Region Norrbotten

Patienter loggar sina värden i en app

Dela

Ett hundratal norrbottningar håller nu koll på sina värden för diabetes, hjärtsvikt och högt blodtryck via en app i telefonen. Det kallas egenmonitorering och ingår i ett unikt projekt i Sverige, som testas på hälsocentraler i Norrbotten.

Så här kan vyn i telefonen se ut när en patient egenmonitorerar. Kurvan visar utvecklingen över tid.
Så här kan vyn i telefonen se ut när en patient egenmonitorerar. Kurvan visar utvecklingen över tid. Monica Sandberg

Under förra året följdes 239 patienter med hjärtsvikt och högt blodtryck. I år ska projektet utökas till totalt 1 000 patienter och diagnosen diabetes har lagts till.

I Norrbotten finns egenmonitorering på sex hälsocentraler: Älvsbyn, Överkalix, Gammelstad, Stadsviken, Jokkmokk och Övertorneå varav de tre sistnämnda ingår i projektet.

Egenmonitoreringen går ut på att patienten deltar aktivt genom att väga sig, mäta sitt blodtryck eller blodsocker varefter värdena skickas in till vårdgivaren via telefonen. Hälsocentralen läser av datan och kan ge råd eller justera behandlingen exempelvis via chatt. Genom en app i telefonen kan patienten följa utvecklingen över tid och samtidigt lära sig vad han eller hon kan göra för att må bra.

Camilla Friberg (S), regionråd ser positivt på försöket.

– Egenmonitorering leder till färre vårddagar och färre akutinläggningar. Det är ett spännande projekt som innebär många fördelar för Norrbotten. Vårt län utgör en fjärdedel av landets yta samtidigt som vi har 2,5 procent av landets befolkning. Vi behöver använda våra resurser på ett klokt sätt och pröva nya tekniker, säger hon.

Enligt Camilla Friberg kan egenmonitorering bli framtidens vård i Norrbotten.

– Ja, det är jag övertygad om. Med tanke på våra demografiska utmaningar och våra avstånd behöver vi jobba med olika tekniklösningar för att kunna möta norrbottningarnas behov av vård. Egenmonitorering är en av lösningarna, säger Camilla Friberg.

Norrbotten är den enda regionen i Sverige där EU-projektet genomförs. Målet är att få kunskap om bästa arbetssätt och effekter samt hur egenmonitorering på sikt kan införas brett.

– Resultaten av studien projektet är hittills lovande. I år arbetar vi vidare med att utvärdera hur vårdpersonal och patienter upplever vårdformen och arbetssättet och vilka effekter vi ser på medicinska parametrar och vårdbesök, säger Susan Norberg, projektledare inom egenmonitorering i Region Norrbotten.

Slutrapporten från projektet planeras bli klar nästa vår.

Bilder

Så här kan vyn i telefonen se ut när en patient egenmonitorerar. Kurvan visar utvecklingen över tid.
Så här kan vyn i telefonen se ut när en patient egenmonitorerar. Kurvan visar utvecklingen över tid.
Monica Sandberg
Ladda ned bild

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye