Lustgastuber och annan nedskräpning efter Valborgsfirandet
Valborg är ett tillfälle för fest och gemenskap, men också en tid då våra parker och grönområden ofta lämnas i ett skräpigt skick. Fimpar, pizzakartonger, ölburkar och på senare år även lustgastuber är en vanlig syn morgonen efter. Här kommer tre tips på hur du tar hand om Valborgsskräpet.

– Vi ser hur Valborgsfirandet år efter år lämnar efter sig skräpiga parker och torg. Det verkar finnas en utbredd uppfattning om att någon annan kommer att ta hand om skräpet. Den här attityden måste förändras, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Ett växande problem efter Valborg är också de tomma lustgastuberna som skräpar ner i parker och på gator. Användningen av lustgas som berusningsmedel ökar, särskilt bland unga, och utgör inte bara en allvarlig hälsofråga – utan också ett avfallsproblem. Lustgastuber får inte kastas i vanliga papperskorgar utan måste lämnas in som farligt avfall på en återvinningscentral.
Tre tips för en skräpfri Valborg
1. Packa smart till picknicken
Ta med återanvändbara muggar, tallrikar och bestick – och lämna engångsförpackningarna hemma.
2. Ha en skräppåse redo
Samla enkelt in ditt skräp under dagen och se till att slänga allt på rätt plats. Sortera ut el- och farligt avfall eftersom detta ska slängas på en återvinningscentral och inte i papperskorgen.
3. Ta hand om panten
Samla pant i en separat påse och panta själv – eller ge den vidare till någon som samlar.
_______________________________________
På gång kring lustgastuber
Kommunernas kostnader för att hantera lustgastuber
Under våren 2025 genomförde Håll Sverige Rent en kartläggning av hur utbrett problemet med just lustgastuber är i Sveriges kommuner. I en enkätundersökning svarade 48 kommuner på frågor om sin hantering under 2024. Resultaten visar att många kommuner lägger betydande resurser på att hantera dessa metalltuber. Fyra kommuner rapporterade kostnader på över en halv miljon kronor enbart för hanteringen av lustgastuber under ett år.
Sammanfattning av resultaten
Antal svarande kommuner: 48
• 1 storstad
• 9 större kommuner
• 6 mellanstora kommuner
• 10 mindre kommuner
• 22 små kommuner
Totalt antal hanterade lustgastuber: 23 021
Kostnader för hantering:
• 23 % av kommunerna uppgav att de inte hade några kostnader
• 40 % hade kostnader under 30 000 kr
• 21 % hade kostnader mellan 30 000 och 100 000 kr
• 8 % hade kostnader mellan 100 000 och 300 000 kr
• 8 % hade kostnader som översteg en halv miljon kronor
Detta resultat är inte representativt för hela landet, men ger en indikation på omfattningen av hanteringen och de kostnader som lustgastuber medför för kommunerna.
Från och med 2024 är lustgastuber en egen kategori i Håll Sverige Rents skräpmätningar och trots att de ofta används utanför de vanliga mätytorna, exempelvis på badplatser och skolgårdar, har de ändå påträffats i stadskärnorna i flera kommuner. I större tätorter varierade antalet fynd från 0 till 93 tuber under en dag.
Reglering av försäljning, införsel och marknadsföring av lustgas
Den 1 juli väntas nya regler träda i kraft som gör det svårare att köpa lustgas i berusningssyfte. Regeringen föreslår begränsningar i försäljningen till minderåriga samt reglering av både införsel och marknadsföring. Syftet är att förebygga skador på ungdomars hälsa, minska nedskräpningen och undvika problem i energiåtervinningsanläggningar.
Rättstvist mellan kommun, Naturvårdsverket och producenterna
Just nu pågår en rättstvist mellan Göteborgs stad, Naturvårdsverket och sex producenter huruvida det är kommunens eller producentens ansvar att ta hand om förbrukade lustgastuber. Nacka Tingsrätt slog i mars fast att lustgastuber omfattas av förpackningsförordningen och att det är producenterna som ska ansvara för avfallet, men Naturvårdsverket överklagade domen.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder

Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Skräphjältar: 374 ton skräp borta tack vare barnen i Skräpplockardagarna11.6.2025 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora kampanj Skräpplockardagarna är slut för den här gången. I år deltog 664 462 personer, varav 572 464 barn, i det som är Sveriges största miljöaktion för unga. Nästan vart tredje barn i åldern 1–16 år har varit med. De kommuner som engagerade högst andel barn var Arjeplog, Vaxholm och Malå. Sett till län var Gävleborg bäst i landet på engagemang. Flest till antal var de i Stockholm. Tillsammans har deltagarna sett till att 374 ton skräp rensats bort från vår natur.
Fiskestädardagen – ny satsning för renare fiskevatten10.6.2025 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Den 14 juni är det premiär för Fiskestädardagen – en ny rikstäckande ideell städdag där sport- och fritidsfiskare går samman för att rensa sjöar och vattendrag från förlorade fiskeredskap och annat skräp. Initiativet kommer från B8Shield i samarbete med Håll Sverige Rent och iFiske.
Havet svämmar över av skräp – nu uppmanas alla svenskar agera på Världshavsdagen4.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den svenska kusten svämmar över av skräp. Längs Bohuskusten spolas motsvarande fem badkar skräp i land varje timme, varje dag, året runt. Nästan allt är plast. Den 8 juni infaller FN:s internationella Världshavsdagen – en dag då havets välmående uppmärksammas världen över. I Sverige uppmanar Stiftelsen Håll Sverige Rent alla att plocka skräp för att skydda våra hav.
Skräpdyk i Stockholms Ström på Världshavsdagen 8 juni – på jakt efter förlorade fiskeredskap3.6.2025 09:10:00 CEST | Pressmeddelande
Söndagen den 8 juni infaller FN:s internationella Världshavsdag – en dag då havens välmående uppmärksammas världen över. Inom EU-projektet Re:Fish, som leds av Håll Sverige Rent, arrangeras under dagen ett spännande skräpdyk i Stockholms Ström med fokus på att samla in förlorade fiskeredskap. Allmänhet och media bjuds nu in att delta.
Skräpiga firanden med ballonger och plastkonfetti trots förbud28.5.2025 09:10:00 CEST | Pressmeddelande
Skolavslutningar och studentfiranden står för dörren, men firandet riskerar att lämna skräpiga spår i naturen. Trots att det sedan 30 april 2022 är förbjudet att använda plastkonfetti utomhus, visar Håll Sverige Rents mätningar att plastkonfetti fortfarande är vanligt förekommande. Samtidigt ökar också mängden ballongskräp på stränder längs Västerhavet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum