Ny forskning visar: Avföring kan rädda liv om antibiotikan gjort dig sjuk

Dela

Cecilia Magnusson, överläkare vid infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, har forskat på en av vårdens mest envisa och obehagliga infektioner: Clostridioides difficile. Hennes studier visar bland annat hur avföring från friska donatorer kan bidra till att rädda patienters liv och öka deras livskvalitet. Forskningen understryker också hur viktigt det är att antibiotika används rätt. Den 9 maj disputerar hon.

Clostridioides difficile (CDI) är en bakterie som kan orsaka diarré hos patienter efter antibiotikabehandling. Många patienter får bakterien efter att ha fått antibiotika i all välmening, ofta i samband med sjukhusvård. Infektionen är svårbehandlad och många patienter drabbas av återfall.

I sin forskning har Cecilia Magnusson undersökt hur bakterien sprids på sjukhus, vilka egenskaper som gör att vissa bakteriestammar mer aggressiva än andra och hur livskvaliteten påverkas hos patienter som återinsjuknar.

– Jag har bland annat kunnat se att fecestransplantation, en behandlingsmetod där avföring från en frisk person förs in i patientens tarm, visat sig vara effektiv för att återställa tarmfloran och förbättra patienters livskvalitet, säger Cecilia Magnusson som förklarar att det på Länssjukhuset Ryhov görs mellan åtta och fjorton fecestransplantationer varje år.

Bakterieutbrott blev startskottet

Hennes nyfikenhet kring Clostridioides difficile väcktes i samband med ett utbrott av bakterien på Höglandssjukhuset I Eksjö 2011, där Cecilia Magnusson deltog i utbildningsinsatser för vårdpersonal.

– Där väcktes mitt intresse för att forska vidare, berättar hon.

I avhandlingens första studie kartlade hon vilka bakteriestammar som spreds i sjukhusvården i Region Jönköpings län. I sin andra studie utvärderade hon de åtgärder som gjordes för att stoppa utbrottet i Eksjö.

Resultaten visade bland annat att storstädning med klorin var avgörande för att få kontroll på smittspridningen. Den dominerande stammen vid utbrottet, RT 046, visade sig bilda mer toxin och vara mer antibiotikaresistent än andra stammar, vilket kan ha bidragit till en högre dödlighet.

Tydliga förbättringar efter avföringstransplantation

I Cecilia Magnussons avslutande studie har hon undersökt livskvaliteten hos patienter med återkommande infektioner, före och efter att de behandlats med fecestransplantation. Resultatet visade på tydliga förbättringar efter behandlingen, förklarar Cecilia Magnusson, som tror och hoppas att hennes forskning bidragit till en ökad medvetenhet om behovet av att använda antibiotika klokt.

– CDI är en potentiellt farlig infektion och patienter som drabbas har ofta ett stort lidande, eftersom diarréerna kan vara svårbehandlade och återkomma. Mitt arbete har pågått i många år och jag kan se att mycket har förbättrats för patientgruppen. Idag har vi bättre behandlingsmetoder och erbjuder fecestransplantation tidigare, redan efter ett första återfall, säger hon.

I framtiden vill Cecilia Magnusson, som också är ordförande i Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) i Region Jönköpings län, fortsätta att utveckla det regionala arbetet med antibiotikasmart vård. Hon vill också fortsätta sin forskning om CDI.

– Jag vill gärna fortsätta titta på hur vi kan förebygga att patienter drabbas, men också hur vi kan bli bättre på att behandla patienter som drabbats. Kan behandlingen med fecestransplantation förbättras och vilken tarmflora är egentligen den bästa för den enskilda CDI-patienten, frågar hon sig.

Här kan du följa disputationen

Cecilia Magnusson disputerar fredag 9 maj, kl. 09.00 i aulan på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Disputationen är öppen för allmänheten, men går även att följa digitalt via Zoom.

Kontakt

Vid intervjuönskemål, hör av dig presstjänsten som förmedlar kontakt till Cecilia Magnusson.

Kontakter

Presstjänsten

Vi svarar vardagar klockan 08.00-16.30 om hälso- och sjukvård, regional utveckling, kultur, Länstrafiken samt övrigt om organisationen.

Tel:010-242 40 30press@rjl.se

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Region Jönköpings län lyfter länets frågor i Almedalen5.6.2025 15:37:44 CEST | Pressmeddelande

Region Jönköpings län medverkar under Almedalsveckan 23-27 juni 2025. I arenan Mötesplats Jönköpings län samlas aktörer från hela länet – kommuner, näringsliv, akademi och kultur – för att lyfta våra viktigaste frågor och forma framtidens och länets samhällsutveckling. Seminarieprogrammet är brett och framtidsinriktat och syftar både till att väcka opinion och sprida goda exempel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye