Stjärnspäckad höst när Riksteatern tar sig an Strindberg och Stephen King
I höst möter några av Sveriges mest älskade artister kända författare som August Strindberg och Stephen King. Riksteatern presenterar även nya spännande konstnärer och hyllade internationella stjärnor. Dessutom blir det hemvändarkomedi och reunion för Sveriges kabarédivor. Teater, dans och cirkus turnerar på över 200 orter och spelar på stora teaterhus, bygdegårdar och klassrum över hela Sverige.

I en nyskriven uppsättning av Dödsdansen står Claes Malmberg, Pia Johansson och Jakob Ericksson på scen för att tolka Strindbergs mörka klassiker. Samtidigt tar Samuel Fröler och Maria Kulle sig an Stephen King i en skräckfylld uppsättning av Lida, där de skapar en atmosfär av psykologisk terror.
Höstens repertoar bjuder också på show och skratt. Kabarédivorna Kayode ”Kayo” Shekoni, Blossom Tainton, Gladys del Pilar, Vivian Cardinal och Fransesca Quartey, är tillbaka med en ny sprakande föreställning om hur det är att leva som svart kvinna i ett föränderligt Sverige. Den folkkära dramatikern, Maria Blom, kommer med en nyskriven, komisk skildring om den moderna parmiddagen. Där bland annat Maria Sundbom tar plats vid middagsbordet.
Riksteatern för ut internationellt hyllade konstnärskap i Sverige. Den chilenska stjärnduon Guillermo Calderón (manus) och Trinidad González (regi) ligger bakom en för Riksteatern specialskriven satir om klass, klimat och samtidens längtan efter berättelser i exportvänligt format. Senegals första cirkuskompani, Compagnie SenCirk, tar publiken med på Ancrage, en stark autobiografisk föreställning som undersöker den uråldriga relationen mellan människa och natur.
I I stort sett helt lika möter publiken de identiska tvillingbröderna Clément och Guillaume Papachristou, som arbetar särskilt med konstnärer med olika förutsättningar - såsom Guillaume själv, som föddes med cerebral pares. I ett unikt gästspel från Théâtre National Wallonie-Bruxelles får publiken se världen ur ett perspektiv som sällan får ta plats på teaterscenen.
– I höst är vi stolta över att presentera en repertoar som utmanar, överraskar och rör vid något djupt mänskligt. En unik mix - från klassiker till moderna komedier, internationella gästspel och starka, personliga berättelser som rör sig mellan mörker och magi, samhälle och politik, skratt och smärta. Den lyfter viktiga samhällsfrågor, ger oss nya perspektiv och speglar vår samtid. Det är berättelser som känns – på riktigt, säger Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi.
Angelägna perspektiv och personliga berättelser blir det också i pjäsen Ummikkos. Ummikko är meänkieli för en person som inte talar omgivningens språk. Ett nyskrivet drama som skildrar tornedalingarnas strävan från fyrtiotalet fram till idag.
Riksteatern Barn & Unga tar sig an existentiella och samhällsengagerade teman som ställer frågor om framtiden och människans plats i en kaotisk värld. I Framtidsbarnet får den unga publiken uppleva ett fängslande sci-fi-drama om ett AI-barns flykt mot frihet. Medan relationsdramat, Ja må han leva, handlar om en födelsedagsfest som sker i skuggan av den politiska utvecklingen i Iran. För den unga publiken blir det även efterlängtad klassisk tåspetsbalett om det livsviktiga behovet av lek, vänskap och fantasi.
TEATER
Lida
Stephen Kings kultklassiker Lida, dramatiserad av William Goldman, återvänder i ny svensk översättning. I huvudrollerna ser vi Samuel Fröler och Maria Kulle. Den hårt prövade författaren Paul Sheldon hålls fången av sin besatta beundrare Annie Wilkes. Tillsammans med regissören Rikard Lekander skapar skådespelarna ett klaustrofobiskt kammarspel om makt, besatthet och skräck – en föreställning som kryper in under skinnet. Lida är ett samarbete mellan Riksteatern och Uppsala stadsteater.
Premiär 20 september, Växjö
Pressvisning 17 september, Hallunda
Parmiddag hos familjen Franck
En nyskriven pjäs av Masjävlar-skaparen Maria Blom bjuder på en humoristisk och skarp skildring av vänskap och drömmar. Hemvändarna Nike och Henrik, bjuder sina nya vänner på middag i sin charmiga sekelskiftesvilla i Falun. Vickan och Acke, som har bott här hela livet, ser fram emot en trevlig kväll men kommer snart fråga sig vad de gett sig in på. På scen står Maria Sundbom, Jon Karlsson, Mattias Åhlén och Ellen Fosti. Regi och manus av Maria Blom. Riksteatern i samarbete med Folkteatern i Dalarna.
Urpremiär 24 september, Falun.
Augustisnö
Nordic noir möter chilensk satir i ett snöfritt kaos. Snön har smält i Sverige. Men en svensk kriminalserie måste ha snö. När Netflix redan är ombord, finns bara en utväg: flytta hela inspelningen till en glaciär i södra Chile. Där är snön kall, arbetskraften billig – och konflikterna snart glödheta. Den chilenska stjärnduon Guillermo Calderón (manus) och Trinidad González (regi) ligger bakom denna specialskrivna pjäs för Riksteatern. En sylvass satir om klass, klimat och samtidens längtan efter berättelser i exportvänligt format.
En samproduktion mellan Riksteatern och Borås Stadsteater.
Urpremiär 3 oktober, Umeå
Pressvisning, 30 september, Hallunda
Min bästa ovän
En dramakomedi som utforskar kampen mellan Pixies välmående och inre kritiker, Zaman. Föreställningen utmanar publiken att reflektera över sina egna "ovänner" och hur de hanterar dessa interna konflikter. Med en blandning av humor och allvar belyser Riksteatern Crea med denna föreställning de komplexa känslor och mentala strider vi alla står inför. Pjäsen är skriven av Mia Modig och regisseras av Riksteatern Creas konstnärliga ledare Mindy Drapsa.
Urpremiär 10 oktober, Lund
Ummikkos
Vad betyder ens ursprung, om man behövt lämna kulturen bakom sig? Ummikko är meänkieli för en person som inte talar omgivningens språk. Ett ord för tornedalingar, kväner och lantalaiset som inte har fått lära sig meänkieli. Ummikkos är ett nyskrivet drama som skildrar tornedalingarnas strävan från fyrtiotalet fram till idag. Personliga öden om att ryckas upp från sina rötter sammanvävs till en omskakande historia om att kämpa, tvingas, eller vägra anpassa sig. Dramatiker är Camilla Blomqvist och regisserar gör Filip Alexanderson. Riksteatern i samarbete med Tornedalsteatern. Föreställningen spelas och textas på svenska och meänkieli.
Urpremiär 16 oktober, Pajala.
B.U.S – Bedårande Under Stress
De folkkära kabarédivorna är tillbaka med en ny show! Kayode ”Kayo” Shekoni, Blossom Tainton, Gladys del Pilar, Vivian Cardinal och Fransesca Quartey har borstat av sina fjäderboor. I en sprakande kabaré som öppnar upp för en ärlig konversation med publiken gestaltar kvintetten hur det är att leva som svart kvinna i ett föränderligt Sverige. Fjorton år har gått sedan de gjorde succéshowen, B.U.S - Brun Utan Sol, och mycket har hänt. I regi av Josette Bushell-Mingo.
Urpremiär 18 oktober, Tumba, Stockholm.
Pressvisning 16 oktober, Hallunda, Stockholm.
Dödsdansen
Riksteatern sätter upp Strindbergs klassiska relationsdrama Dödsdansen med Claes Malmberg, Pia Johansson och Jacob Ericksson i rollerna. I en intensiv uppsättning som utspelar sig på en isolerad skärgårdsö skildras det frostiga äktenskapet mellan Edgar (Malmberg) och Alice (Johansson), där giftiga repliker och sorg över en förlorad framtid präglar deras relation. När kusinen Kurt (Ericksson) dyker upp lagom till silverbröllopet, väcks nya möjligheter och gamla känslor till liv. Ett drama om kärlek, hat och val, där paret står inför den svåra frågan – att bryta bojorna eller förbli fångar i sitt gemensamma fängelse. I regi av Nora Nilsson.
Premiär 27 oktober, Motala.
Pressvisning 23 oktober, Hallunda.
I stort sett helt lika
Den prisade dans- och teaterföreställningen I stort sett helt lika gör debut på en skandinavisk scen i ett gästspel från Théâtre National Wallonie-Bruxelles. De identiska tvillingbröderna Clément och Guillaume Papachristou undersöker med värme, ärlighet och humor sina likheter och olikheter, och hur två konstnärer med helt olika fysiska förutsättningar kan skapa magi tillsammans på scen. De leker med teaterns gränser och låter publiken se världen ur perspektiv som sällan får ta plats på teaterscenen. Av, med och regi av Clément och Guillaume Papachristou. Föreställningen spelas på franska och textas till svenska.
Premiär 13 november, Hallunda.
Säg som det är!
Säg som det är! är ett humoristiskt drama om mötet mellan myndigheter och medborgare. Margareta har levt 40 år av sitt liv i sitt älskade hem men allt sätts på spel när det planeras att byggas en ny väg, rakt genom hennes tomt. Vad uppstår i de mänskliga relationerna när Trafikverket och kommunens beslut möter en pensionärs livshistoria? Regi och manus av Adde Malmberg.
Premiär, 10 september, Nyköping
Jag som var så rolig att dricka vin med
Rebecka Åhlunds kritikerrosade och omtalade självbiografiska bok i dramatisering av Jani Lohikari. Publiken möter en kvinna som med smärtsam uppriktighet och humor försöker förstå sitt liv: hur hamnade hon här, i ett missbruk? En inspirerande berättelse om att våga sluta fly och börja möta livet som det är. Jag som var så rolig att dricka vin med hade premiär våren 25 och hyllades av publik och kritiker. Föreställningen regisseras av Anna Novovic och på scen ser vi Sylvia Rauan.
Premiär 8 september, Vara
DANS
Raised on Rythm
Rytmerna finns överallt – i hopprepens slag mot asfalten och i stegen från trapphuset. Och de gör något med oss, om vi låter dem. I Raised on Rhythm vill koreografen och freestylepionjären Niki ”Awandee” Tsappos uppmärksamma oss på hur rytmer förenar, frigör och sätter människor i rörelse. Men var börjar en rytm och var slutar den? De fyra dansarna Damon Frost, Amalie Sasha Schanke, Yared Tilahun Cederlund och Rebecca Wolete bjuder in publiken till lekar och ritualer, där de låter rytmerna fortplanta sig i rummet och bli till en gemensam puls. Riksteatern i samarbete med Unga Dramaten.
Turnéremiär, 9 september, Årsta
Vem där?
Vem där? är en nyskriven balett i klassisk stil för den unga publiken, om det livsviktiga behovet av lek, vänskap och fantasi. Solister från Kungliga Baletten dansar in i barnens gymnastiksal, koreograferade av den tidigare premiärdansösen Jenny Nilson. För musiken, inspelad av Kungliga Hovkapellet, står Jonas Valfridsson. En magisk danssaga om att mötas och bli sedd precis som den man är. Riksteatern i samarbete med Kungliga Operan – Unga Operan.
Urpremiär, 20 september, Kungliga Operan, Stockholm
Turnépremiär med Riksteatern 14 oktober, Karlsborg.
Lasting Figures
I Lasting Figures möts samtida dans och lindy hop i en hyllning till flyktiga möten och eviga ögonblick på dansgolvet. Det blir ett nyfiket och innerligt möte med de stormande och eleganta swingdanserna med rötter i 1930-talets Harlem. Den sociala dansen lyfts in på scenen och publiken får uppleva ett känsligt samspel mellan dansare och musiker. En föreställning som finstämt utforskar tvetydigheter och maktrelationer när kroppar och traditioner möts. Koreografi av Salka Ardal Rosengren.
Premiär, 28 oktober, Simrishamn.
BARN & UNGA
Framtidsbarnet
I det nyskrivna och suggestiva sci-fi-dramat Framtidsbarnet skildras ett barns desperata längtan efter villkorslös kärlek. Ali lever isolerad från omvärlden tillsammans med Målsman. Dagarna styrs av regler och Ali har en konstant känsla av att göra och vara fel. En dag börjar Alis nalle att prata och avslöjar att Ali inte är ett vanligt barn - utan ett digitalt barn skapad av artificiell intelligens. Vem är jag i förhållande till mig själv och världen – och vad innebär det att ha ett mänskligt medvetande? Av Omid Khansari i regi av Martin Rosengardten.
Urpremiär 3 oktober, Gagnef.
Pressvisning, 30 september, Hallunda.
Ja må han leva
Varje år kalaspyntar mamma Soraya och hennes tonårsbarn Nika och Mahan hela lägenheten – trots att födelsedagsbarnet inte ens bor i samma land. Kusinen Mohsen är i stället med på länk från Iran. Men inte i år. Mohsen dyker nämligen inte upp. Pjäsen skildrar erfarenheter av att leva i ett land men ha sin familj på en helt annan plats i världen där det är mycket farligare att leva. Ja må han leva är ett relationsdrama om flykt, uppror och livets lotteri, skriven av Marjaneh Bakhtiari och regisserad av Josefin Ankarberg.
Urpremiär 3 oktober, Heby
Pressvisning 30 september, Hallunda
Låt mig bara gå
Publik- och kritikersuccén Låt mig bara gå är tillbaka hösten 2025 och spelar för högstadieklassrum i Malmö. 20-åriga Kawa har befunnit sig under kriminalvårdens lupp ända sedan han som tonåring gjorde sig skyldig till en annan pojkes död under ett bråk på skolgården. Nu ska han äntligen bli fri. Men innan psykologen skriver under utskrivningen kräver hon att Kawa ska ringa till sin mamma – den person han hellre skulle dö än att behöva möta igen. Manus och regi av oscarsbelönade Loran Batti.
Premiär 15 september
CIRKUS
Ancrage
En fängslande cirkusföreställning från Senegal som förenar människa och natur. ArtistenModou Fata Touré grundade, SenCirk, Seneglas första cirkuskompani och cirkusskola. Ancrage är hans debut som kreatör och handlar om att hitta sin identitet och att återknyta till sina rötter. Med influenser från breakdance, akrobatik och traditionell dans bjuder Ancrage på en visuell fest fylld av precision, konstnärlighet och senegalesiska kulturtraditioner. Idé och koncept av Modou Fata Touré som även regisserar. Gästspel från Compagnie SenCirk.
Premiär 17 oktober, Hallunda.
ÖVRIGT
Möt radiokorrespondenterna
Sveriges Radios korrespondenter är på plats när det händer, där det händer. Publiken får en unik möjlighet att vara med och möta korrespondenterna och höra om deras arbete och vardag. Vem som besöker respektive ort förblir en hemlighet in i det sista, då korrespondenterna ständigt är på resande fot och kan få ändrade resplaner med kort varsel. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio.
Premiär 26 augusti, Värnamo
Voices of change
Den årligen återkommande satsningen Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymme genom liveframträdanden.
En kväll med Sveriges Radio
De mest populära poddarna och radioprogrammen spelas in live inför publik. Välkända titlar som Spanarna i P1, P3 Historia, Det politiska spelet och Lantzkampen i P1. Några av de som medverkar är Jessica Gedin, Annika Lantz, Cecilia Düringer, Parisa Höglund och Ingvar Storm. En kväll med Sveriges Radio arrangeras en gång i månaden på olika platser i landet, varje kväll med unika gäster och innehåll.
Nyckelord
Kontakter
Anna GerdinPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 188Tel:070-637 59 62anna.gerdin@riksteatern.seBilder








Länkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Intresset för cirkus ökar med över 200 procent16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste tre åren har intresset för samtida cirkus ökat markant i Sverige. En ny rapport från Riksteatern visar att antalet cirkusföreställningar i Sverige mer än tredubblats och att antalet besökare under perioden stigit med 159 procent. Resultaten signalerar ett växande engagemang för konstformen cirkus över hela landet.
Urfolkskonstnärer förenar dans och textil i Tärnaby20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Två danskonstnärer har valts ut till årets Jårrh!-residens i Tärnaby: Yutzil Pablo, Maya Mam-dansare och textilkonstnär från Guatemala, och Linnéa Sundling, koreograf med samiska rötter, uppvuxen i Umeå och baserad i Stockholm. Båda arbetar i gränslandet mellan dans och textilkonst.
Kiruna utvald till Riksteaterns kongressort 202710.3.2025 10:09:57 CET | Pressmeddelande
I maj 2027 väntas hundratals förtroendevalda Riksteatermedlemmar anlända till Kiruna. Detta efter att Riksteaterns nationella styrelse klubbat igenom att Kiruna ska bli Riksteaterns nästa kongressort. Det engagemang för kultur som finns i Norrbotten bland såväl invånare som politiker var en avgörande faktor.
Dansföreställning för bebisar på Riksteaterturné27.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Koreografen Peter Mills är förbered på att publiken kan komma att somna, gråta eller försöka dra honom i håret när dom tar del av hans nya föreställning. Men främst väntas ett tryggt och magiskt dansverk ta plats i interaktion med en mycket nyfiken publik. O är nämligen en sinnlig dansföreställning för bebisar mellan 2-18 månader. Premiär 12 mars i Varberg.
Özz Nûjen på Riksteaterturné med föreställning som synliggör de utsatta26.2.2025 11:44:59 CET | Pressmeddelande
Under våren är Özz Nújen på Riksteaterturné på 48 orter över hela Sverige med föreställningen Pueblo. En sorgsen och humoristisk berättelse som får publiken att lyssna till samhällets utsatta. Manus och regi av Ascanio Celestini.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum