Rekordmörkt år för civila och hjälparbetare – men stödet för krigets lagar är starkt
Det är ett rekordmörkt år för hjälparbetare. Sjukvård attackeras, humanitär personal dödas och hindras från att utföra sitt livräddande arbete. Samtidigt visar en ny opinionsmätning från Indikator, gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, att stödet för krigets lagar är starkt bland svenskarna. Men undersökningen blottlägger också oroande attityder, där en betydande andel anser att nästan vad som helst är tillåtet i krig om det leder till seger, och nära tre av tio svenskar är oroliga för krig i Sverige.

Just nu pågår över 120 väpnade konflikter runt om i världen. Konsekvenserna för civila är förödande. Allt fler människor drabbas av extremt lidande till följd av krig och våld. Krigets lagar – eller internationell humanitär rätt – är det regelverk som gäller under väpnad konflikt. Syftet är att skydda civila, civil infrastruktur, sjukvård, humanitär personal och skadade, sjuka och tillfångatagna soldater. Det reglerar även användandet av vissa vapen och stridssätt som anses särskilt omänskliga. Undersökningsföretaget Indikator har undersökt svenskarnas kunskap om och inställning till den internationella humanitära rätten.
Undersökningen visar bland annat att:
- 90 procent känner till att det finns internationella lagar som säger vad som är tillåtet och otillåtet i krig
- 85 procent anser att krigets lagar är mycket viktiga
- 78 procent instämmer helt i att Sverige tydligt bör ta ställning mot brott mot krigets lagar. Ytterligare. 12 procent instämmer delvis
- 87 procent anser helt eller delvis att civila ska skyddas i krig, även om det gör militära operationer svårare
- 28 procent är mycket eller ganska oroliga över att det ska bli krig i Sverige
– Det är positivt att stödet för krigets lagar är starkt. Det är världens stater som bär ansvaret för att dessa regler och lagar efterlevs. Vi inom rödakorsrörelsen vet att krigets lagar gör skillnad och räddar liv varje dag. Men samtidigt ser vi en brutal verklighet där civila och hjälparbetare dödas, och sjukhus attackeras. Undersökningen visar att allmänheten, oavsett politisk tillhörighet, vill att Sveriges regering markerar tydligt när krigets lagar inte följs, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Hittills i år har 79 hjälparbetare dödats under sitt uppdrag. Förra året var det 384 – det högsta antalet någonsin uppmätt, enligt Aid Worker Security Database. För en dryg månad sedan dödades åtta hjälparbetare från Palestinska Röda Halvmånen på uppdrag i Gaza. Liknande händelser sker även i Sudan, Ukraina och många andra väpnade konflikter runt om i världen.
Undersökningen visar också att svenskar i stor utsträckning vet vad som är tillåtet och otillåtet i krig:
- 84 procent tror att det är förbjudet att angripa civila
- 91 procent tror att våldtäkt i krig är förbjudet
- 82 procent tror att kemiska vapen är förbjudna
Samtidigt finns attityder som oroar:
- 38 procent av männen anser att det alltid, oavsett konsekvenser för civila, är acceptabelt att angripa ett militärt mål för att vinna fördel i krig
- 18 procent av männen anser det är acceptabelt att använda alla medel som kan leda till seger i krig. Bland riksgenomsnittet är siffran 11 procent
- 5 procent anser att användning av kemiska vapen bör vara tillåtet
– Den 8 maj är det 80 år sedan andra världskriget tog slut. Efter krigsslutet enades världens stater om att krigets fasor måste begränsas ytterligare – Genèvekonventionerna uppdaterades och en fjärde, som rör skyddet för civila, antogs. Nu ökar antalet väpnade konflikter i världen, civila drabbas hårdare än på länge. Stridigheterna har flyttat in i stadsmiljöer. Om krigets lagar följs så minskar lidandet och det lägger grunden för en tryggare framtid och en hållbar fred, säger Ulrika Modéer.
Fakta om undersökningen:
Metod: Webbaserad undersökning, datainsamlingen genomfördes inom ramen för Indikator Opinions slumpmässigt rekryterade Sverigepanel
Målgrupp: Allmänheten, 18 – 84 år
Antal intervjuer: 1032
Fältperiod: 10 – 25 april 2025
Deltagarfrekvens: 48%
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterareSvenska Röda Korset
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder


Svenska Röda Korset fortsätter att bidra till att sprida kunskap om krigets lagar i Sverige och verkar för att dessa regler integreras i nationell lagstiftning och försvarsplanering. Denna vecka står vi dessutom tillsammans med Försvarshögskolan värd för en nordisk konferens i Stockholm om internationell humanitär rätt, där experter från hela världen samlas för att diskutera aktuella utmaningar och lösningar.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Världens finaste medalj till tre svenska fältsjuksköterskor12.6.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vartannat år delar Internationella rödakorskommittén (ICRC) ut Florence Nightingale-medaljen, den högsta internationella utmärkelsen en sjuksköterska kan få. Medaljen belönar exceptionellt mod i områden drabbade av väpnad konflikt och/eller katastrof, innovativt ledarskap och initiativ inom folkhälsoområdet, och pionjärinsatser inom sjuksköterskeutbildningen och praktik. Bland 2025 års pristagare finns de svenska sjuksköterskorna Karin Levenby Bovy, Monika Hörling och Theresia Lyshöj Landiech.
Matutdelningen hos Röda Korset har mer än fördubblats på ett år10.6.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler människor söker hjälp hos Röda Korset för att klara vardagen. I en ny rapport framgår att antalet besökare till organisationens fem största stödverksamheter, Röda Korsets hus, har ökat med över 50 procent på ett år, och behovet av mat har mer än fördubblats.
Ny vårdförmedling i Göteborg ska stärka vården för papperslösa4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska Röda Korset och Rosengrenska Stiftelsen har under våren 2025 inlett ett femårigt idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Västra Götalandsregionen. En ny vårdförmedling ska säkerställa att personer som vistas i Sverige utan tillstånd får tillgång till den vård de har laglig rätt till. Samarbetet mellan civilsamhället och regionen kring denna målgrupp är det första i sitt slag i Sverige.
Frilansjournalisten Per Elinder Liljas vinner Röda Korsets journalistpris 2025 för reportage om elbilarnas mörka baksida14.5.2025 11:14:02 CEST | Pressmeddelande
Röda Korsets journalistpris som belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige, tillfaller i år Per Elinder Lijas. Den vinnande reportageserien har publicerats i Sveriges Natur, Svenska Dagbladet, TV4 och Arbetet.
Ny undersökning: Unga tvivlar på samhällets förmåga att hantera psykisk ohälsa14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Psykisk ohälsa förväntas bli den största folkhälsoutmaningen inom fem år. Många unga undviker att prata om hur de mår av rädsla för vilka begränsningar det kan medföra i livet. Dessutom tvivlar unga på att samhället kan ge det stöd som de behöver. En ny rapport från Röda Korset och Röda Korsets Ungdomsförbund belyser effekterna av att unga som mår psykiskt dåligt ofta möts av långa köer, brist på förståelse och känslan av att stå ensamma.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum