Arenagruppen

För svårt att ta sig ur skuldsättning, slår ny rapport fast

Dela

Trots sämre ekonomiska tider och att fler ansöker om skuldsanering minskar antalet som beviljas det. Med 440 000 personer med skulder hos Kronofogden, varav 90 000 personer i långvarig överskuldsättning, behövs en moderniserad skuldsaneringspolitik. Det slås fast i Arena Idés rapport Överskuldsättning i Sverige

Elinor Odeberg
Elinor Odeberg

Rapporten är skriven av Elin Molin, forskare i nationalekonomi på Lunds Universitet, och Paula Roth, forskare i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. 

“Utökade möjligheter till skuldsanering kan ge samhällsekonomiska vinster och bidra till en mer ansvarsfull kreditgivning. Skuldsanering är också ett underutnyttjat instrument för att stötta ekonomin i dåliga tider”, säger Elin Molin.

Den vanligaste orsaken till överskuldsättning är antingen arbetslöshet, skilsmässa eller sjukdom som orsakar ett plötsligt inkomstbortfall. Detta står i kontrast till den populariserade bilden av skuldsättning som en fråga om lättja och överkonsumtion Rapportförfattarna vill se en modern skuldsaneringspolitik som gör det enklare att komma ur skuldfällan, och breddar skuldsaneringen till att omfatta fler grupper. 

Av de som är överskuldsatta är det sju procent som ansöker om skuldsanering, och av dem är det endast en av fyra som beviljas det. 

“Sannolikheten att bli beviljad skuldsanering är högre för äldre med långvarig skuldsättning och som har små möjligheter att påverka sin inkomst. Samtidigt visar forskningen att skuldavskrivning kan ha positiva effekter på arbetsutbudet, vilket talar för att skuldsanering kan ge stora vinster om det beviljas tidigare i livet”, säger Paula Roth.

Sverige sticker ut i internationell jämförelse med en lång skuldsaneringsperiod och små drivkrafter till arbete för den skuldsatte eftersom ökad inkomst går till att betala av på skulden. Rapporten föreslår därför bland annat en kortare skuldsaneringsperiod och ett fast återbetalningsbelopp. 

Elinor Odeberg är chefsekonom på Arena Idé som ger ut rapporten. Hon menar att rapportens viktigaste budskap är att en för restriktiv skuldsaneringspolitik får motsatt effekt - snarare än att minska överskuldsättning leder det till att högriskkrediterna ökar.

“Kreditbolagen kan vara trygga med att staten alltid driver in skulden. Det gör att även lån till spelmissbruk eller lån för att betala andra lån blir lönsamma. Det är förstås helt orimligt att företagen ska gå skadelösa när det är de som brister i sin kreditprövning”, säger Elinor Odeberg.

Överskuldsättning i Sverige - förslag för en modern skuldsaneringspolitik släpps den 22 april av Tankesmedjan Arena Idé och presenteras på ett seminarium där bland andra myndighetschefen på Kronofogden, Fredrik Rosengren, och ordföranden i Finansutskottet, Edward Riedl, medverkar.

Kontakter

Bilder

Paula Roth
Paula Roth
Ladda ned bild
Elin Molin
Elin Molin
Ladda ned bild

Länkar

Om tankesmedjan Arena Idé

Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja. Tankesmedjans fokus ligger på arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Arena Idé ger ut rapporter och böcker, producerar poddar samt ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter. Arbetet finansieras av fackföreningsrörelsen. Arena Idé är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Ny rapport från Arena Idé: Fritidskortet riskerar att bli ineffektivt och stigmatiserande13.6.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 17 juni debatteras regeringens förslag om ett fritidskort i riksdagen. En ny rapport från Arena Idé visar att reformens upplägg innebär betydande risker. Fritidskortet riskerar att stigmatisera utsatta, och leda till ineffektiv resursanvändning och brottslighet. Dessutom kan fritidskortet bidra till en kommersialisering av det föreningsdrivna fritidslivet.

Ny rapport: Rättvisare beskattning kan stärka välfärden med 150 miljarder per år14.5.2025 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige behöver ett mer rättvist och effektivt skattesystem. I en ny rapport föreslår Arena Idé att alla arbetsinkomster beskattas lika, att arbetsgivaravgiften justeras upp och att marginalskatten höjs linjärt med stigande inkomst. Målet är att skapa en rättvis och långsiktigt hållbar finansiering av välfärden – med ökade skatteintäkter motsvarande 150 miljarder kronor per år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye