Sveriges geologiska undersökning

Så kartlägger vi Sverige – välkomna på pressträff

Dela

Till havs, på marken, från luften – för koldioxidlagring, energiförsörjning och samhällets behov av kritiska råmaterial som sällsynta jordartsmetaller. Kom och ta del av hur Sveriges geologiska undersökning (SGU) arbetar med att kartlägga Sveriges geologi 2025. Vi hälsar välkommen till pressträff i morgon, den 15 april, ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor som dagen till ära ligger vid Skeppsbrokajen i Stockholm.

Undersökningsfartyget vid kaj och blå himmel.
Undersökningsfartyget Ocean Surveyor är unikt i sitt slag och utrustat med avancerad mätteknik. Foto: SGU

SGU bjuder in media för att ge en bild av hur kartläggningen av Sveriges geologi 2025 går till och varför den görs. Under pressträffen, som äger rum den 15 april kl. 10.30, kommer våra experter att presentera kartläggningsarbetet, med särskilt fokus på marin kartläggning bland annat för att identifiera lämpliga platser för koldioxidlagring under havsbottnen och på kartläggning av områden på land som kan bli aktuella för utvinning av samhällsviktiga metaller och mineral.

– Regeringen har satsat stort på SGU så att vi kan göra mer omfattande insatser för att kartlägga Sveriges geologi samtidigt som teknikutvecklingen möjliggör mer effektiva metoder som ger större precision. Ett av våra stora regeringsuppdrag handlar om att kartlägga malmpotentiella områden. Det syftar till att hitta nya mineralfyndigheter, men även till att gå igenom historiskt kända gruvområden där det kan finnas potential för att hitta de råmaterial som behövs för dagens teknik och ett framtida fossilfritt samhälle, säger SGU:s generaldirektör Anette Madsen.

Missa inte tillfället att ta del av en av Sveriges mest högaktuella myndigheters expertis, material och statistik och samtidigt få en unik chans att se vårt toppmoderna och specialutrustade fartyg inifrån.

– De undersökningar som vi kan utföra med hjälp av Ocean Surveyors avancerade mätutrustning och oerhört kompetenta bemanning har en stark koppling till den gröna omställningen, energiförsörjning och Sveriges försvarsförmåga, säger Björn Bergman, enhetschef för marin drift och teknik på SGU.


Medverkande:
Anette Madsen, generaldirektör för SGU
Björn Bergman, chef för enheten marin drift och teknik vid SGU
Sofie Lindström, projektledare för regeringsuppdraget om koldioxidlagring
Ildikó Antal Lundin, chef för enheten för ekonomisk geologi vid SGU
Henrik Johansson, statsgeofysiker

Vid pressträffen kommer det att finnas möjlighet till enskilda intervjuer med våra experter, samt fotografering.

Föranmälan sker per mejl till press@sgu.se senast kl. 16 i dag. För att delta behöver du vara på plats vid fartyget kl. 10.15, det vill säga 15 minuter innan träffen börjar. Medtag presslegitimation eller annan giltig legitimation.

Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till vår pressjour på 018-17 90 90.

 

Nyckelord

Kontakter

Om SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.

SGU:s logotyp på plommonlila bakgrund.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye