”Operationen räddade min karriär”
Under flera år har sportkommentatorn Roberto Vacchi lidit av en tilltagande heshet. Han trodde att karriären var över. Men efter besök på Öron-näs- halskliniken vid Sophiahemmet fick han snabbt hjälp. I dag är hesheten borta - och karriären rullar vidare.

I Sverige är cykelsporten synonym med Roberto Vacchis röst och nu när cykelsäsongen snart drar i gång på Discovery är han mer redo än han varit på många år. Hesheten han har tampats med är borta, efter en lyckad stämbandsoperation på Sophiahemmet.
Det var under 2016 som Roberto Vacchi började märka av en tilltagande heshet efter timmar av sändning. Trots vila hade han svårt att få tillbaka rösten.
– Jag fick panik och tänkte att det var slutet för min karriär. Utan min röst kan jag inte jobba. Jag sökte hjälp hos både talpedagog och röstterapeut och fick bland annat rådet att vila rösten. Hesheten gick lite i vågor, men blev aldrig bättre, konstaterar Roberto Vacchi.
OS blev droppen
Röstproblemen gjorde att han hade svårt att vistas i sammanhang där man lätt anstränger rösten, som sociala tillställningar och fester. Allt handlade om att vila rösten för att orka jobba.
– Jag är en social person, men fick hålla tillbaka mycket. Det förändrade mig delvis som person, säger han.
Förra sommaren, efter att ha kommenterat under OS, blev rösten så ansträngd och hes att han insåg att han var tvungen att söka vård.
– Jag behövde hjälp snabbt och ville träffa en riktigt skicklig läkare. Eftersom jag hade hört mycket positivt om Sophiahemmet bad jag om att få komma hit. När jag träffade foniatern Johan Berséus på Öron-näsa-halskliniken kändes det rätt direkt, säger Roberto Vacchi och berättar om ett proffsigt och effektivt omhändertagande. Han kände att han var i trygga händer.
– Det visade sig att jag hade en godartad cysta på ena stämbandet. Det andra var lätt infekterat. Genom att skära bort cystan skulle jag få min röst tillbaka!
Proffsig vård
I höstas opererades han av överläkare Johan Berséus som är specialist i foniatri och öron-näs och halssjukdomar. Operationen tog en knapp timme och efteråt kunde Roberto åka hem med order om att vara helt tyst under tre dagar. Stämbanden behövde vila för en god läkningsprocess.
– Jag hade höga förväntningar på Sophiahemmet och jag måste säga att förväntningarna infriades med råge. Vården var otroligt effektiv och proffsig. Jag märker en stor skillnad på min röst jämfört med innan operationen. Den är klarare och numera har jag inga problem i sociala sammanhang. Rösten håller och det känns fantastiskt. Det enda jag beklagar är att jag inte tog tag i detta för flera år sedan…
Johan Berséus är lika entusiastisk som sin patient när de träffas på återbesöket två månader efter operationen.
– Stämbanden ser jättefina ut och jag hör att du har ett helt annat tryck i din röst, säger han till Roberto Vacchi.
Kontinuitet bygger förtroende
Han berättar att Robertos cysta var några millimeter, vilket i sammanhanget är relativt stort. Förmodligen hade den funnits där i några år. Cystor och polyper på stämbanden är hyfsat vanliga och något Johan Berséus ofta opererar. Det finns flera orsaker till att de uppstår.
– I Robertos fall var det nog bara otur, säger han och instruerar sin patient att kontakta en logoped för att jobba vidare med rösten under läkningsprocessen och få ner spänningarna på stämbanden.
Johan Berséus började tjänstgöra på ÖNH-kliniken vid Sophiahemmet för åtta år sedan. Han är delägare och en av tio specialistläkare som verkar här. Han stortrivs med kollegorna och sammanhållningen. Men också med den kontinuitet som uppstår när man följer en patient hela vägen från första kontakten till uppföljning efter behandling.
– Då är det lätt att bygga förtroende. För mig som läkare är det stimulerande och roligt att ha varierande arbetsuppgifter och följa patienterna genom hela vårdkedjan på kliniken, säger han.
En annan stor fördel med att arbeta vid Sophiahemmet är de korta beslutsvägarna.
– Det gör arbetet oerhört effektivt, vilket innebär att vi kan hjälpa fler som söker vård.
Fakta ÖNH-kliniken vid Sophiahemmet
• Tar emot ca 9000 patienter per år
• Genomför ca 2600 operationer i narkos per år
• Remiss krävs för att få komma till kliniken
• Alla läkare är specialister med tillhörande spetskompetenser inom till exempel röst, bihålor, mellanöron, yrsel och hörsel
• Spridningen på vad patienter söker för är stor, men handlar ofta om olika varianter av nästäppa.
• Vanligaste diagnoserna är sned nässkiljevägg, kronisk bihåleinflammation med eller utan polyper samt heshet. Många barn opereras för problem med halsmandlarna eller kroniska bihålebesvär.
Läs mer om Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet
Läs mer om Sophiahemmet
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seOm Sophiahemmet Sjukhus
Sophiahemmet Sjukhus bedriver högkvalitativ specialistvård genom ett 30-tal självständiga vårdgivare. På sjukhuset finns specialistläkarmottagningar, medicinsk service samt operations- och vårdavdelningar. Våra mer än 350 specialistläkare och tusentalet engagerade medarbetare strävar efter att årligen ge cirka 600 000 patienter bästa möjliga vård.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
Vaccination bästa skyddet mot TBE29.4.2025 14:15:00 CEST | Nyheter
Fästingbett kan verka harmlösa – men de kan leda till sjukdomen TBE som i vissa fall kan få allvarliga konsekvenser. Det bästa skyddet? Vaccination. Här får du svar på de viktigaste frågorna om TBE och hur du skyddar dig och din familj.
Sjuksköterskestudent på hal is14.4.2025 14:06:00 CEST | Nyheter
Emma Forsgren kombinerar sjuksköterskestudier på Sophiahemmet Högskola med ishockey på landslagsnivå. Just nu är hon och de andra damkronorna i Tjeckien för att slåss om VM-medaljerna.
”AI är fantastiskt och skrämmande”7.4.2025 10:44:00 CEST | Nyheter
AI har potential att revolutionera världen med egna, unika lösningar. Men kan också användas i destruktiva syften. Anders Hansen, psykiatriker vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, vill i SVT:s nya programserie ”Smartare än hjärnan” få oss att reflektera över hur vi förhåller oss till AI.
”Människor är friskare idag”4.4.2025 09:01:00 CEST | Nyheter
Hälsocentralen Sophiahemmet firar 50 år och sedan starten 1975 har en del förändrats, inte minst medicinskt. Samtidigt är mycket sig likt. Kompetensen, kontinuiteten och den goda stämningen bland personalen.
Snabbare väg till specialistyrken!21.2.2025 11:06:00 CET | Nyheter
Nu kan sjuksköterskor söka till högskolans specialistsjuksköterskeprogram samt barnmorskeprogrammet direkt utan krav på yrkeserfarenhet. Beslutet är en direkt respons på vårdens ökade behov av specialistutbildad personal och studenternas önskemål om en snabbare väg till specialisering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum