Hyresgäster förlorare i vårändringsbudgeten
I vårändringsbudgeten väljer regeringen att satsa ytterligare skattemedel på ROT-avdraget – samtidigt som hyresgäster lämnas utan stöd. Dessutom tas det riktade bostadsbidraget till ekonomiskt utsatta barnfamiljer bort i juni. Resultatet blir en politik som sviker de som har det tuffast och som sätter kursen mot fördjupade orättvisor.

– Regeringen målar upp en bild av ekonomisk ljusning som inte stämmer med den verklighet som många hyresgäster möter. Fler hyreshushåll måste låna pengar för att ha råd med nödvändigheter som mat och hyra men ändå fortsätter regeringen att prioritera skattesubventioner för att bygga nya altaner. Det sticker särskilt i ögonen i en tid när barnvräkningarna ökar. Det är en orättvis politik som lämnar de hushåll som har det allra tuffast i sticket, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
De som äger sitt boende fick 60 miljarder i Rot- och ränteavdrag under 2024 samtidigt som inget motsvarande gick till den som hyr. Detta samtidigt som hyresgäster som regel har svårare att få ekonomin att gå ihop. Mot den bakgrunden höjer man rotavdraget ytterligare i vårbudgeten, samtidigt som man slopar det tillfälliga tillägget till bostadsbidraget till barnfamiljer. Ljuspunkterna i budgeten är satsningen på att underlätta byggandet i norra Sverige, samt satsningarna på civil beredskap.
– Ska vi bygga grön industri, måste vi också bygga bostäder. Där har regeringen tagit ett steg i rätt riktning. Att de också satsar på civil beredskap är helt rätt – det har vi efterfrågat länge, och här är vi hyresgäster är en kraft att räkna med. Vi vet vad som behövs i våra områden, och vi tänker fortsätta vara med och bygga ett tryggare Sverige, säger Marie Linder.
Inga konkreta åtgärder för att få igång byggandet på bred front
Regeringens vårändringsbudget innehåller dock inga konkreta åtgärder för att lösa byggkrisen eller få igång bostadsbyggandet. Sedan regeringspartierna slopade investeringsstödet har antalet påbörjade bostäder sjunkit stadigt. Drygt 52 000 bostäder skulle behöva byggas årligen fram till 2033 enligt Boverket, samtidigt som det kommer påbörjas ca 30 000 under 2025, enligt samma myndighet. Ett gap som måste fyllas med politik.
– Rotavdraget bygger inga bostäder, går uteslutande till den som äger sitt boende, och används mest av höginkomsttagare. Det är dålig konjunktur- och fördelningspolitik. Regeringen måste ta byggkrisen på allvar, vi behöver förmånliga bygglån så att byggandet kan komma igång, och ett renoveringsstöd som ger hyresgäster möjlighet att bo kvar, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

Nyckelord
Kontakter
Gilda RomeroPressekreterareHyresgästföreningen
Tel:072-549 11 55gilda.romero@hyresgastforeningen.seNationell pressjourHyresgästföreningen
Tel:010-459 10 70press@hyresgastforeningen.seOm oss
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet
Tre fjärdedelar av statens subventioner går till ägt boende31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 stod ränteavdraget för cirka 60 procent av subventionerna till bostadssektorn. Tillsammans med rotavdraget gick tre fjärdedelar av det statliga stödet till bostadsmarknaden till de som äger sin bostad. Regeringens bostadspolitik fördjupar orättvisorna mellan dem som äger och hyr sitt boende, konstaterar Hyresgästföreningen.
Farligt, olagligt eller bara störigt? Här är balkongfällorna du bör undvika28.3.2025 09:57:00 CET | Pressmeddelande
Nu när våren nalkas vill många av oss tillbringa så mycket tid vi bara kan på våra balkonger och uteplatser. Men när vi söker oss ut kan irritationen grannar emellan ibland öka. Många hyresgäster hör av sig till Hyresgästföreningen med frågor om vad man får och inte får göra på sin balkong? Hyresgästföreningen har svaren!
Hållbara hyror och klimatsmarta bostadslösningar – Hyresgästföreningen samlar branschen till samtal27.3.2025 16:03:34 CET | Pressmeddelande
Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges utsläpp – men vågar den förändras? Klimatomställningen kräver nytänkande, och just därför samlade Hyresgästföreningen några av branschens tyngsta aktörer för ett samtal om hållbara förhandlingar och för att lyfta goda exempel. Intresset var stort när representanter från landets största bostadsbolag, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – direkt eller indirekt företrädare för mer än en miljon lägenheter – deltog i diskussionen.
Ny mätning: Allt svårare för barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop26.3.2025 06:03:00 CET | Pressmeddelande
En ny undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen, pekar mot att den ekonomiska ojämlikheten mellan barnfamiljer ökat. Särskilt utsatta är ensamstående föräldrar med låg inkomst, undersökningen visar på en ekonomisk utsatthet som bitit sig fast bland de allra mest sårbara hushållen, den ekonomiska situationen för dessa familjer har försämrats över tid. Nära var tredje ensamstående har svårt att köpa tillräckligt med mat.
"Regeringen höjer fel bidrag"21.3.2025 09:53:48 CET | Pressmeddelande
Idag meddelande regeringen att de höjer ROT-bidraget från 30 till 50 procent. Hyresgästföreningen är kritiska till regeringens budgetsatsning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum