Ofrivilliga blödningar vanligt problem
Många kvinnor får ofrivilliga blödningar någon gång men om de är återkommande bör man söka vård. Gynekolog Saskia Eklind på Carlakliniken vid Sophiahemmet förklarar vad som ses som en onormal blödning och hur den kan behandlas.

Vad räknas till en ”onormal eller ofrivillig blödning”?
Det är en blödning som man inte känner igen från sitt tidigare blödningsmönster. Det kan vara att menstruationen är väldigt långdragen på ett sätt som man inte känner igen, eller att det kommer blödningar mellan menstruationerna.
Är det vanligt att drabbas?
Ja, det är väldigt vanligt. Jag skulle säga att alla kvinnor under livet någon gång får en onormal blödning som absolut inte behöver vara farlig eller avvikande.
Vad finns det för olika orsaker till ofrivilliga blödningar?
Det kan vara en mängd olika saker. Det kan till exempel vara en infektion, en könssjukdom eller cellförändringar. Muskelknutor i livmodern kan också vara en bakomliggande orsak liksom cancer.
Finns det risker med den här typen av blödningar?
Det beror lite på varför man har sin blödning. Men är det till exempel en infektion så ska man inte gå runt med den. Inte heller cellförändringar som kan utveckla sig till cancer, vilket inte är så vanligt men händer.
När ska man söka vård?
Det är viktigt att söka vård vid återkommande avvikande blödningar. Om man får en oförklarlig blödning någon enstaka gång så behöver man däremot inte söka hjälp. Det kan haka upp sig ibland och är inga konstigheter.
Vad gör ni för undersökningar på mottagningen?
Vi gör en vanlig gynekologisk undersökning.Tar infektionsprover, cellprov och hormonprover om det behövs. Vi tittar också med ultraljud för att komma fram till vad blödningarna kan bero på.
Vilken behandling kan man få för sina blödningar?
Det beror såklart på den bakomliggande orsaken. Är det en infektion så är det till exempel antibiotikabehandling som gäller. Är det någon hormonell obalans så kanske man får ge medicin för att kompensera och stabilisera detta. Ibland är det till och med operation som gäller för att bli av med sina besvär.
Finns det något man kan göra själv för att undvika oönskade blödningar?
Om man har en ny sexuell kontakt är det viktigt att använda kondom liksom att gå och ta sina cellprover när kallelse till detta kommer. Men ofrivilliga blödningar kan man få oavsett vad man gör eller hur mycket man förbereder sig. Viktigast är att söka vård, hitta förklaringen till blödningarna och få rätt behandling.
Se hela intervjun med Saskia Eklind
Läs mer om Sophiahemmet
Läs mer om Carlakliniken
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seOm Sophiahemmet Sjukhus
Sophiahemmet Sjukhus bedriver högkvalitativ specialistvård genom ett 30-tal självständiga vårdgivare. På sjukhuset finns specialistläkarmottagningar, medicinsk service samt operations- och vårdavdelningar. Våra mer än 350 specialistläkare och tusentalet engagerade medarbetare strävar efter att årligen ge cirka 600 000 patienter bästa möjliga vård.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
Sjuksköterskan som påverkar vårdens digitalisering12.5.2025 09:23:34 CEST | Nyheter
Som digitalt ansvarig på Sophiahemmets vårdavdelning har sjuksköterskan Elena Stenman fått ett hedersuppdrag. Hon har utsetts som deltagare i en referensgrupp för statens offentliga utredningar, om införandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Ett förslag till regeringen ska vara färdigt 2026.
Vaccination bästa skyddet mot TBE29.4.2025 14:15:00 CEST | Nyheter
Fästingbett kan verka harmlösa – men de kan leda till sjukdomen TBE som i vissa fall kan få allvarliga konsekvenser. Det bästa skyddet? Vaccination. Här får du svar på de viktigaste frågorna om TBE och hur du skyddar dig och din familj.
Sjuksköterskestudent på hal is14.4.2025 14:06:00 CEST | Nyheter
Emma Forsgren kombinerar sjuksköterskestudier på Sophiahemmet Högskola med ishockey på landslagsnivå. Just nu är hon och de andra damkronorna i Tjeckien för att slåss om VM-medaljerna.
”AI är fantastiskt och skrämmande”7.4.2025 10:44:00 CEST | Nyheter
AI har potential att revolutionera världen med egna, unika lösningar. Men kan också användas i destruktiva syften. Anders Hansen, psykiatriker vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, vill i SVT:s nya programserie ”Smartare än hjärnan” få oss att reflektera över hur vi förhåller oss till AI.
”Människor är friskare idag”4.4.2025 09:01:00 CEST | Nyheter
Hälsocentralen Sophiahemmet firar 50 år och sedan starten 1975 har en del förändrats, inte minst medicinskt. Samtidigt är mycket sig likt. Kompetensen, kontinuiteten och den goda stämningen bland personalen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum