEST | Pressmeddelande
Pojkar i hederskultur som får ha sex före äktenskapet är mer begränsade och mer våldsutsatta än pojkar som förväntas vara oskulder. Det visar en studie av Örebroforskarna Jan-Magnus Enelo och Rúna í Baianstovu och Göteborgsforskaren Sofia Strid, som forskar om hederskultur.
Gruvsatsning har satt Bergslagen på kartan22.4.2025 12:32:29 CEST | Pressmeddelande
Örebro universitet har tecknat ett strategiskt avtal med Epiroc, blivit del av både EU-projekt och den svenska storsatsningen Impact Innovation, och dessutom fått möjlighet att påverka den regionala utvecklingen i gruv- och mineralfrågor. Det är några av resultaten från Bergslagen Mining node.
Fridfulla män i naturen – så ser ekofascism ut på sociala medier22.4.2025 07:23:25 CEST | Pressmeddelande
Fridfulla män i vacker natur. Bilderna på plattformen Telegram är upplagda av män som sympatiserar med ekofascismen. – Det är en framställning av högerextrem manlighet som inte är aggressiv, säger Maria Darwish, doktorand i genusvetenskap som analyserat nära 300 bilder som taggats med ekofascism
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum