Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel och FoodFacts inleder samarbete för klimattal på livsmedelssortiment

Dela

Som ett led i arbetet med att minska dagligvaruhandelns klimatpåverkan inleder Svensk Dagligvaruhandel ett samarbete med det svenska techbolaget FoodFacts. Samarbetet syftar till att ta fram klimattal för butikernas livsmedelssortiment, baserat på den branschgemensamma metod för klimatberäkning som Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen tidigare tagit fram.

Metoden för klimatberäkning möjliggör jämförbara och transparenta klimatberäkningar, och skapar bättre förutsättningar för såväl dagligvaruhandeln som livsmedelsindustrin att driva en omställning mot lägre klimatavtryck. I det nya samarbetet med FoodFacts kommer metoden att implementeras i praktiken, genom framtagande av klimattal för produkter i medlemsföretagens sortiment.

 - Maten står för omkring 30 procent av vår klimatpåverkan och en övervägande del av all mat köps i våra medlemsföretags butiker. Genom att nu ta nästa steg och tillämpa den gemensamma metoden i bred skala skapar vi nya möjligheter i arbetet med att minska klimatpåverkan från maten dagligvaruhandeln säljer, säger Jenny Hagberg, hållbarhetsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.

Efter en noggrann urvalsprocess valdes FoodFacts som partner för uppdraget, där förmågan att realisera den branschgemensamma metodiken varit en grundförutsättning. Klimattalen som kommer tas fram i projektet är så kallade generiska klimattal (baserade på sekundära data) som utgår från respektive produkts unika sammansättning. Dessa generiska tal är ett steg i arbetet mot ett mindre klimatbelastande sortiment. Arbetet, som omfattar Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag, inleds nu och kommer att pågå under en tvåårsperiod.

- Vi är oerhört glada över att ha fått detta förtroende och att få arbeta för en kund som delar vår vision att bättre information om livsmedelsprodukter kan göra skillnad. Detta är ett steg på vägen för FoodFacts att framåt kunna erbjuda alla producenter och handlare lättillgängliga analysverktyg med hälso- och hållbarhetsindikatorer för hela sina sortiment, säger FoodFacts VD Alexandra Ferreira.

 - Tillsammans med FoodFacts har vi landat i en gemensam förståelse för branschens behov. Vi ser fram emot ett samarbete som kommer att ge oss ytterligare verktyg i hållbarhetsarbetet, avslutar Jenny Hagberg.

Svensk Dagligvaruhandels medlemmar kommer att kunna använda klimattalen som ett verktyg i sitt hållbarhetsarbete och för att driva sina respektive hållbarhetsstrategier.

För ytterligare frågor kontakta:
Cecilia Anneling, kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel, cecilia.anneling@svdh.se, 070-840 52 63 
Alexandra Ferreira, VD FoodFacts, alexandra@foodfacts.se, 070-970 10 78

Om FoodFacts
FoodFacts är ett svenskt techföretag som hjälper livsmedelsbranschen att utveckla och välja mer hållbara och hälsosamma produkter genom bättre dataunderlag. Företaget levererar insikter och verktyg för att förstå och minska klimatpåverkan på både produkt- och sortimentsnivå. Med erfarenhet från både livsmedels- och techbranschen arbetar FoodFacts med skalbara lösningar – och är sedan tidigare datapartner till Coop Sveriges hållbarhetsdeklaration. https://www.foodfacts.se/

Om Svensk Dagligvaruhandel
Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisationen för dagligvaruhandeln – en viktig del av livsmedelskedjan. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och driver närings- och samhällspolitiska frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna. https://www.svenskdagligvaruhandel.se/

Kontakter

Bilder

Jenny Hagberg (fotograf Roberth Björk)
Jenny Hagberg (fotograf Roberth Björk)
Ladda ned bild
Alexandra Ferreira (fotograf Isa Mathessis)
Alexandra Ferreira (fotograf Isa Mathessis)
Ladda ned bild

Länkar

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln som är en viktig del av livsmedelskedjan. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Påsken förklarar den svaga försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln i mars15.4.2025 06:15:00 CEST | Pressmeddelande

Försäljningen i dagligvaruhandeln minskade med 0,3 procent under mars 2025, jämfört med samma månad 2024, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Kalendereffekten för mars beräknas till -4,4 procent, vilket beror på att påsken infaller i april i år men inföll i mars i fjol. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 4,1 procent under mars månad.

Påskförsäljningen är viktig för dagligvaruhandeln14.4.2025 09:25:27 CEST | Pressmeddelande

Påsken är en av årets stora mathögtider som för många är starkt förknippad med traditionsenliga måltider, godis och sociala sammankomster. Under påskveckan spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln i jämförelse med en normal vecka. Under årets inledande kvartal har dagligvaruhandeln präglats av en inflationsoro, trots detta lär påskfirandet i år vara fortsatt prioriterat bland konsumenterna.

Kommentar till SCB:s konsumentprisindex (KPI) för mars 202511.4.2025 08:53:04 CEST | Pressmeddelande

Inflationen i mars uppgick till 0,5 procent enligt SCB:s senaste statistik (KPI), medan inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker låg på 5,4 procent. Det är framför allt priserna på mejeri, kaffe och fetter som fortsätter att driva upp livsmedelsinflationen och varje kategori har sin förklaring och logik. Viktigt att notera denna månad är dock att vi jämför oss med mars 2024 som till och med hade en negativ inflation. Inflationen mellan februari och mars låg på 0,8 procent, vilket trots allt är lägre än mellan januari och februari. Med det sagt, i en omvärld med hot om tullar, klimatförändringar och andra osäkerheter kommer konsumenterna troligen behöva vänja sig vid mer volatila priser på livsmedel. För att förstå inflationen på livsmedel måste man titta närmare på de bakomliggande orsakerna. Då ser vi att mejeri, som är en stor kategori, har ökat med 12,1 procent, vilket beror på underskott av mjölk i hela Europa. Kaffe och choklad har ökat med närmare 30 procent, vilket helt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye