Vaccination av hästar i fokus under kampanjen Stoppa kvarkan
Med vittnesmål från ett allvarligt kvarkautbrott i ett stall i Dalarna vill årets kampanj Stoppa kvarkan få hästägare att förstå hur farligt kvarka är. Om fler vaccinerar sina hästar kan sjukdom och spridning förhindras.

Kvarka sprids lätt, särskilt bland ovaccinerade hästar. Varje år drabbas svenska stall av kvarka – en mycket smittsam och och i värsta fall dödlig hästsjukdom. Vid mild form liknar symptomen en vanlig förkylning men aggressiv kvarka kan leda till svåra komplikationer och dödsfall, som i Dalarna i vintras. Ett utbrott påverkar snabbt hela stallverksamheten – inga hästar får lämna stallet, och isolering krävs.
De kvarkadrabbades röster
Olika personer delar sina upplevelser av sjukdomen och förloppet i filmer som släpps i sociala medier tisdag till lördag under kampanjveckan. Lisa Chröisty på SLU har gjort filmerna och leder arbetet med kunskapssajten HästSverige.
– I årets kampanj #stoppakvarkan visar vi vad som hände i ett verkligt kvarkautbrott i vintras, där många hästar insjuknade och den unga hästen Zantoz dog. Vi får höra hästägare, veterinärer och forskare berätta. Det är ett starkt exempel på hur allvarliga konsekvenser kvarka kan ge, och hur vaccination kan användas för att stoppa kvarkan, säger Lisa Chröisty.
Vaccinera fler hästar
Vaccin mot kvarka har visat goda effekter men ännu är vaccinationsgraden i Sverige för låg för att uppnå flockimmunitet och smittan sprids ständigt i nya utbrott. En jämförelse kan göras med sjukdomen hästinfluensa, som har blivit sällsynt i landet sedan vaccination blev obligatorisk för alla tävlingshästar 2009.
– Vårveckan med #stoppakvarkan har pågått i många år och det går framåt. Allt fler stall har idag isoleringsmöjligheter och bättre rutiner för att hantera sjukdomsutbrott. Men pusselbiten som saknas för att verkligen skydda hästar som träffar hästar från andra stall är att vaccinera dem mot kvarka. Med den ökade förståelsen för konsekvenserna hoppas vi att fler väljer vaccination, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.
Ett vanligt sätt för kvarka att ta sig in i stall är via nya hästar. Därför rekommenderas alltid att nyanlända hästar hålls isolerade i tre veckor. Men detta räcker inte mot så kallade tysta smittbärare – hästar som bär bakterien utan att visa symptom. Där är vaccination det enda säkra skyddet.
Fakta
- Stoppa kvarkan är en årlig kampanj från SVA och HästSverige, med stöd från ett stort antal häst – och veterinärorganisationer.
- Syftet är att öka kunskapen om kvarka och få fler att skydda sina hästar.
- Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi.
- Årets kampanj pågår 5-11 maj.
- Internationellt går kampanjen under namnet Strangles Awareness Week.
Följ kampanjen
- Se filmerna och läs mer på SVA:s kampanjsida Stoppa kvarkan 2025
- Följ kampanjen på HästSveriges webbsida, Facebook eller Instagram.
- Följ kampanjen med #stoppakvarkan
Nyckelord
Kontakter
Gittan GröndahlTillförordnad statsveterinär
Tel:018-67 42 97gittan.grondahl@sva.seLisa ChröistyHästSverige
Tel:076-1141539info@hastsverige.seLänkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Rapportera sjuka laxar i våra älvar11.6.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Våra vilda laxar mår inte bra. Mängden återvändande laxar i våra älvar har varit lägre än förväntat. Under många år har det i olika älvar förekommit sjukdom sommartid och svampangrepp under hösten. På SVA pågår arbete med kartläggning för att nå en hållbar förvaltning av vår vilda lax.
Rävens dvärgbandmask etablerad i Uppsala26.5.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Det första fallet av rävens dvärgbandmask i Uppsala län påvisades i Gränbyområdet i Uppsala 2024. En utökad provtagning de senaste månaderna för att bedöma utbredningen av denna parasit visar i nuläget på en förekomst inom ett begränsat område. Då parasiten påvisats vid upprepade provtagningar anses dvärgbandmasken nu vara etablerad i området.
Kunskapsluckor om blåtunga täpps till med nya forskningsprojekt22.5.2025 06:55:38 CEST | Pressmeddelande
Nu ska några av alla de frågetecken som finns angående sjukdomsspridning och effekter av sjukdomen blåtunga serotyp 3 (BTV3) i Sverige rätas ut. Forskare vid SVA och SLU, tillsammans med Gård och Djurhälsan och Växa Sverige, har fått forskningsmedel till flera projekt.
Stickmyggorna ska kartläggas21.5.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av allmänheten ska forskningsprojektet Myggkartan ge en bättre uppfattning om var olika stickmyggor finns i Sverige. Kartläggningen kan användas för att göra bättre analyser av risker för spridning av myggburna sjukdomar.
Avhandling: stoppa Mycoplasma bovis för friskare kalvar och mer mjölk22.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Avhandlingen visar att mjölkgårdar med antikroppar mot Mycoplasma bovis (M. bovis) har högre kalvdödlighet än andra gårdar. En jämförelse av mjölkproduktion visade att kor fria från antikroppar producerade betydligt mer mjölk.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum