1 miljon för att öka delaktigheten i friluftsliv för personer med NPF
Regeringen har beslutat att genomföra en treårig satsning för att främja inkludering av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inom idrott och friluftsliv. Totalt avsätts 14,5 miljoner kronor under 2025 för att stärka forskning, uppdatera utbildningsmaterial och stötta aktörernas arbete med att skapa mer inkluderande miljöer.

Som en del av satsningen tilldelas Svenskt Friluftsliv 1 miljon kronor. Medlen ska användas för att öka kunskapen om NPF och utveckla verktyg som gör det lättare för personer med NPF att delta i friluftsaktiviteter.
– Alla människor ska kunna ta del av naturens positiva kraft. Med det här stödet får vi möjlighet att utveckla konkreta metoder som stärker delaktigheten för personer med NPF. – Vi vet att naturen har en positiv inverkan på både fysisk och psykisk hälsa. Att fler får möjlighet att ta del av friluftsrörelsens aktiviteter är inte bara en rättvisefråga – det är också en investering i folkhälsa och gemenskap, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare på Svenskt Friluftsliv.
Satsningen är en del av regeringens arbete inom den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, och bidrar till att uppnå målen i både idrotts- och friluftspolitiken.
Personer med NPF kan ibland uppleva hinder för att delta i friluftsliv, trots att många föreningar redan idag gör ett viktigt inkluderingsarbete. Genom de nya insatserna vill regeringen tillsammans med aktörerna skapa ännu fler tillgängliga och välkomnande miljöer.
– Alltför många barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd och autism upplever att de exkluderas från fritidsaktiviteter. Många slutar, eller börjar aldrig, med aktiviteter för att kraven upplevs för höga eller för att de inte får det stöd de behöver för att komma till sin rätt. Satsningarna som nu genomförs ska bidra till att skapa en mer inkluderande och tillgänglig miljö i idrotten och friluftslivet. Det är centralt att föreningslivet är tillgängligt och öppet för alla, säger socialminister Jakob Forssmed.
– Personer med NPF, inte minst barn och unga, ska ha jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället. Insatserna för att underlätta deras deltagande i idrott och friluftsliv är centrala i regeringens arbete för att barn och unga ska få en meningsfull fritid – oavsett förutsättningar, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
– Sveriges idrotts-och friluftsliv är en fantastisk tillgång som borde komma alla till del, även barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Med den här satsningen vill vi att fler ska få chansen att uppleva glädjen som kommer med ett idrotts- och friluftsengagemang, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Samtidigt tilldelas andra aktörer medel för att stärka inkluderingen inom idrott:
- Gymnastik- och idrottshögskolan, Centrum för idrottsforskning (CIF) får 2 miljoner kronor för att utlysa forskningsmedel och samarbeta med organisationer i syfte att öka kunskapen om idrott för personer med NPF.
- Folkhälsomyndigheten får 3,5 miljoner kronor för att uppdatera den webbaserade utbildningen ”Ledare som lyssnar” med särskilt fokus på barn och unga med NPF, och för att stötta idrottsföreningar i att sprida och implementera utbildningen.
- Sveriges Riksidrottsförbund får 8 miljoner kronor för att sänka trösklarna till organiserad idrott för personer med NPF. Medlen ska användas för att förbättra tillgången till information, genomföra utbildningsinsatser och samla inkluderande arbetssätt.
Nyckelord
Kontakter
Josefine ÅhrmanGeneralsekreterareSvenskt Friluftsliv
Tel:073-667 78 87josefine.ahrman@svensktfriluftsliv.seMathias Mellgren HelgeAnsvarig kommunikation och påverkanSvenskt Friluftsliv
Tel:070-602 08 19mathias.mellgren@svensktfriluftsliv.seOm oss
Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 28 ideella friluftsorganisationer i Sverige som tillsammans har 2 miljoner medlemmar, minst 300 000 är barn och ungdomar. Tillsammans består organisationerna av närmare 7 000 lokala- och regionala föreningar. Svenskt Friluftsliv företräder de ideella friluftsorganisationerna i Sverige och är talesperson gentemot regering, riksdag och myndigheter.
Följ Svenskt Friluftsliv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Friluftsliv
Vinnare av Årets friluftslyft11.4.2025 12:17:10 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Friluftslivs utmärkelse Årets friluftslyft lyfter medlemsorganisationernas initiativ och genom priset vill vi inspirera andra och skapa stolthet över de projekt friluftsrörelsen genomför och resultaten de åstadkommer.
Friluftsliv i skolan var i fokus när skolministern besökte friluftsrörelsen1.4.2025 14:54:14 CEST | Pressmeddelande
Skolminister Lotta Edholm besökte under veckan friluftsrörelsen och vår medlemsorganisation Sportfiskarna för att diskutera friluftslivets roll i skolan.
8 miljoner till verksamhetssystem för friluftsrörelsen27.3.2025 14:51:44 CET | Pressmeddelande
Genom ett bidrag på 8 miljoner kronor från regeringen skapas nu förutsättningar för friluftsrörelsen att införa ett gemensamt verksamhetssystem. Ett system som kommer kunna hantera administrationen och möta de krav som föreslås i den aktuella lagrådsremissen för Fritidskortet.
Skolminister Lotta Edholm besöker friluftsrörelsen27.3.2025 13:41:21 CET | Pressinbjudan
Skolminister Lotta Edholm besöker Sportfiskarna och Svenskt Friluftsliv för att prata om friluftsliv i skolan och uteundervisning.
Friluftsrörelsen lyfts genom utmärkelsen Årets friluftslyft20.3.2025 12:12:48 CET | Pressmeddelande
Genom utmärkelsen Årets friluftslyft lyfter Svenskt Friluftsliv medlemsorganisationernas initiativ och visar vilken bredd friluftsrörelsens organisationer har.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum