Fysisk aktivitet avgör inte psykisk hälsa
Fysisk aktivitet har inte något signifikant samband med depression, ångest, och livskvalitet bland personer med prediabetes eller diabetes typ 2. Ny forskning från Sophiahemmet Högskola visar att det är andra faktorer som påverkar deras psykiska hälsa.

Yohannes Woldamanuel, vad var utgångspunkten för dina doktorandstudier?
– Personer med prediabetes och diabetes typ 2 rekommenderas fysisk aktivitet för att må bra både psykiskt och fysiskt. I min forskning ville jag ta reda på hur fysisk aktivitet förebygger psykisk ohälsa och påverkar den mentala hälsan hos dessa grupper. Jag ville även undersöka vilka yttre faktorer, exempelvis väderförhållanden, som kan spela in.
Hur genomförde du dina studier?
– Min avhandling bygger på fyra studier i Sophia Step Study-projektet där olika grupper fick olika typer och grader av stöd för fysisk aktivitet, med exempelvis stegräknare och individuell rådgivning.
Vad kom du fram till?
– Det visade sig att den fysiska aktiviteten inte hade någon signifikant effekt på depression, ångest, stress över sjukdomen och livskvalitet. Min andra studie visade att det inte fanns samband mellan fysisk inaktivitet och psykiska symptom i studiegruppen. Dock kan resultatet bero på att deltagarna i studien över lag mådde bra och inte försämrades över tid.
Blev du förvånad över resultatet?
–Ja, eftersom annan forskning visar på ett samband mellan fysisk aktivitet och bättre psykisk hälsa. Men min forskning visar att det i stället är individuella faktorer som ålder, kön, BMI och graden av fysisk aktivitet som påverkar den psykiska hälsan. Det fanns också en koppling mellan högt BMI, psykisk ohälsa och sämre livskvalitet.
Vad gjorde du med den här kunskapen?
– Det fick mig att vilja ta reda på mer om vad som faktiskt påverkar individer att vara fysiskt aktiva eller inaktiva. Jag ville undersöka om väderförhållanden kunde vara en sådan faktor. Väljer man bort fysisk aktivitet om det är för varmt, för kallt eller regnigt? Det visade sig att vädret inte spelar någon roll för det dagliga antalet steg.
Hur kan din forskning vara till nytta för patienter?
– Mina resultat visar att en helhetssyn kring viktkontroll, psykiskt mående och fysisk aktivitet är avgörande för att stötta personer med prediabetes och typ 2-diabetes. Det finns även potential med så kallade e-hälsolösningar där olika hälsodata och motiverande verktyg är samlat på en och samma plattform. Om primärvården kan erbjuda medicinska och psykologiska behandlingsformer, samtidigt som patienterna gör livsstilsförändringar, blir vården långt mer ändamålsenlig.
Läs mer om Yohannes Woldmanuel
Läs mer om forskning på Sophiahemmet Högskola
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seOm Sophiahemmet Högskola
Sophiahemmet Högskola erbjuder högkvalitativ utbildning och forskning i nära samverkan med Sophiahemmet Sjukhus. Här finns sjuksköterskeprogrammet på grundnivå samt utbildning på avancerad nivå med barnmorskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogram inom akut, ambulans-, hjärt-, palliativ vård och vård vid kognitiv sjukdom.
Högskolan bedriver även en forskarutbildning.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
Sjuksköterskan som påverkar vårdens digitalisering12.5.2025 09:23:34 CEST | Nyheter
Som digitalt ansvarig på Sophiahemmets vårdavdelning har sjuksköterskan Elena Stenman fått ett hedersuppdrag. Hon har utsetts som deltagare i en referensgrupp för statens offentliga utredningar, om införandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Ett förslag till regeringen ska vara färdigt 2026.
Vaccination bästa skyddet mot TBE29.4.2025 14:15:00 CEST | Nyheter
Fästingbett kan verka harmlösa – men de kan leda till sjukdomen TBE som i vissa fall kan få allvarliga konsekvenser. Det bästa skyddet? Vaccination. Här får du svar på de viktigaste frågorna om TBE och hur du skyddar dig och din familj.
Sjuksköterskestudent på hal is14.4.2025 14:06:00 CEST | Nyheter
Emma Forsgren kombinerar sjuksköterskestudier på Sophiahemmet Högskola med ishockey på landslagsnivå. Just nu är hon och de andra damkronorna i Tjeckien för att slåss om VM-medaljerna.
”AI är fantastiskt och skrämmande”7.4.2025 10:44:00 CEST | Nyheter
AI har potential att revolutionera världen med egna, unika lösningar. Men kan också användas i destruktiva syften. Anders Hansen, psykiatriker vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, vill i SVT:s nya programserie ”Smartare än hjärnan” få oss att reflektera över hur vi förhåller oss till AI.
”Människor är friskare idag”4.4.2025 09:01:00 CEST | Nyheter
Hälsocentralen Sophiahemmet firar 50 år och sedan starten 1975 har en del förändrats, inte minst medicinskt. Samtidigt är mycket sig likt. Kompetensen, kontinuiteten och den goda stämningen bland personalen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum