AI-verktyg för patienter med IBD
– Smärta, trötthet och blödningar. Det är vardag för människor med inflammatoriska tarmsjukdomar, säger Örebroforskaren Jonas Halfvarson.
EU-projektet miGut-Health har utvecklat AI-verktyg för patienter – och utforskat biomarkörer som gör det möjligt att förebygga IBD.

Projektet miGut-Health går nu in på sitt tredje år. Under de två första åren har forskarna validerat och identifierat biomarkörer kopplade till IBD och tarmhälsa, skapat personliga förebyggande åtgärder och utvecklat digitala verktyg.
Biomarkörer är mätbara ämnen som finns i kroppsvätskor. De gör det möjligt att ställa diagnos tidigt – redan innan patienten får symptom. Projektet har testat tidigare kända biomarkörer för att bekräfta att de går att använda för att ställa diagnos. Dessutom har forskarna letat efter nya biomarkörer.
– Nästa steg är att värdera vilka av dessa som har potentialen att kunna tas vidare och i slutändan utvecklas till produkter som kan implementeras i sjukvård. Forskningen så här långt gör det möjligt att bland annat identifiera individer som senare i livet utvecklar besvär och diagnostiseras med inflammatorisk tarmsjukdom, säger Jonas Halfvarson.
Identifierat gener som kan bidra
Forskarna har dessutom analyserat gener kopplade till IBD i olika populationer och identifierat gener som kan bidra till sjukdomen.
– En ökad kunskap kring sjukdomens uppkomst kan komma ligga till grund för utveckling av nya läkemedel och andra åtgärder som kan bidra till att minska risken för att sjukdomen ska utvecklas.
Samtidigt har forskarna börjat utveckla verktyg och programvara som kan använda både genetiska och kliniska data. AI-verktyg kan hålla koll på vad patienter äter och andra verktyg mäter trötthet, spårar sjukdomsaktivitet och livstilfaktorer som fysisk aktivitet och sömnmönster.
– Att utveckla AI verktyg som kan användas för att hålla koll på sin egen hälsa ökar patienternas möjlighet att ta makten över sina egna liv och att bli mer involverade i beslut kring sjukdomen, säger Jonas Halfvarson.
Ger en inblick i patienternas vardag
Verktygen ger dessutom forskarna möjlighet att få en inblick i patienternas vardag.
– Vi har till exempel bekräftat upptäckt att psykosociala faktorer, som stress, har en stark påverkan på vad IBD-patienter äter, säger Jonas Halfvarson.
Dessutom upptäckte forskarna att vissa T-celler reagerar på olika svampbaserade livsmedel som till exempel jäst. Forskarna ska fortsätta undersöka hur patienter kan förändra sin kost och på så sätt minska inflammation och symptom från sjukdomen.
– De olika verktygen ger oss möjlighet att samla information för att vi i framtiden ska kunna ge patienter en behandling som är utformad efter varje individs behov.
– Under nästa år fortsätter vi forska om IBD men vi startar också ett antal workshops och informationskampanjer. Målet är att öka medvetenhet om tarmhälsa.
Har du IBD och vill vara med att bidra till att öka kunskapen om sjukdomen – delta gärna i kampanjen genom att berätta din historia. Du hittar mer information här.
Projektet miGut-Health
Projektet miGut-Health involverar forskare från nio länder och finansieras av EU:s Horizon Europe. Det startade 2023 och håller på i fyra år. Forskarna arbetar tillsammans med bland annat patientorganisationer och har tre mål: att tidigt upptäcka symptom, att förebygga sjukdomarna och att förbättra behandlingen.
Forskarna jämför tarmfloran mellan de som är sjuka, de som riskerar att bli och sjuka och friska individer. Prover tas i flera länder men Färöarna är särskilt intressant eftersom andelen som insjuknar i IBD i det lilla landet är högst i världen.
Läs mer om projektet miGut-Health på Örebro universitets hemsida och på det internationella projektets hemsida.
Lyssna på Jonas Halfvarson när han berättar om sin forskning.
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta Jonas Halfvarson:
E-post: jonas.halfvarson@oru.se
Telefon: 073-808 23 61
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh24.4.2025 07:48:49 CEST | Pressmeddelande
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor. – Stöd från det civila samhället spelar en avgörande roll men är splittrat. Utvecklingspartners kan bidra till att stärka och samordna sådana initiativ, säger Owasim Akram, forskare i statskunskap vid Örebro universitet.
Upprop för att skydda vetenskapens oberoende23.4.2025 14:56:43 CEST | Pressmeddelande
Fem Örebroforskare har skrivit under ett gemensamt upprop för att skydda vetenskapens oberoende. I den nya deklarationen som publicerats i Nature varnar ett 50-tal forskare för att politiska beslut och ideologiska intressen allt oftare påverkar forskning.
Pojkar i hederskultur – de sexuellt fria är mest begränsade23.4.2025 09:15:04 CEST | Pressmeddelande
Pojkar i hederskultur som får ha sex före äktenskapet är mer begränsade och mer våldsutsatta än pojkar som förväntas vara oskulder. Det visar en studie av Örebroforskarna Jan-Magnus Enelo och Rúna í Baianstovu och Göteborgsforskaren Sofia Strid, som forskar om hederskultur.
Gruvsatsning har satt Bergslagen på kartan22.4.2025 12:32:29 CEST | Pressmeddelande
Örebro universitet har tecknat ett strategiskt avtal med Epiroc, blivit del av både EU-projekt och den svenska storsatsningen Impact Innovation, och dessutom fått möjlighet att påverka den regionala utvecklingen i gruv- och mineralfrågor. Det är några av resultaten från Bergslagen Mining node.
Fridfulla män i naturen – så ser ekofascism ut på sociala medier22.4.2025 07:23:25 CEST | Pressmeddelande
Fridfulla män i vacker natur. Bilderna på plattformen Telegram är upplagda av män som sympatiserar med ekofascismen. – Det är en framställning av högerextrem manlighet som inte är aggressiv, säger Maria Darwish, doktorand i genusvetenskap som analyserat nära 300 bilder som taggats med ekofascism
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum