Regionen anmäler långsam handläggning av misstänkta komplikationer vid diskbråck
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en patient med svåra följder av diskbråck inte fick vård i tid.
Patienten hade kontakt med både fysioterapeut och läkare på vårdcentralen på grund av smärtor i ryggen som strålade ut i ett ben. Behandlingen bestod av sjukgymnastik, smärtstillande läkemedel och sjukskrivning.
Vid diskbråck brukar symtomen minska efter några veckor. Men i det här fallet försämrades patientens tillstånd. Efter några veckor fick patienten svårt att kissa och tappade känseln i underlivet. Det är symtom som kräver omedelbar utredning med magnetkamera (MR) och bedömning av ortoped, eftersom de kan tyda på att ryggmärgen är i kläm och att en akut operation behövs.
I det här fallet dröjde det omkring en vecka innan patienten skickades på utredning. Det ledde till att operationen försenades, vilket i sin tur minskade chanserna för att symtomen skulle kunna förbättras.
Utredningen visar att det fanns försvårande omständigheter. De allvarliga symtomen kom smygande, vilket gjorde dem svåra att upptäcka i tid. Det går därför inte att säkert säga om en tidigare operation hade lett till ett bättre resultat.
Samtidigt visar utredningen på två brister:
- Kommunikationsbrister mellan fysioterapeuten och läkaren.
- För passiv handläggning när patienten inte blev bättre i den takt man kunde förvänta sig.
Regionen har därför valt att göra en Lex Maria-anmälan. Den berörda vårdenheten ska nu se över sina rutiner för samarbete mellan olika yrkesgrupper.
Lex Maria
Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), denna regel kallas Lex Maria.
Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
- ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
- har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
- ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.
Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa de negativa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.
IVO ska säkerställa att anmälda händelser, som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet.
Nyckelord
Kontakter
Gunilla ÖstgaardChefläkare primärvården
Tel:0470-58 82 80Tel:0720-83 18 89gunilla.ostgaard@kronoberg.seMarie LendahlsPressekreterare Region Kronoberg
Tel:0470-58 96 70Tel:0709-84 44 22marie.lendahls@kronoberg.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
VR visar lovande resultat för att minska aggressivitet inom rättspsykiatrin29.4.2025 09:39:33 CEST | Pressmeddelande
Rättspsykiatrin i Växjö ligger i framkant när det gäller användningen av VR för att behandla våldsamt beteende. Den 28 april disputerade Fernando Renee González Moraga, legitimerad psykolog vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, med sin avhandling om hur VR-teknologi kan användas som ett komplement till traditionell behandling. Studien lyfter både etiska överväganden och kliniska erfarenheter – och ligger i linje med ett växande internationellt intresse för VR i rättspsykiatrisk kontext.
Medarbetarengagemanget ökar – positiva resultat i vårens pulsmätning28.4.2025 12:57:06 CEST | Pressmeddelande
Region Kronoberg ser nu resultat av det pågående arbetet med att stärka arbetsmiljön genom införandet av så kallade friskfaktorer*. Vårens pulsmätning visar att medarbetarna i högre grad upplever en god arbetssituation när det gäller delaktighet, ledarskap och helhetsupplevelsen av sin arbetsplats.
Regionfullmäktige har fattat beslut om riktningen för sjukhusvården i Region Kronoberg24.4.2025 16:47:10 CEST | Pressmeddelande
Vid regionfullmäktiges sammanträde den 24 april tog de förtroendevalda fyra beslut om framtidens sjukhusvård i Region Kronoberg. Besluten handlar om nattoperationer, intensivvårdsplatser, intermediärvårdsplatser samt namnbyte på sjukhusen.
Samlad intensivvård ger tryggare vård i hela Kronoberg23.4.2025 10:16:10 CEST | Pressmeddelande
Mot bakgrund av de olika åsikter och tolkningar som lyfts i den pågående debatten om framtidens sjukhusvård i Kronoberg vill Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsledning vara tydliga. Bedömningen kvarstår: en trygg och säker lösning för en hållbar intensivvård i Kronoberg är att samla IVA-platserna på Centrallasarettet Växjö.
Välkommen på invigning av ny medicinhistorisk utställning17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressinbjudan
Den 23 april slår vi upp portarna till en ny medicinhistorisk utställning i Region Kronobergs regi – en plats där föremål, berättelser och miljöer tillsammans ger en inblick i vårdens utveckling genom tiderna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum