Lyckat arbete med egenmonitorering av astma i Rottne
På Rottne vårdcentral har patienter med astma sedan sommaren 2024 erbjudits möjlighet att själva följa sin sjukdom med hjälp av ett digitalt verktyg. Erfarenheterna visar att arbetssättet ger både bättre sjukdomskontroll och en ökad trygghet för patienterna – samtidigt som vården blir mer flexibel och individanpassad.

Egenmonitoreringen innebär att patienterna själva regelbundet mäter sin lungfunktion och registrerar sina symtom via en app kopplad till ett mätinstrument. Informationen blir direkt tillgänglig för vårdcentralen vid behov vilket ger både patient och vårdgivare en bättre helhetsbild över tid.
– Vi ser att patienterna blir mer delaktiga i sin vård och att vi får möjlighet att anpassa behandlingen snabbare och mer träffsäkert, säger Karl Kvennberg, astma-/KOL-sjuksköterska på Rottne vårdcentral.
Ökad insikt och större självständighet
Både Karl Kvennberg och hans kollega Bart Rijnbout vittnar om hur egenmonitorering gett patienterna en ökad förståelse för hur faktorer som exempelvis kyla och pollen påverkar deras astma, vilket i sin tur stärker möjligheten till god egenvård.
– Patienterna ser tydligare hur deras värden förändras över tid och vad som påverkar deras symtom. Det skapar trygghet och ger bättre förutsättningar för att hantera sjukdomen, säger Bart Rijnbout.
Patienten Lena Norberg är en av dem som märkt stor skillnad sedan hon började använda verktyget:
– Jag kan följa mina värden hemma och få vägledning direkt från vårdcentralen. Det har gett mig en mycket större trygghet i vardagen, säger hon.
Införs på fler orter och vid fler diagnoser
Utifrån de goda erfarenheterna i Rottne kommer ordinerad egenmonitorering nu att erbjudas till astmapatienter även på vårdcentralerna i Braås och Lenhovda, för de patienter som bedöms ha störst nytta av det. Därefter ska det utvärderas innan det införs på fler vårdcentraler.
Region Kronoberg är också i en uppstart av att införa egenmonitorering kopplat till fler kroniska sjukdomar, såsom KOL och högt blodtryck, på vårdcentralerna i länet. Även egenmonitorering av hjärtsvikt på hjärtmottagningen i Växjö och Ljungby är på gång.
– Egenmonitorering är ett viktigt steg i att skapa en mer tillgänglig och patientcentrerad vård. Det stärker patientens delaktighet och bidrar till en bättre användning av våra resurser, säger Magnus Frithiof, verksamhetsområdeschef för primärvården.
Föreläser på nationell konferens
I maj ska Karl Kvennberg och Bart Rijnbout presentera arbetet med egenmonitorering på Vitalis, en av Sveriges största konferenser om digitalisering i hälso- och sjukvården.
Fakta: Så fungerar egenmonitorering vid astma
- Patienten mäter regelbundet sin lungfunktion med ett digitalt verktyg.
- Symtom och mätvärden registreras i en app och delas med vårdcentralen.
- Patienten kan få vägledning digitalt och har vid behov kontakt med sitt vårdteam.
- Syftet är att stärka egenvården, upptäcka förändringar i tid och skapa tryggare behandlingsupplägg, samt att patienterna ska må bättre i sin sjukdom.
Kontakter
Magnus FrithiofVerksamhetsområdetschef primärvård
Tel:0470-58 61 88Tel:0709-84 44 91magnus.frithiof@kronoberg.seMarie LendahlsPressekreterare Region Kronoberg
Tel:0470-58 96 70Tel:0709-84 44 22marie.lendahls@kronoberg.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Regionfullmäktige sammanträder den 18 juni16.6.2025 14:13:12 CEST | Pressmeddelande
Mötet äger rum den 18 juni klockan 9 i Utvandrarnas hus. Vid sammanträdet ska det bland annat fattas beslut om budget för 2026. Media är välkomna att delta vid mötet.
33 miljoner från EU-fonder till utvecklingsprojekt i Kronobergs län16.6.2025 12:07:47 CEST | Pressmeddelande
Drygt 33 miljoner kronor har beviljats från EU-fonder till projekt som på olika sätt ska bidra positivt till länets utveckling. Utöver det får flera projekt medfinansiering från Region Kronoberg.
Gamla sanningar utmanas i ny studie – blodprover kan kylas utan risk5.6.2025 09:47:25 CEST | Pressmeddelande
En ny studie från Region Kronoberg visar att det är möjligt att förvara och transportera så kallade PK(INR)-prover i kylskåp. Resultaten utmanar en långlivad uppfattning inom laboratoriemedicin och öppnar för effektivare provlogistik.
Region Kronoberg inför semesterdagsväxling för alla tillsvidareanställda3.6.2025 12:50:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med nästa år får alla tillsvidareanställda medarbetare i Region Kronoberg möjlighet att ansöka om semesterdagsväxling. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt möte den 3 juni.
HPV-vaccination på arbetstid – för att nå högre täckningsgrad2.6.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Region Kronoberg gör nu en särskild insats för att fler ska skydda sig mot HPV-relaterad cancer. Kvinnliga medarbetare födda 1994–1999 får möjlighet att vaccinera sig mot HPV på arbetstid under vecka 23.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum