Fler utsatta för prostitution och människohandel blir upptäckta
Antalet utsatta i prostitution och människohandel som myndigheterna känner till ökade under 2024 för tredje året i rad. Totalt identifierades 430 personer.

– Vi måste säkerställa att alla som utsätts får rätt stöd och att förövarna ställs till svars. Många som blivit utnyttjade för tvångsarbete efterfrågar juridiskt stöd, kompensation och hjälp att kräva in utebliven lön. Det kräver både bättre lagstiftning och ökad kunskap hos dem som möter dessa brottsoffer, säger Lise Tamm, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.
En stor del av brottsligheten sker i digitala kanaler som eskort- och sugardejtingsidor eller på Telegram och andra appar, visar myndighetens årsrapport om prostitution och människohandel. Barn som utsätts för sexuell exploatering genom sugardejting blir ofta kontaktade och groomade via sociala medier och spel. Samtidigt bidrar utvecklingen av AI till ökade risker för utnyttjande.
– För att upptäcka de här brotten krävs ett aktivt uppsökande arbete både digitalt och fysiskt. Vi ser att fler brottsoffer upptäcks, men vi måste bli bättre på att nå de mest utsatta och säkerställa att de får rätt stöd, säger Sofie Kindahl, utredare på den nationella samordningen mot prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.
Jämställdhetsmyndigheten har det senaste året fokuserat mer än tidigare på barn i kriminella nätverk i arbetet mot människohandel.
– Barn och unga som rekryteras och exploateras i kriminella nätverk uppmärksammas allt mer. Trots att barnen groomas eller tvingas till att begå brott kopplas involveringen i kriminella nätverk sällan ihop med människohandel. Flickor och kvinnor i gängkriminella miljöer går ofta under radarn, samtidigt som brottsligheten blir svårare att upptäcka när den flyttar till sociala medier, säger Sofie Kindahl.
Fakta: Prostitution och människohandel i siffror
- Under 2024 identifierades 255 vuxna kvinnor, 152 vuxna män, 15 flickor, 7 pojkar samt en person med okänt kön som utsatta för prostitution och människohandel i Sverige. Totalt 430 brottsoffer.
- Under året anmäldes 185 fall av människohandel, 164 fall av människoexploatering och 1 805 fall av köp av sexuell tjänst.
- Ingen dömdes för människohandel under 2024. Under 2022 och 2023 kom totalt två fällande domar.
- En majoritet av de identifierade brottsoffren hade utsatts för arbetskraftsexploatering.
- När världen öppnade upp efter pandemin ökade antalet identifierade offer globalt med 25 procent mellan 2020 och 2022.
- Många av de personer som identifieras i sexuell exploatering kommer, utöver Sverige, från Thailand, Colombia, Nigeria, Ukraina, Rumänien och Uganda. Under året har det i flera regioner noterats en ökning av antalet kvinnor från Latinamerika.
- Exploateringen i thaimassagebranschen är fortsatt omfattande. Polismyndigheten bedömer att sexuell exploatering förekommer på 80 procent av landets 2 000 salonger. Ofta utnyttjas personer både för sexuella ändamål och tvångsarbete. Många av de som utnyttjas är unga kvinnor från fattiga delar av Thailand.
- Exploatering i tvångsarbete och arbete under uppenbart orimliga villkor upptäcks i allt större omfattning. För andra året i rad identifierar regionkoordinatorerna fler personer som exploaterats i arbete, jämfört med sexuella ändamål. Majoriteten identifieras inom hotell- och restaurang, bygg och grön näring.
- 11 procent av kommunerna inkluderar prostitution och människohandel i sitt brottsförebyggande arbete.
- Ungefär en tredjedel av kommunerna erbjuder sina medarbetare kunskaps- och metodstöd om prostitution och människohandel for sexuella ändamål.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seDokument
Länkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Långsam utveckling för jämställdheten23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Inom flera områden går jämställdheten bakåt eller står stilla, visar Jämställdhetsmyndighetens årliga rapport. När politiker beslutar om konkreta åtgärder går utvecklingen framåt, men utvecklingen i samhället får konsekvenser även för jämställdheten.
Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav4.4.2025 10:58:38 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum