Svenska kraftnät överväger behov av en ny analys av elområden
Svenska kraftnät rekommenderar att Sverige tills vidare behåller sina nuvarande fyra elområden. Det står klart efter publiceringen av den EU-gemensamma elområdesöversynen. Svenska kraftnät ser dock ett behov av en ny elområdesindelning som bland annat tar hänsyn till kommande förändringar i elsystemet.
– Den EU-gemensamma översynen som presenteras idag visar att det just nu inte finns någon nytta för Sverige och den svenska elmarknaden med att förändra dagens elområden. Men detta är ett resultat som man har kommit fram till genom att använda en metod som inte beaktar de förutsättningarna som gäller för Sveriges elsystem, säger Mårten Bergman, sektionschef Grossistmarknader, Svenska kraftnät.
Svenska kraftnät överväger därför behovet av en ny analys som utgår från svenska förhållanden, där man tar in förutsättningar som inte fanns med i den EU-gemensamma.
Bakgrund till elområdesöversynen
Kraftsystemet är under ständig förändring. Det innebär att förutsättningarna för indelningen i elområden förändras. EU har därför beslutat om att översyn av elområdesindelningen i Europa ska ske återkommande.
Resultaten av den nu aktuella översynen av indelningen av elområden i Europa presenteras samtidigt i alla länder som ingår i översynen (måndag kl 11 den 28 april 2025).
Syftet med elområden är att hantera fysiska begränsningar, så kallade flaskhalsar, i stamnätet. Genom indelningen blir det tydligt att det finns överföringsbegränsningar för marknaden.
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 1550 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Positiv effektbalans kommande vinter men med nationella skillnader2.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Prognosen för effektbalans för kommande vinter är mer positiv än tidigare. Sverige bedöms ha en nationell effektbalans under topplasttimmen på plus 600 MWh/h vid en normalvinter och minus 600 MWh/h vid en tioårsvinter. – Detta beror till stor del på en ökad prismedvetenhet hos elkunderna, säger Eva Vitell, divisionschef System, Svenska kraftnät
Svenska kraftnät ökar kapaciteten från norra till södra Sverige med 800 MW27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnät investerar över fyra miljarder för att öka överföringskapaciteten från norra till södra Sverige med 800 MW till år 2029. Men inte genom att bygga nya ledningar utan genom att förnya och uppgradera stationer samt investera i andra effekthöjande åtgärder.
Svenska kraftnät tar nästa steg för ett stärkt stamnät mellan Horndal och Munga12.5.2025 11:04:20 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnät förnyar och förstärker stamnätet för el mellan Avesta och Västerås kommun. De nya kraftledningarna ska bidra till en trygg elförsörjning för bostäder, industrier, företag och övriga samhällsfunktioner nu och i framtiden.
Sökes: civilpliktiga inom elförsörjningen7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnät ska utbilda 1 000 personer för civilplikt inom elförsörjningen fram till och med 2028. Nu öppnas möjligheten att själv ansöka om att bli utredd för civilplikt.
Sveriges nettoexport av el minskar25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under en lång rad av år har utbyggnaden av ny elproduktion i Sverige överstigit ökningen av elförbrukningen. Sveriges elöverskott har därför successivt ökat. Men under återstoden av 2020-talet bedöms utbyggnaden dämpas samtidigt som elförbrukningen ökar. Resultatet blir minskad elexport.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum