Tarmoperationer kortar vårdköer
Capio Kirurgkliniken vid Sophiahemmet hjälper nu sjukhusen i Västra Götaland att korta sina vårdköer. Patienter i behov av tarmkirurgi skickas till Stockholm för operation. Det betyder kortare vårdköer och ökad livskvalitet för patienterna. För kliniken innebär det nya, intressanta utmaningar.

– Vi upplever att de patienter som fått en operation är oerhört glada och tacksamma. Många uttrycker att de har fått livet tillbaka, säger Klas Pekkari, vd och verksamhetschef på Capio Kirurgkliniken vid Sophiahemmet.
I många av Sveriges regioner är det lång väntetid för operationer av tarmsjukdomar som inte är cancer. För att minska väntetiden för dessa patienter har Region Västra Götaland genomfört en upphandling, som Capio Kirurgkliniken vid Sophiahemmet vann. Det finns patienter med exempelvis ändtarmsframfall som väntat i över fem år innan de fått en operationstid. Men nu är väntan över och cirka hundra patienter med olika tarmåkommor kommer årligen att opereras på Sophiahemmet. Det innebär en ökad arbetsbörda – men också en möjlighet att bredda kompetensen hos personalen.
– Det känns väldigt positivt att kunna hjälpa den här patientgruppen, som ofta lider i det tysta och har en försämrad livskvalitet. Ändtarmsframfall kan vara jobbigt att prata om och många har haft problem i decennier innan de till slut söker vård, säger Klas Pekkari.
Deltar i forskningsprojekt
Kirurgkliniken har sedan länge varit specialiserade på överviktskirurgi samt gall-och bråckkirurgi. Nu har man ökat volymerna av tarmkirurgi med patienter som företrädesvis kommer från Västra Götaland.
Förutom att operera patienter med ändtarmsframfall deltar Kirurgkliniken i en nationell forskningsstudie om denna besvärande åkomma. Studien fokuserar på livskvalitet, sex och tarmfunktion hos 70 patienter som opereras med en ny teknik och följs upp under tre år. Även kopplingen mellan förlossning och ändtarmsframfall som är betydligt vanligare hos kvinnor studeras.
– Det känns inspirerande och roligt att vi, förutom att hjälpa patienterna, också kommer att få vara med i det här viktiga forskningsprojektet, säger Klas Pekkari, som är en av forskarna bakom studien.
Han tycker att den här typen av, ofta komplikationsfria, operationer passar Sophiahemmet som handen i handsken. Det är korta vårdtider och max ett par nätter på vårdavdelningen innan hemgång.
– Canceroperationer utförs alltid på stora sjukhus, men det är också viktigt att hjälpa andra patienter. Det är där vi kommer in i bilden. Vi är en enhet med spetskompetens inom gastrokirurgi och vi jobbar aktivt med att utbilda vår personal i att kunna ta emot den här nya patientgruppen.
Uppdateras om stomivård
Mottagning, operationsavdelning och vårdavdelning på Sophiahemmet har genomlysts och vässats för att leverera bästa möjliga vårdtill den nya patientgruppen. Exempelvis har personalen har fått lära sig mer om stomivård. Eva Löjdström Wallin, chefsjuksköterska vid Sophiahemmets vårdavdelning, tycker att det känns roligt att få uppdatera kunskaperna.
– Det är utvecklade för oss som jobbar här. Vi är ett 40-tal sköterskor och vi tycker alla att det här känns kul.
Klas Pekkari håller med.
– Att kunna hjälpa fler patienter, samtidigt som köerna i andra delar av landet betas av, är en vinst för alla parter, konstaterar han.
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seOm Sophiahemmet Sjukhus
Sophiahemmet Sjukhus bedriver högkvalitativ specialistvård genom ett 30-tal självständiga vårdgivare. På sjukhuset finns specialistläkarmottagningar, medicinsk service samt operations- och vårdavdelningar. Våra mer än 350 specialistläkare och tusentalet engagerade medarbetare strävar efter att årligen ge cirka 600 000 patienter bästa möjliga vård.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
Vaccination bästa skyddet mot TBE29.4.2025 14:15:00 CEST | Nyheter
Fästingbett kan verka harmlösa – men de kan leda till sjukdomen TBE som i vissa fall kan få allvarliga konsekvenser. Det bästa skyddet? Vaccination. Här får du svar på de viktigaste frågorna om TBE och hur du skyddar dig och din familj.
Sjuksköterskestudent på hal is14.4.2025 14:06:00 CEST | Nyheter
Emma Forsgren kombinerar sjuksköterskestudier på Sophiahemmet Högskola med ishockey på landslagsnivå. Just nu är hon och de andra damkronorna i Tjeckien för att slåss om VM-medaljerna.
”AI är fantastiskt och skrämmande”7.4.2025 10:44:00 CEST | Nyheter
AI har potential att revolutionera världen med egna, unika lösningar. Men kan också användas i destruktiva syften. Anders Hansen, psykiatriker vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, vill i SVT:s nya programserie ”Smartare än hjärnan” få oss att reflektera över hur vi förhåller oss till AI.
”Människor är friskare idag”4.4.2025 09:01:00 CEST | Nyheter
Hälsocentralen Sophiahemmet firar 50 år och sedan starten 1975 har en del förändrats, inte minst medicinskt. Samtidigt är mycket sig likt. Kompetensen, kontinuiteten och den goda stämningen bland personalen.
Snabbare väg till specialistyrken!21.2.2025 11:06:00 CET | Nyheter
Nu kan sjuksköterskor söka till högskolans specialistsjuksköterskeprogram samt barnmorskeprogrammet direkt utan krav på yrkeserfarenhet. Beslutet är en direkt respons på vårdens ökade behov av specialistutbildad personal och studenternas önskemål om en snabbare väg till specialisering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum