Sigill förenklar standarden för naturbeteskött – blir lättare att certifiera sig
Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, lanserar en förenklad version av standarden IP Sigill Nöt och Mjölk med tillvalet naturbeteskött. Den nya standarden har utvecklats för att minska administrationen, göra det enklare för lantbrukare att certifiera sig och samtidigt bidra till bevarandet av Sveriges unika naturbetesmarker.

Naturbetesmarker, som är bland de artrikaste miljöerna i Sverige, kräver betande djur för att hållas öppna och artrika. Genom att ansluta sig till den förenklade standarden kan lantbrukare bidra till att bevara dessa värdefulla miljöer och samtidigt få en mer lönsam produktion. Naturbeteskött är en uppskattad och eftertraktad produkt bland konsumenter som värdesätter hållbarhet och kvalitet.
– Vi har lyssnat på lantbrukarnas behov och förenklat regelverket för att sänka trösklarna, utan att tumma på certifieringens värde. Målet är att fler producenter ska kunna ansluta sig och därigenom bidra till att bevara naturbetesmarkerna, säger Julia Marcopoulos, ansvarig för standarden IP Nöt och Mjölk hos Sigill.
Förenklingar som gynnar både lantbrukare och miljö
Den nya standarden innehåller förändringar som underlättar certifieringsprocessen:
- Enklare för mjölkproducenter: Producenter som har både mjölkproduktion och köttdjur behöver enbart certifiera djuren som går på naturbetesmark för att kunna slakta dessa djur som certifierat naturbeteskött.
- Minskad administration: Regelverket fokuserar på de delar som skapar mest värde för både lantbrukare och miljö.
- Slopat krav på att följa regler om växtodling: Lantbrukare kan nu enkelt komplettera sin verksamhet med naturbeteskött utan att behöva uppfylla krav kopplade till växtodling.
Naturbeteskött – en nyckel till biologisk mångfald
Betande djur på naturbetesmarker är avgörande för att bevara biologisk mångfald. Idag finns mindre än 5 procent av naturbetesmarkerna kvar jämfört med mitten av 1800-talet. Den förenklade standarden är en viktig åtgärd för att vända utvecklingen.
– Uppdateringen gör det lättare för fler lantbrukare att certifiera sin produktion. Vi ser väldigt positivt på förenklingarna och på merbetalningen till jordbruksföretagen, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF.
– För lantbrukare med naturbetesmarker är detta inte bara ett sätt att bidra till biologisk mångfald, utan också en möjlighet att skapa en stabil extrainkomst genom bättre betalning för köttet, säger Anna Jamieson, ordförande för Naturbetesköttföreningen.
Viktigt steg för ökad tillgång och efterfrågan
– Marknaden efterfrågar mer naturbeteskött än vad som finns tillgängligt idag. Den uppdaterade standarden är ett viktigt steg mot att möjliggöra att utbudet av köttet kan öka och därmed bidra med viktiga hållbarhetsvärden, avslutar Julia Marcopoulos.
Nyckelord
Kontakter
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Julia Marcopoulos, Produktägare IP Sigill Nöt och Mjölk, 010-184 25 44, julia.marcopoulos@sigill.se
Annika Sellberg, Marknads- och kommunikationsansvarig, 010-1842552,
annika.sellberg@sigill.se
Bilder

Om Sigill
Sigill är den ledande aktören inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet. Vi utvecklar och förvaltar IP-standarden, Sveriges främsta oberoende certifieringsstandard för områden som livsmedel och blommor. Genom våra standarder främjar vi en mer hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i Sverige. Sigill äger även miljömärkningen Svenskt Sigill, som tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Idag är närmare 4000 företag certifierade enligt IP-standardens olika inriktningar. Tillsammans stärker vi livsmedelskedjan. För mer information, besök www.sigill.se.
Följ Sigill Kvalitetssystem AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigill Kvalitetssystem AB
Ny identitet för Sigill ska driva på förenkling och samverkan – för en starkare livsmedelskedja15.5.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, presenterar nu en ny varumärkesidentitet. Den nya profilen markerar starten på en offensiv satsning för att förenkla vardagen för Sveriges livsmedels- och lantbruksföretagare – och stärka hela livsmedelskedjan genom samverkan och praktisk hållbarhet.
Sigill och KRAV samarbetar för bättre arbetsvillkor12.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
KRAV och Sigill Kvalitetssystem har påbörjat ett samarbete för att utveckla och förbättra sina respektive standarder som säkerställer goda arbetsvillkor. Genom samarbetet vill Sigill och KRAV skapa tydligare och mer användarvänliga kriterier för arbetsvillkor, för att stärka tryggheten för arbetstagare och förenkla för arbetsgivare.
Sigill lanserar Sveriges första standard för kolkrediter27.11.2024 09:03:34 CET | Pressmeddelande
Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, lanserar nu Sveriges första standard för kolkrediter baserade på biokol. Med standarden IP Kolkrediter kan lantbrukare och markägare certifiera sig för att sälja kolkrediter, vilket både skapar nya inkomstmöjligheter och bidrar till att nå globala klimatmål.
Samarbetsprojekt ska definiera vad fossilfritt betyder inom livsmedels- och lantbruksbranschen20.2.2023 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Fossilfritt blir ett allt vanligare begrepp på din matförpackning, men vad betyder det egentligen? För att minska risken för att olika aktörer sätter olika definitioner eller gränser för vad som menas med “Fossilfritt” startas nu ett samarbetsprojekt med starka svenska aktörer inom livsmedel, miljö och lantbruk.
6 gårdar nominerade till Årets klimatbonde 202221.6.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Sigill Klimatcertifierad vill uppmärksamma de bönder som gör det tuffa jobbet med att minska klimatpåverkan i primärproduktionen och delar därför ut priset Årets klimatbonde. Nu är sex stycken bönder i framkant inom klimatfrågan nominerade till Årets Klimatbonde 2022: Anders och Lisa Gunnarsson, Halla gård, Eva och Thomas von Heideken, Fräkentorp, Stefan Schörling, Hasta gård, Maria och Hans Wachtmeister, Johannishus gods, Erik O.R. Bengtsson, Karlsfälts gård, Jens Thulin, Vismarlövsgården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum