Införandet av framgångsrik vårdform i psykiatrin fortsätter - träffa ett av teamen.
Region Örebro län har startat sitt tredje specialistpsykiatriska omvårdnadsteam (SPOT), den här gången i Örebro. Samtidigt kan teamet i norra länsdelen se tillbaka på ett framgångsrikt år.

SPOT innebär att ett specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam ger vård i patientens hem i stället för på sjukhuset. Sedan tidigare finns ett team i norra och ett i västra länsdelen och nu startar ett tredje team med verksamhet för patienter boende i Örebro och Lekebergs kommun.
Vi startar i mindre skala för att utveckla verksamheten i takt med att teamet blir fulltaligt, berättar Gisela Åker som är processledare för SPOT.
Vård i hemmiljö
Att ge stöd och vård i patientens hem gör att personen kan fortsätta leva ett mer självständigt liv även under perioder när måendet sviktar. Det kan också innebära att man kan komma hem tidigare från sjukhusvård eller att tvångsvård kan förhindras. Arbetssättet ger möjlighet till ökad delaktighet och trygghet för både patienter och närstående.
I norra länsdelen har vi jobbat ett drygt år med vårdformen och i västra länsdelen i lite drygt ett halvår. Redan nu ser vi många fördelar, både för patienter, närstående och våra psykiatriska verksamheter. Samtidigt jobbar vi hela tiden för att utveckla och förbättra våra rutiner, berättar Gisela.
Flera fördelar
Årsuppföljningen av SPOT-verksamheten i norra länsdelen visar bland annat att både patienter och anhöriga uppskattar vårdformen. Dessutom kan betydligt fler patienter få stöd under samma tidsperiod än vad som är möjligt på en vårdavdelning. Teamets insatser minskar även behovet av akuta insatser från öppenvården, resurser som i stället kan användas för att öka tillgängligheten på mottagningarna. Patienternas skattning av sitt mående vid inskrivning och utskrivning visar på en förbättring och enkätsvaren gällande patientens och närståendes upplevelse och tillfredsställelse med vården är över lag positiva.
Vården som SPOT kan ge är till för en viss patientgrupp. För svårt sjuka personer där vård i hemmet inte är ett alternativ ges vården, precis som tidigare, på USÖ i Örebro, säger Gisela.
Att göra vården mer personcentrerad är helt rätt väg att gå. Vi ska anpassa systemen efter de personella behoven och inte tvärt om, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Väkommen att träffa medarbetare
Nu finns möjlighet för media att träffa medarbetare som jobbar i SPOT i norra länsdelen.
- onsdagen den 21/5 klockan 10-12 finns Linda (sjuksköterska) och Hans (skötare) på plats vid Lindesbergs lasarett för att svara på frågor och visa den utrustning man arbetar med. Dessutom medverkar Gisela Åker, processledare SPOT.
Kontakt
Boka besök: Åsa Svennebäck, presskommunikatör, telefon: 019-602 66 43, e-post: asa.svenneback@regionorebrolan.se
Info om SPOT: Gisela Åker, processledare SPOT, telefon: 0586-666 28, e-post: gisela.aker@regionorebrolan.se
Fakta
- SPOT-verksamheten i norra länsdelen startade hösten 2023 och verksamheten i västra länsdelen startade hösten 2024.
- Vårdformen är en ny vårdform som ligger mellan heldygnsvård och öppenvård.
- Patienter kan vid behov få täta hembesök och stödsamtal som glesas ut i takt med att patienten mår bättre.
- Vården kan ske i form av fysiska besök och/eller i form av digitala vårdmöten/telefonkontakter där så är lämpligt.
- Efter avslutad insats från SPOT återgår patienten till sin ordinarie öppenvårdskontakt inom psykiatrin eller på sin vårdcentral.
- Kontakt med SPOT initieras av läkare inom psykiatrins öppen- och heldygnsvård samt från psykiatrins akutmottagning.
- Planering för uppstart av en SPOT-verksamhet i södra länsdelen hösten 2025 pågår.
Nyckelord
Kontakter
Åsa SvennebäckPresskommunikatör
Hälso-och sjukvårdsförvaltningen
Region Örebro län
Bilder

Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Sveriges universitetssjukhus går samman för framtidens vård18.6.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
I samband med Almedalsveckan lanseras ett historiskt samarbete inom svensk hälso- och sjukvård. Landets sju universitetssjukhus går samman i en gemensam allians för att stärka den högspecialiserade vården, forskningen och utbildningen i Sverige.
Karlskoga går från tre till två regiondrivna vårdcentraler för att kunna erbjuda en bättre vård11.6.2025 11:45:00 CEST | Pressmeddelande
Verksamheten vid de tre regiondrivna vårdcentralerna i Karlskoga ska framöver koncentreras till två vårdcentraler. Det är resultatet av ett beslut som hälso- och sjukvårdsnämnden fattade i dag.
Kampen mot livmoderhalscancer går vidare - med fokus på äldre kvinnor4.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Region Örebro län skickar i dagarna erbjudande om HPV-test till knappt 3000 kvinnor i länet födda 1947-1952. HPV är ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer och i utskicket ges möjlighet att lämna ett HPV-test för kvinnor som utgått ur den regelbundna screeningen.
Regionerna enas om gemensam beredskap för krig och kris3.6.2025 12:45:00 CEST | Pressmeddelande
Samordning och planering av hälso- och sjukvård inför höjd beredskap och krig är viktiga delar i ett robust totalförsvar. Det menar regionstyrelsen som i dag skickar en rekommendation till regionfullmäktige om att anta ett nationellt samverkansavtal.
Positivt resultat väntas för Region Örebro län – men ekonomin fortsatt i fokus3.6.2025 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
Region Örebro län väntas göra ett positivt resultat vid årets slut, men det allvarliga ekonomiska läget är trots allt i fortsatt fokus. Det visar periodrapporten för januari-april 2025 som regionstyrelsen behandlade vid dagens sammanträde.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum