Urologen kan allt om mannens könsorgan
Svårt att kissa eller blod i urinen? Vänd dig till en urolog, som är specialist på besvär som rör njurar, urinvägar och det manliga könsorganet.

Peter Wiklund, du är urolog på den nystartade verksamheten Carlakliniken Uroclinic Urologi vid Sophiahemmet. Vilka patienter träffar och behandlar du?
– Jag behandlar sjukdomar i njurar och urinvägar hos män och kvinnor, samt i könsorganen hos män. Där handlar det till stor del om cancer, främst prostatacancer som är den vanligaste cancerformen hos män.
Vilka besvär kan man få hjälp med hos er?
– Allt som rör urinvägar och njurar, till exempel blod i urinen, urinvägsinfektion och njursten. Och som sagt, allt som rör det manliga könsorganet.
Varför startar ni en ny urologklinik på Sophiahemmet?
– Vi ser att det finns ett stort behov och långa väntetider för att få träffa en urolog. Inte minst när det gäller operationer.
Vad är er specialitet?
– Robotkirurgi. Numera görs nästan alla prostataoperationer i Sverige på det sättet. Fördelen med robotkirurgi är den ger kirurgen förfinad precision och med det blir ingreppet också skonsammare för patienten. Dessutom sker eftervården av opererade urologipatienter på Sophiahemmets vårdavdelning. Något som brukar vara mycket uppskattat.
I Sverige är jag den som har längst erfarenhet av robotkirurgi. Jag gjorde den första robotassisterade operationen redan 2002.
Vilka kan söka vård hos er?
– Just nu tar vi emot patienter som kommer via sitt försäkringsbolag eller söker privat. Men vi hoppas få vårdvalsavtal med Region Stockholm inom kort.
Vad är den vanligaste orsaken till att någon söker vård hos er?
– Eftersom 75 procent av våra patienter är män handlar det om sådant som problem med vattenkastning, urinträngningar, blod i urinen eller oro för höga PSA-värden i blodet som är en indikation på prostatacancer.
När ska man gå till en urolog?
– När man har besvär eller känner sig orolig. Det är bättre att komma en gång för mycket än att komma för sent. Ju tidigare en cancer upptäckts desto bättre prognos.
Läs mer om Carlakliniken Uroclinic Urologi vid Sophiahemmet
Läs mer om Sophiahemmet
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seOm Sophiahemmet Sjukhus
Sophiahemmet Sjukhus bedriver högkvalitativ specialistvård genom ett 30-tal självständiga vårdgivare. På sjukhuset finns specialistläkarmottagningar, medicinsk service samt operations- och vårdavdelningar. Våra mer än 350 specialistläkare och tusentalet engagerade medarbetare strävar efter att årligen ge cirka 600 000 patienter bästa möjliga vård.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
”AI är fantastiskt och skrämmande”7.4.2025 10:44:00 CEST | Nyheter
AI har potential att revolutionera världen med egna, unika lösningar. Men kan också användas i destruktiva syften. Anders Hansen, psykiatriker vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, vill i SVT:s nya programserie ”Smartare än hjärnan” få oss att reflektera över hur vi förhåller oss till AI.
”Människor är friskare idag”4.4.2025 09:01:00 CEST | Nyheter
Hälsocentralen Sophiahemmet firar 50 år och sedan starten 1975 har en del förändrats, inte minst medicinskt. Samtidigt är mycket sig likt. Kompetensen, kontinuiteten och den goda stämningen bland personalen.
Snabbare väg till specialistyrken!21.2.2025 11:06:00 CET | Nyheter
Nu kan sjuksköterskor söka till högskolans specialistsjuksköterskeprogram samt barnmorskeprogrammet direkt utan krav på yrkeserfarenhet. Beslutet är en direkt respons på vårdens ökade behov av specialistutbildad personal och studenternas önskemål om en snabbare väg till specialisering.
Ortopedteknik gör fötterna gladare18.2.2025 09:43:00 CET | Nyheter
Tre av fyra svenskar drabbas någon gång av fotproblem. Något som kan påverka vardagen på många sätt och försämra livskvaliteten. Men det finns hjälp att få! Erik Wennerholm, ortopedingenjör på Camp Pro Ortopedteknik vid Sophiahemmet, har svaren på hur olika hjälpmedel kan få fötterna att må bättre.
Så förebygger du demens17.2.2025 13:37:00 CET | Nyheter
De finns fem faktorer som kan förebygga eller fördröja demens. Och lever du osunt så är tiden inne för en förändring! Forskning visar nämligen att förbättrade levnadsvanor kan förebygga demens, och minska utvecklingen av symtom för de som har sjukdomen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum