SBAB Bank

Brett fallande bostadspriser i april

Dela

Bostadspriserna föll med 0,3 procent i april i Sverige som helhet. Medan lägenhetspriserna i genomsnitt föll med 1,4 procent steg villapriserna i genomsnitt med 0,2 procent. Lägenhetspriserna föll i 5 av 6 regioner och villapriserna i 4 av 6. Störst prisnedgång på lägenheter hade Södra Sverige (-4,7 %) och på villor Storstockholm (-0,9 %). I Norra Sverige studsade dock villapriserna upp med hela 5,2 procent och gick därmed rejält mot strömmen. Trenden, där normala säsongseffekter och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot fallande bostadspriser med 0,6 procent i april i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).

SBAB har reviderat ner prognosen över prisökningen på bostäder i Sverige för helåret, från 5,7 till 3,1 procent.
SBAB har reviderat ner prognosen över prisökningen på bostäder i Sverige för helåret, från 5,7 till 3,1 procent.

Bostadspriserna sjönk med 0,3 procent i april i Sverige som helhet

Bostadspriserna sjönk med 0,3 procent i april i Sverige som helhet (se tabell 1). Rensat för normala säsongseffekter och andra tillfälliga effekter föll priserna med 0,6 procent (se tabell 2 och diagram 1).

– Det brukar vara tydliga säsongsvariationer i bostadspriserna. Normalt sett brukar bostadspriserna, mätta som genomsnitt för hela Sverige, öka under april. Så blev det inte i år då de i stället föll med 0,3 procent. Om man i stället utgår från trenden där normala säsongsuppgångar och andra tillfälliga effekter rensats bort så pekar siffrorna för april på att det underliggande prisfallet i själva verket är dubbelt så stort, det vill säga minus 0,6 procent, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Efter att ett visst ljus kunnat skönjas tack vare normaliserad inflation och lägre bolåneräntor, är det nu troligt att den skakiga omvärldssituationen sätter sina spår på den svenska bostadsmarknaden, säger Robert Boije.

– Vi reviderade nyligen ner vår prognos rejält över prisökningen för helåret från 5,7 till 3,1 procent. De svaga aprilsiffrorna pekar på att en nedrevidering var motiverad, men också på att utfallet för helåret kan bli ännu svagare. Den osäkra omvärldsbilden och vad den kan betyda för inflationen, bolåneräntorna och hushållens köpkraft framöver gör prognosen skakig, säger Robert Boije. 

Lägenhetspriserna sjönk med 1,4 procent i april och i 5 av 6 regioner

Lägenhetspriserna sjönk med 1,4 procent i april för Sverige som helhet (se tabell 1). Priserna sjönk i 5 av 6 regioner och som mest i Södra Sverige (-4,7 %). I Mellersta Sverige steg, som enda region, lägenhetspriserna (+0,4 %). Med beaktande av normal säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter, indikerar trenden fallande lägenhetspriser (-0,6%) i april (se tabell 2 och diagram 1). Lägenhetspriserna ligger nu knappt 4 procent under toppnoteringarna från våren 2022, en tydlig tillbakagång från de mer positiva marssiffrorna.

– Efter att lägenhetspriserna under årets inledande månader nästan nådde toppnoteringarna från våren 2022- det vill säga innan inflations- och räntechocken slog till - ser vi nu i april en tydlig tillbakagång igen, säger Robert Boije.

Villapriserna steg i genomsnitt med 0,2 procent i april men föll samtidigt i 4 av 6 regioner

Villapriserna steg med 0,2 procent i april för Sverige som helhet (se tabell 1). Det var dock en splittrad prisbild. Det som bidrog till att det faktiskt blev en svag uppgång var en stor prisuppgång på hela 5,2 procent i Norra Sverige och en uppgång på 1,7 procent i Storgöteborg. I övriga fyra regioner föll villapriserna, och som mest i Storstockholm (-0,9 %). Rensat för säsongseffekter och andra tillfälliga effekter föll villapriserna med 0,5 procent (se tabell 2 och diagram 1). Villapriserna ligger nu knappt 12 procent under toppnoteringarna från våren 2022.

– Norra Sverige var den enda region som under mars hade fallande priser på både lägenheter och villor. Denna region har också haft svagast prisutveckling sedan årsskiftet på både lägenheter och villor. Turbulensen kring Northvolt och viss oro för andra stora gröna industriprojekt i norr, har sannolikt påverkat detta. Medan den svaga prisutvecklingen fortsatte för lägenheter under april, studsade villapriserna i stället tillbaka rejält, säger Robert Boije.

För prisförändringar i Sverige som helhet och i de olika regionerna – se tabell- och diagrambilaga i bifogat pressmeddelande.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 298 000 och 679 000 privatpersoner har sparkonto (per den 7 februari 2025). Antal medarbetare (FTE) är 1 082.  SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank och linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Kyligare marknad för bostadsrätter – särskilt för små lägenheter11.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att sjunka under maj. I likhet med i april drevs nedgången av framför allt fallande temperatur på lägenhetsmarknaden. Den har nu sjunkit tre månader i rad, framför allt på grund av en negativ utveckling av antalet budgivare. Ettor, tvåor och treor har haft en tydligt mer negativ temperaturutveckling än fyror- och femrummare. Kyligast är det för ettor och tvåor. Temperaturen på husmarknaden har däremot mer eller mindre stått och stampat under våren.

Fler bostadsägare upplever starkare privatekonomi – men inte alla6.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt en av fyra bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation har förbättrats det senaste halvåret. Samtidigt tycker en av fem att den har försämrats. Även om en stor majoritet inte oroar sig för sina månatliga utgifter, känner en av fem oro. Femton procent säger sig dessutom behöva, eller kanske behöva, använda sparmedel för att betala boräntorna. Detta visar SBAB:s halvårsvisa undersökning ”Boägartempen”. Den visar också att bostadsägarna – över lag – har realistiska förväntningar på bolåneräntorna.

Bostadsägarnas boprisförväntningar sjunker för 4:e kvartalet i rad4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fler bostadsägare tror på stigande än sjunkande bostadspriser det kommande året, även om optimismen minskar för fjärde kvartalet i rad. 45 procent förväntar sig högre priser om ett år, medan endast 6 procent tror på en nedgång och 37 procent räknar med oförändrade priser. De som tror på prisuppgång pekar främst på ökad efterfrågan och lägre bolåneräntor, medan de som spår fallande priser hänvisar till svagare efterfrågan och hårdare kreditkrav hos bankerna. I genomsnitt väntas bostadspriserna öka med 1,6 procent på ett års sikt och med 4,4 procent på tre års sikt.

Bopriserna steg i maj – men trenden pekar på svagt fallande2.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 1,0 procent i maj i Sverige som helhet. Lägenhetspriserna steg med 0,3 procent och som mest i Norra Sverige. I Storgöteborg, som enda region, föll dock lägenhetspriserna. Villapriserna steg med 1,3 procent och som mest i Södra Sverige. I Norra Sverige, som enda region, föll dock villapriserna. Trenden, där både normala säsongseffekter och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar sammantaget mot svagt fallande bostadspriser på både lägenheter och villor i maj i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).

Lägre styrränta och rörlig bolåneränta i korten28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inflationen väntas sjunka mot Riksbankens mål. I kombination med en trög svensk tillväxt och framför allt hög arbetslöshet talar det för en sänkning till av styrräntan innan det är färdigsänkt. Det är fortfarande mest sannolikt att styrräntan sänks i augusti, även om chanserna för en sänkning redan i juni har ökat. Lägre styrränta i augusti ger hushållen en lägre rörlig bolåneränta under sensommaren. Osäkerheten är dock ovanligt stor sett till den oroliga geopolitiska riskbilden. Denna osäkerhet har smittat av sig i högre riskpremier för de längre räntorna, vilket i sin tur gjort det lite mindre förmånligt att binda räntan. Samtidigt kan den betydande riskbilden vara ett motiv för att binda räntan – åtminstone för vissa hushåll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye