Bedömer skador på Davis Cup
När svenska tennislandslaget möter Australien i Davis Cup är ortopeden och överläkaren Jouko Kivioja på plats i rollen som läkare. Hans uppgift är att bedöma och rapportera eventuella skador hos spelarna under matcherna.

Det är ingen slump att idrottsläkaren från Aleris Hand & Fot vid Sophiahemmet sitter bredvid chefsdomaren på Davis Cup i Kungliga Tennishallen. Idrott är en passion och han är själv en aktiv tennismotionär. Rollen som neutral läkare under turneringen är ett hedersuppdrag. Medan domarens uppgift är att bedöma tennisspelarnas spelinsatser under tävlingen är hans att hantera skador och andra medicinska problem som kan uppstå på banan.
– Jag håller koll på spelarnas övergripande hälsa och medicinering och informerar mig om eventuella tidigare skador för att ligga steget före om något skulle hända. Om en spelare gör sig illa på planen stoppar domaren matchen. Jag undersöker och bedömer om det är möjligt att fortsätta spela eller om en medical time-out på några minuter är nödvändig, säger Jouko Kivioja.
Vanligt med skador
Det finns av förklarliga skäl ingen röntgenutrustning på Davis Cup, men med sin långa erfarenhet som ortoped ser han snabbt om en stukad fot bara behöver tejpas – eller om det handlar om en allvarligare skada, som en spricka eller en broskskada.
– I de fallen är det oetiskt att låta spelaren fortsätta, då skadan kan förvärras och ge framtida men.
Jouko Kivioja berättar att det är ganska vanligt med skador under tennismatcher. Vanligast är stukningar av fotleder, men även handledsskador och axelskador inträffar. Just axelskador kan vara komplicerade och i en aktuell forskningsstudie följer han och Sophiahemmet Högskolas Fredrik Johansson upp unga tennisspelare som haft en axelskada för flera år sedan. De undersöker hur deras serveteknik har påverkats av den.
Tennis är, liksom fotboll, en sport med risk för fotledsskador. Jouko drabbades själv under en tennismatch då han trampade snett och fick en fotledsfraktur.
– Jag vred tillbaka foten själv och kylde ner skadan med is. Leden svullnade rejält och jag hade ont, men eftersom jag dagen därpå skulle genomföra en operation var det bara att bita ihop.
Drömde om OS
Idrott har alltid varit Jouko Kiviojas största intresse. Han är uppvuxen i Finland och började med friidrott redan som barn. Han blev så pass duktig på olympisk lyftning att han som 16-åring var med i OS-teamet med siktet på att delta i OS i Moskva 1980. Tyvärr kom en ryggskada i vägen och karriären lades på hyllan. I stället for han till Sverige för att studera till läkare och med sitt stora idrottsintresse var det naturligt att satsa på ortopedi. Nu har han varit kirurg och ortoped i 34 år och är för närvarande en av de främsta i Sverige på titthålskirurgi i fotleder.
– Inget ben är för litet för att jag ska klara av att operera, konstaterar han och berättar att Aleris Hand & Fot kan ställa mycket avancerade diagnoser tack vare modern AI-driven, högupplöst 3D röntgenteknik och ultraljud.
Jouko Kiviojas omvittnade skicklighet på fotortopedi har lett till olika prestigefyllda uppdrag. Bland annat har han föreläst tillsammans med Nadals läkare på STMS World Congress på Mallorca.
Designar stortåprotes
På hemmaplan har han, i samarbete med den framstående professorn i fotortopedi dr Niek van Dijk, designat en för patienten skräddarsydd konstgjord stortåled. Han är därmed först i Skandinavien med en ny och avancerad fotkirurgiteknik som kommer att förbättra livet för patienter som tidigare tvingats steloperera stortån.
Först i Skandinavien var han även 2020 med en ny högteknologisk operationsmetod för stukningar där glidytan på brosket inne i fotleden skadats. Glidytan kan i dag ersättas med ett skräddarsytt patientspecifikt implantat.
Jouko Kivioja ser mycket fram emot fredagens och lördagens Davis Cup-turnering.
– Det är toppspelare både från Australien och Sverige, så det känns väldigt spännande. Det är en helt annan sak att på plats och med publik uppleva stämningen och förväntningarna, jämfört med att se matcherna på tv. Det kommer att bli roliga dagar!
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seOm Sophiahemmet Sjukhus
Sophiahemmet Sjukhus bedriver högkvalitativ specialistvård genom ett 30-tal självständiga vårdgivare. På sjukhuset finns specialistläkarmottagningar, medicinsk service samt operations- och vårdavdelningar. Våra mer än 350 specialistläkare och tusentalet engagerade medarbetare strävar efter att årligen ge cirka 600 000 patienter bästa möjliga vård.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
Vaccination bästa skyddet mot TBE29.4.2025 14:15:00 CEST | Nyheter
Fästingbett kan verka harmlösa – men de kan leda till sjukdomen TBE som i vissa fall kan få allvarliga konsekvenser. Det bästa skyddet? Vaccination. Här får du svar på de viktigaste frågorna om TBE och hur du skyddar dig och din familj.
Sjuksköterskestudent på hal is14.4.2025 14:06:00 CEST | Nyheter
Emma Forsgren kombinerar sjuksköterskestudier på Sophiahemmet Högskola med ishockey på landslagsnivå. Just nu är hon och de andra damkronorna i Tjeckien för att slåss om VM-medaljerna.
”AI är fantastiskt och skrämmande”7.4.2025 10:44:00 CEST | Nyheter
AI har potential att revolutionera världen med egna, unika lösningar. Men kan också användas i destruktiva syften. Anders Hansen, psykiatriker vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, vill i SVT:s nya programserie ”Smartare än hjärnan” få oss att reflektera över hur vi förhåller oss till AI.
”Människor är friskare idag”4.4.2025 09:01:00 CEST | Nyheter
Hälsocentralen Sophiahemmet firar 50 år och sedan starten 1975 har en del förändrats, inte minst medicinskt. Samtidigt är mycket sig likt. Kompetensen, kontinuiteten och den goda stämningen bland personalen.
Snabbare väg till specialistyrken!21.2.2025 11:06:00 CET | Nyheter
Nu kan sjuksköterskor söka till högskolans specialistsjuksköterskeprogram samt barnmorskeprogrammet direkt utan krav på yrkeserfarenhet. Beslutet är en direkt respons på vårdens ökade behov av specialistutbildad personal och studenternas önskemål om en snabbare väg till specialisering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum