Tvåbenthet kan förklara människans musikalitet och språk
Att vi människor går på två ben är sannolikt orsaken till att vi utvecklat våra rytmiska, musikaliska och språkliga förmågor. Det visar ny forskning från läkaren och forskaren Matz Larsson.
– Det förklarar också varför löpning och promenader gynnar kreativiteten, säger han.

Tillsammans med Dean Falk, professor i antropologi vid Florida State University, har han publicerat en artikel i den vetenskapliga tidskriften Current Anthropology som handlar om hur människans övergång till att gå på två ben i stället för fyra sannolikt inte bara har förändrat hur vi rör oss – utan även hur vi tänker och kommunicerar.
– Tvåfota gång skapar genom fotstegen rytmiska och mer förutsägbara rörelseljud, jämfört med hur vår närmaste släkting schimpansen rör sig på alla fyra, med oregelbundna steg bland prasslande trädgrenar, säger Matz Larsson.
När två personer går i takt skapas goda möjligheter att lyssna av omgivningen. Det uppstår tysta intervall mellan stegen – och när stegen är synkroniserade kan hjärnan gruppera ljuden och särskilja fotstegen från omgivningens ljud.
– Då kan ett lejon eller en fiende upptäckas i tid. Orytmiska individer som inte klarade av detta klampade sannolikt bokstavligen ut ur den genetiska poolen.
Rytmiskt vaggande i mammas mage
Redan i livmodern påverkas det ofödda barnet av den havande kvinnans rytmiska fotsteg. När barnen gungar upp och ner i takt med kvinnans steg aktiveras både hörsel, balans, ledsinne och känsel. Fotstegens takt är ungefär 120 slag per minut, vilket är samma takt som många musikstycken.
Hjärtljud har annan rytm, ungefär 70 slag per minut och stimulerar endast hörseln, berättar Matz Larsson.
– Det innebär att fotstegen ger en betydligt mer musikliknande upplevelse. Spädbarn blir lugna av att vaggas. Kanske är det för att det liknar situationen när mamman promenerade omkring under graviditeten?
Bebisspråket kompenserade för minskad kroppskontakt
Matz Larssons medförfattare Dean Falk har länge forskat om bebisspråk, alltså hur vuxna talar till barn på ett rytmiskt och nästan musikaliskt vis. När människan började gå på två ben kunde barnet inte hänga kvar i pälsen och behålla kroppslig kontakt med modern.
– Då uppstod ”babyspråk” för att ersätta den fysiska kopplingen mellan barn och förälder, enligt Dean Falks forskning. Det kan ha stimulerat evolutionen av musik och språk, berättar Matz Larsson.
Att vi går på två ben förändrar våra hjärnor och hur vi kommunicerar idag – vad tänker du om det?
– För egen del märker jag att löpning och promenader gynnar kreativitet och kan skapa nya tankar – och att promenera med en vän gynnar tankeutbytet.
Det var Matz Larssons son som fick honom att börja fundera över hur människans känsla för rytm och musik uppstod.
– Min son Filip har Downs syndrom och är en stor älskare av musik. Han har en speciell rytmisk förmåga och gillar att gå i takt med pappa. De ljud som uppstår när vi går tillsammans ersätter snacket – han talar inte med ord längre utan via tecken. Filip fick mig att tänka utanför boxen, säger Matz Larsson.
Fakta: Människans närmaste levande släktingar är människoapor som gorilla och schimpans. För mellan fem och åtta miljoner år sedan började vi utvecklas åt olika håll. Vid den tiden reste sig människan och började gå på två ben.
Den vetenskapliga artikeln har publicerats i tidskriften Current Anthropology. Läs den här.
Kontakt: Matz Larsson, 0738-09 02 28, larsson.matz@gmail.com
Nyckelord
Kontakter
Anna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seBilder

Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh24.4.2025 07:48:49 CEST | Pressmeddelande
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor. – Stöd från det civila samhället spelar en avgörande roll men är splittrat. Utvecklingspartners kan bidra till att stärka och samordna sådana initiativ, säger Owasim Akram, forskare i statskunskap vid Örebro universitet.
Upprop för att skydda vetenskapens oberoende23.4.2025 14:56:43 CEST | Pressmeddelande
Fem Örebroforskare har skrivit under ett gemensamt upprop för att skydda vetenskapens oberoende. I den nya deklarationen som publicerats i Nature varnar ett 50-tal forskare för att politiska beslut och ideologiska intressen allt oftare påverkar forskning.
Pojkar i hederskultur – de sexuellt fria är mest begränsade23.4.2025 09:15:04 CEST | Pressmeddelande
Pojkar i hederskultur som får ha sex före äktenskapet är mer begränsade och mer våldsutsatta än pojkar som förväntas vara oskulder. Det visar en studie av Örebroforskarna Jan-Magnus Enelo och Rúna í Baianstovu och Göteborgsforskaren Sofia Strid, som forskar om hederskultur.
Gruvsatsning har satt Bergslagen på kartan22.4.2025 12:32:29 CEST | Pressmeddelande
Örebro universitet har tecknat ett strategiskt avtal med Epiroc, blivit del av både EU-projekt och den svenska storsatsningen Impact Innovation, och dessutom fått möjlighet att påverka den regionala utvecklingen i gruv- och mineralfrågor. Det är några av resultaten från Bergslagen Mining node.
Fridfulla män i naturen – så ser ekofascism ut på sociala medier22.4.2025 07:23:25 CEST | Pressmeddelande
Fridfulla män i vacker natur. Bilderna på plattformen Telegram är upplagda av män som sympatiserar med ekofascismen. – Det är en framställning av högerextrem manlighet som inte är aggressiv, säger Maria Darwish, doktorand i genusvetenskap som analyserat nära 300 bilder som taggats med ekofascism
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum