Amnesty International Sverige

Ny rapport: Högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 2015

Dela

I dag släpper Amnesty International rapporten Death Sentences and Excecutions 2024, som sammanställer alla dokumenterade avrättningar runt om i världen. Årets rapport visar det högsta antalet avrättningar sedan 2015, detta trots att det totala antalet länder som använt dödsstraffet minskat. Toppar gör Iran, Saudiarabien och Irak. 

Totalt genomfördes minst 1 518 avrättningar i 15 länder, vilket är den högst uppmätta siffran på nästan tio år. Samtidigt har flera helt stängda stater, bland andra Kina och Nordkorea, som tros avrätta tusentals medborgare inte kunnat granskas. Utvecklingen visar en ökning av avrättningar för narkotikarelaterade brott, vilket strider mot mänskliga rättigheter. Samtidigt minskar det totala antalet stater som använder dödsstraffet. 

- Ökningen av antalet avrättningar är oerhört oroande. Dödsstraffet är en avskyvärd metod som inte har någon plats i dagens värld, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige. 

Iran, Irak och Saudiarabien driver upp siffrorna 
Iran ensam stod för 972 avrättningar, vilket motsvarar 64 procent av alla kända fall globalt. Irak fyrdubblade sina avrättningar, medan Saudiarabien mer än fördubblade sitt antal avrättningar jämfört med året innan. Många av dessa avrättningar skedde efter bristfälliga rättegångar eller som repressiva åtgärder.

- Siffrorna från Iran, Irak och Saudiarabien visar hur dödsstraffet missbrukas för att krossa oliktänkande och undertrycka protester. Det är en brutal påminnelse om hur vissa stater använder dödsstraffet som ett politiskt vapen, säger Anna Johansson. 

Stängda stater: Kina, Nordkorea och Vietnam 
Flera stater håller sina avrättningssiffror hemliga, vilket gör det omöjligt att fastställa den verkliga omfattningen. Kina tros vara den största användaren av dödsstraffet, medan både Nordkorea och Vietnam misstänks genomföra avrättningar i stor skala utan insyn.

- I många länder genomförs avrättningar i skymundan, utan transparens och rättslig granskning. Det gör det omöjligt för omvärlden att få en fullständig bild av dödsstraffets verkliga omfattning, säger Anna Johansson. 

En fortsatt trend av avrättningar i USA 
I USA genomfördes 25 avrättningar under 2024, en ökning jämfört med året innan. Under den nya administrationen har dödsstraffet fortsatt att förespråkas som ett politiskt verktyg, trots att det saknas bevis för dess avskräckande effekt.  

Trots den negativa utvecklingen fortsätter arbetet för att avskaffa dödsstraffet globalt. Amnesty påpekar att antalet länder som använder dödsstraff stadigt minskar och att det bara är en tidsfråga innan denna grymma bestraffning tillhör historien.

- När människor arbetar, organiserar och engagerar sig för att avskaffa dödsstraffet gör det skillnad. För Amnesty är det självklart att fortsätta arbetet tills hela världen är befriad från den här fruktansvärda bestraffningen, säger Anna Johansson. 

Kontakter

Bilder

Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty Sverige
Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty Sverige
Foto: Axel Öberg Amnesty International Sverige
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

Nytt ljudklipp inifrån fängelset - Ahmadreza Djalali inleder sitt tionde år i fångenskap24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fredagen den 25 april markerar starten på det tionde året som den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hålls godtyckligt frihetsberövad i Iran. Trots internationella protester och dödsdomen som hänger över honom, har Iran vägrat att frige Djalali – som utsatts för tortyr, isolering och allvarlig medicinsk försummelse. Amnesty släpper i dag en ny ljudupptagning inifrån fängelset, och fortsätter kräva att Sverige trappar upp sina insatser för att få honom fri.

Amnesty larmar: Omfattande sexuellt våld används som vapen i Sudan10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Amnesty släpper i dag en rapport som visar att Rapid Support Forces (RSF) under det två år långa inbördeskriget i Sudan har utsatt kvinnor och flickor för omfattande sexuellt våld i syfte att förnedra, kontrollera och tvinga bort hela samhällen. Övergreppen – däribland våldtäkt, gruppvåldtäkt och sexslaveri – utgör krigsförbrytelser och kan även utgöra brott mot mänskligheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye