Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel

Dela

Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.

Krokus var en av de vårlökar som innehöll skadliga bekämpningsmedel.
Krokus var en av de vårlökar som innehöll skadliga bekämpningsmedel. Foto: Naturskyddsföreningen

– Det är oroande att vi fortsätter hitta miljöskadliga bekämpningsmedel på helt vanliga växter. Växter som ska vara en glädje för våra trädgårdar borde inte innehålla ämnen som skadar naturen och oss människor. Vi uppmanar trädgårdsbranschen att ta sitt ansvar och skärpa sina kontrollrutiner, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

I rapporten ”Miljögifter i vårlökar – en granskning av bekämpningsmedel i bivänliga vårblommor” köptes lökar av sorterna tulpan, krokus och påskliljor in från olika butiker runt om i Sverige. Både konventionellt odlade och ekologiskt odlade lökar undersöktes, totalt 21 konventionellt odlade och 9 ekologiska, alla ursprungligen från Nederländerna. Lökarna analyserades sedan av det oberoende analysföretaget Eurofins.

Av de ekologiska lökarna innehöll en tulpanlök ett bekämpningsmedel. Däremot hittades betydligt fler bekämpningsmedel i de konventionellt odlade lökarna:

  • 19 av 21 konventionellt odlade lökar innehöll rester av minst ett bekämpningsmedel.
  • 8 av 21 innehöll ett bekämpningsmedel som är förbjudet inom EU. Tulpanlökarna var värst.
  • 9 av 21 innehöll minst ett PFAS-bekämpningsmedel.
  • 13 av 21 innehöll minst ett ämne som kan, eller misstänks kunna, orsaka cancer, ge genetiska defekter eller skada det ofödda barnet eller fertiliteten.

– Resultatet visar på en tydlig skillnad i hur vårlökar odlas. I de konventionellt odlade lökarna hittades totalt tolv skadliga bekämpningsmedel, medan bara ett hittades i de ekologiska. Därför är det bättre att köpa ekologiska lökar ur miljösynpunkt, säger Karin Lexén.

Att en vårlök innehåller bekämpningsmedel innebär att dessa medel använts vid odlingen, vilket är negativt för både för pollinatörer och ekosystemen där de odlas.  

Rapporten granskar även blommande vårlökar i kruka, såsom krokus, pärlhyacint och påskliljor, för att undersöka förekomsten av bekämpningsmedel i blommor och blad. Dessa blommor har odlats från lökar som liknar de som analyserades och sedan drivits upp i krukor. Resultatet här visar att endast 2 av totalt 20 testade blommande vårlökar i kruka innehöll rester av bekämpningsmedel. Detta tyder på att växterna inte besprutas när de drivs upp samt att skadliga ämnena inte verkar ”följa med upp” i blomman där bin och andra pollinatörer ska äta.

– Det är glädjande att se att de blommande vårlökarna i kruka inte verkar vara så besprutade. Jag tycker att man med gott samvete kan njuta av sina blommande vårlökar, som gör nytta för bin och andra pollinatörer i våra trädgårdar, säger Karin Lexén.

Läs rapporten här.

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye