Svenska kyrkan / Härnösands stift

Påsk med biskop Teresia Derlén

Dela

Påsken brukar beskrivas som kyrkoårets viktigaste helg, med berättelsen om Jesu död och uppståndelse som byggs upp dag för dag under olika gudstjänster. Det handlar om svek och maktlöshet – och om hopp och kärlek.

Kors vid Birgittakyrkan i Skönsberg.
Kors vid Birgittakyrkan i Skönsberg. Foto: Kesrtin Stickler/Härnösands stift

Dramat gestaltas i kyrkornas påskfirande runt om i Härnösands stift. En snabbversion ges i påsknattsmässan sent på påskaftonens kväll, under mässan tänds det mörklagda kyrkorummet upp och bedrövelse förbyts i lovsång.

Biskop Teresia Derlén leder påsknattsmässan i Härnösands domkyrka. Den börjar klockan 23:00 och är en stämningsfull gudstjänst som firas i allt fler kyrkor i Härnösands stift och som ständigt lockar fler deltagare.

Påskens budskap kan också följas i biskop Teresia Derléns webbsända böner, med start skärtorsdags kväll. Bönerna veckan läggs ut på stiftets externwebb klockan 18:00, varje dag en ny bön:
17 april, skärtorsdagsbön
18 april, långfredagsbön
19 april, påskaftonsbön
20 april, påskdagsbön

Se i Svenska kyrkans gemensamma kalender påskens alla gudstjänster i kyrkorna i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland.

Fakta: Påsken i sammanfattning

  • Stilla veckan: Sista veckan i fastan kallas för stilla veckan. Under stilla veckan firas olika gudstjänster som speglar vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Traditionellt dämpads kyrkklockornas klang redan på onsdagskväll, inför långfredagens sorgetid, därav uttrycket dymmelonsdag.
  • Skärtorsdag: Jesus äter den sista måltiden med sina lärjungar, en förebild för nattvarden. Det här är också dagen då Jesus blir förrådd. I många kyrkor firas skärtorsdagsmässa, klockan 18 eller 19 på kvällen. Ibland äts en gemensam enkel måltid i samband med mässan, som avslutas med att ljus, blommor och textilier tas bort från altaret.
  • Långfredag: Jesus döms till döden och korsfästs. En sorgens dag i kyrkorna. Långfredagsgudstjänsten firas i de flesta kyrkor vanligen klockan 11. Senare på dagen är det vanligt med musikgudstjänster eller konserter med klassisk musik. Johannespassionen och verket Stabat Mater är exempel på musikstycken som fyller kyrkorum under eftermiddagen.
  • Påskafton: Sent på kvällen inleds i många kyrkor firandet av Jesus uppståndelse och det godas seger över det onda. Midnattsmässan brukar starta klockan 23 eller 23.30 och sammanfattar påsken drama när det mörka kyrkorummet lyses upp och sorg förvandlas till glädje.
  • Påskdagen: På påskdagen har den svarta färgen som funnits i kyrkorummet på långfredag, bytts ut mot vitt. Ljus tänds för att visa att mörkret vänts till ljus. Påskdagens gudstjänst firas vanligen vid 11 på förmiddagen.

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Teresia Derlén.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye