Mindre klimatutsläpp från cement i Svanenmärkta byggprodukter
Utsläpp från cementproduktion utgör 5 % av världens totala utsläpp av växthusgaser. Genom nya skärpta klimatkrav för cement i kemiska byggprodukter kan Nordens officiella miljömärkning Svanen bidra till en mer hållbar byggindustri. Om all cement som årligen används i Sverige uppfyllde Svanens krav, så skulle det kunna spara in utsläpp av växthusgaser motsvarande 226 000 bilars utsläpp.

Genom Svanens nya skärpta krav kan cement med bättre miljöprestanda användas i Svanenmärkta byggprodukter, vilket minskar den totala materialåtgången och utsläppen av växthusgaser. Svanen är en välkänd miljömärkning som känns igen av 98 % av konsumenterna och som finns på en mängd byggprodukter.
– Nu blir det enklare för konsumenter, inköpare och upphandlare att välja rätt för miljön och klimatet. På så vis kan de bidra till mer hållbart byggande. Det är bråttom att nå miljö- och klimatmål och vi ser till vår glädje att EU vill skynda på det arbetet genom den nya strategin Clean Industrial deal, säger Anna Linusson, vd på Miljömärkning Sverige.
Med en livscykelbaserad bedömning av cementens klimatpåverkan blir det möjligt att välja byggprodukter med cement som råvara – murbruk, puts, spackel, fogmassor och lim – med bättre miljöprestanda. Det kan minska klimatavtrycket i den Svanenmärkta byggprodukten där cement ingår. Genom att koppla Svanens gränsvärde för CO₂/ton cement till klinkerhalten blir det möjligt att använda högpresterande cement i mindre mängd i produkterna. Om all cement i Sverige uppfyllde Svanens krav skulle Sverige kunna minska CO₂-utsläppen 182 000 ton per år. Det motsvarar:
- 0,8-1 % av de totala utsläppen från den svenska byggsektorn.
- Klimatbesparingar lika stora som utsläppen från cirka 226 000 personbilar årligen.
EU:s nya industrigiv med fokus på cement
I Clean Industrial Deal och i kommande lagstiftningen Industrial Decarbonisation Accelerator Act vill EU säkerställa fler strategiska produkter med låga klimatutsläpp. Fler produkter ska också tillverkas inom EU för att öka beredskapen. Cement lyfts fram som ett exempel. Den offentliga upphandlingen pekas ut som särskilt viktig för att driva på utvecklingen och ett nytt förslag kommer att läggas fram under 2026. Syftet är att revidera ramverket för offentlig upphandling.
Given för en ren industri - Europeiska kommissionen
För mer information: Hamid Ahmadi, produktspecialist för kemiska byggprodukter på Miljömärkning Sverige, hamid.ahmadi@svanen.se, +46 8-55 55 24 28.
Faktaruta: Svanens nya krav på cement i kemiska byggprodukter innebär bland annat:
- Klimatpåverkan anges som ”Gross GWP" (brutto) ett mått som inkluderar alla utsläpp, även från biobränslen och processutsläpp. Detta skiljer sig från "Net GWP" (netto), som ofta används i branschen, men där vissa utsläpp kan räknas bort. Svanenmärkningen kräver Gross GWP för att klimatpåverkan ska redovisas så heltäckande och rättvist som möjligt.
- Endast produkt- och anläggningsspecifika Environment Product Declaration används.
- Datakvaliteten uppfyller minst nivån "Fair" enligt EN 15804+A2 för spårbarhet och enhetliga beräkningsmetoder.
Svanen är en Typ 1 miljömärkning som ställer krav ur ett livscykelperspektiv. Så för kemiska byggprodukter gäller även en mängd andra kriterier såsom krav på miljö- och hälsoegenskaper i kemikalier. Till exempel ställs det stränga krav på ämnen som klassificeras som cancerframkallande, som kan skada arvsmassan eller fortplantningsförmågan.
- Läs mer: Kemiska byggprodukter 097
Klinkerhalt som tar ett helhetsgrepp
De största utsläppen av växthusgaser för cement kommer från den så kallade klinkerprocessen, där kalksten upphettas till höga temperaturer och orsakar utsläpp av koldioxid. Svanenmärkningens gränsvärde är satt i linje med Cembureau Low Carbon Cement Projection (Band E) och baseras på Gross GWP. Det gör att cement med olika klinkerhalter bedöms mer rättvisande utifrån sin klimatpåverkan. Till skillnad från i taxonomin, där cement med låg klinkerhalt premieras, vilket ger som följd att det krävs mer cement i produkten för att nå önskad funktion.
Svanens gränsvärden skalar från 264 kg CO₂/ton cement vid 0 % klinker till 825 kg CO₂/ton vid 100 % klinker.
När vi jämför Svanens gränsvärde (685 kg CO₂/ton cement vid 75 % klinker) med en rimlig industristandard (750 kg CO₂/ton cement vid samma klinkerhalt), ser vi en potentiell besparing på 65 kg CO₂, lågt räknat, per ton cement. Det ger en total klimatbesparing på cirka 182 000 ton CO₂ per år i Sverige, vilket motsvarar utsläppen från cirka 226 000 personbilar.
Beräkningen visar en inriktning för hur byggsektorn kan minska sin klimatpåverkan genom bättre materialval och effektivare produktion.
Hur har vi räknat?
- Cementanvändning i Sverige: Enligt SGU används cirka 2,8 miljoner ton cement per år i Sverige. Det utgör 0,8-1% av de totala utsläppen från byggsektorn i Sverige baserat på uppskattningar från Naturskyddsföreningen.
Svanens krav – GWP-gräns vid 75 % klinker. Gränsvärde: 685 kg CO₂/ton cement
- Industristandard (vid samma klinkerhalt)
- Genomsnittligt utsläpp: 750 kg CO₂/ton cement
Skillnad per ton cement
- 750 – 685 = 65 kg CO₂ per ton
- Total besparing i Sverige
- 2 800 000 ton × 65 kg = 182 000 000 kg CO₂ = 182 000 ton CO₂ per år
Jämförelse med personbilar
- En personbil släpper ut ca 804 kg CO₂/år
- 182 000 ton ÷ 0,804 ton ≈ 226 368 personbilar
Källor:
IEA
- Naturskyddsföreningen
- CEMBUREAU, Carbon Neutrality Roadmap (2020), CEMBUREAU, Activity Report (2018–2022).
- WBCSD, 2011. (Science direct)
- (SGU)) Sveriges geologiska undersökning
- Naturvårdsverket
Bilder

Om oss
Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se
Följ Miljömärkning Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige
Anne Årneby väljs till ny styrelseordförande för Miljömärkning Sverige15.4.2025 15:18:47 CEST | Pressmeddelande
Anne Årneby har valts till ny ordförande i styrelsen för Miljömärkning Sverige. Roger Altsäter och Synnöve Daagarsson valdes in som nya ledamöter i styrelsen.
Sverige har redan förbrukat sin del av jordens resurser för 20257.4.2025 09:47:57 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 10 april når Sverige sin "Overshoot Day". Det betyder att vi under resten av året förbrukar fler resurser än vad jorden klarar av att vi använder. Men även om det kan kännas överväldigande, kan vi faktiskt vara med och vända utvecklingen genom de små val vi gör i vardagen.
Svanenmärkt byggande fortsätter att öka11.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots lågkonjunktur växer antalet Svanenmärkta bostadshus, förskolor och skolor i Norden. Det visar ny statistik från Nordisk Miljömärkning. I Norden står minsta landet, Island, för största ökningen 2024, 21 %. Flest byggnader finns i Sverige, både de som är färdigbyggda och pågående projekt.
Svanen erkänd av amerikanska miljömyndigheter19.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Svanenmärkta produkter får nu ännu starkare internationell ställning genom att Svanen, Nordic Swan Ecolabel, har blivit erkänd av USA:s Environmental Protection Agency (EPA). Detta innebär att Svanenmärkningen rekommenderas inom ramen för den amerikanska federala upphandlingen, som omsätter 730 miljarder dollar varje år.
Svanen landar i eventbranschen6.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nordisk miljömärkning har tagit fram förslag till krav för Svanenmärkta event, som ska vara klara i sommar. Nu är det är dags för branschen att tycka till. Sista datum för att svara på remiss är 23/3 2025. För dig som vill veta mer om kraven, önskar vi dig välkommen på webinarium: Var: online på Teams. När: 14/2 kl 9-9.45. Anmäl dig här Microsoft Virtual Events Powered by Teams
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum