3 miljoner till forskning om säkrare förlossningar
Helena Lindgren, barnmorska och professor vid Sophiahemmet Högskola, har fått tre miljoner kronor i forskningsanslag av Vetenskapsrådet för sitt projekt om barnmorskeledd förlossning i Etiopien.

Stort grattis, hur känns det?
– Tack, det känns fantastiskt! Att projektet har blivit utvalt av Vetenskapsrådet, den mest prestigefulla statliga anslagsgivaren i Sverige, är ett fint erkännande.
Vad handlar ditt projekt om?
– Hur förlossningar kan göras tryggare för kvinnor och barn i låginkomstländer. Tillsammans med universitetet i Gondar i Etiopien där jag är gästprofessor, undersöker vi en modell liknande den svenska där barnmorskor följer kvinnorna hela vägen från graviditet, förlossning till eftervård. Målet är att öka tryggheten för mammor och barn, minska antalet för tidigt födda barn, och att få fler kvinnor att föda på sjukhus i stället för hemma.
Hur ska pengarna användas?
– Bland annat till att rekrytera en ny doktorand till forskargruppen, och övergripande projektkostnader som datainsamling, workshops och resor.
Har du ansökt hos Vetenskapsrådet tidigare?
– Ja, flera gånger. Att vi beviljades anslag nu tror jag beror på projektets inriktning mot global hälsa. Det kommer att ha stor betydelse för kvinnors och barns liv och hälsa och vi ser fortsatt positiva resultat. Liksom upplägget där deltagarna slumpas till studien eller en kontrollgrupp. Något som kommer att ge hög säkerhet i de statistiska resultaten.
Vad innebär forskningsbidraget för din del?
– Förutom äran och erkännandet, att vi kommer att kunna slutföra projektet.
Och för Sophiahemmet Högskola?
– Det kommer att ha stor betydelse för högskolans viktiga satsning på internationalisering. Min förhoppning är att vi ska kunna vidareutveckla samarbetet med universitetet i Gondar, och på sikt även med fler universitet i världen.
Fakta
Vetenskapsrådet har beviljat tre miljoner i forskningsanslag för projektet SUM-Safe - Barnmorskeledd vård för trygg förlossning genom kvalitetsförbättringsarbete i Etiopien: en stegvis kluster-randomiserad kontrollerad studie”.
Läs mer om Helena Lindgren
Läs mer om forskning på Sophiahemmet Högskola
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seOm Sophiahemmet Högskola
Sophiahemmet Högskola erbjuder högkvalitativ utbildning och forskning i nära samverkan med Sophiahemmet Sjukhus. Här finns sjuksköterskeprogrammet på grundnivå samt utbildning på avancerad nivå med barnmorskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogram inom akut, ambulans-, hjärt-, palliativ vård och vård vid kognitiv sjukdom.
Högskolan bedriver även en forskarutbildning.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
”AI är fantastiskt och skrämmande”7.4.2025 10:44:00 CEST | Nyheter
AI har potential att revolutionera världen med egna, unika lösningar. Men kan också användas i destruktiva syften. Anders Hansen, psykiatriker vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, vill i SVT:s nya programserie ”Smartare än hjärnan” få oss att reflektera över hur vi förhåller oss till AI.
”Människor är friskare idag”4.4.2025 09:01:00 CEST | Nyheter
Hälsocentralen Sophiahemmet firar 50 år och sedan starten 1975 har en del förändrats, inte minst medicinskt. Samtidigt är mycket sig likt. Kompetensen, kontinuiteten och den goda stämningen bland personalen.
Snabbare väg till specialistyrken!21.2.2025 11:06:00 CET | Nyheter
Nu kan sjuksköterskor söka till högskolans specialistsjuksköterskeprogram samt barnmorskeprogrammet direkt utan krav på yrkeserfarenhet. Beslutet är en direkt respons på vårdens ökade behov av specialistutbildad personal och studenternas önskemål om en snabbare väg till specialisering.
Ortopedteknik gör fötterna gladare18.2.2025 09:43:00 CET | Nyheter
Tre av fyra svenskar drabbas någon gång av fotproblem. Något som kan påverka vardagen på många sätt och försämra livskvaliteten. Men det finns hjälp att få! Erik Wennerholm, ortopedingenjör på Camp Pro Ortopedteknik vid Sophiahemmet, har svaren på hur olika hjälpmedel kan få fötterna att må bättre.
Så förebygger du demens17.2.2025 13:37:00 CET | Nyheter
De finns fem faktorer som kan förebygga eller fördröja demens. Och lever du osunt så är tiden inne för en förändring! Forskning visar nämligen att förbättrade levnadsvanor kan förebygga demens, och minska utvecklingen av symtom för de som har sjukdomen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum