Publikmötet får ny skräddarsydd och hållbar kostym

Dela

Dramatens 24 publikvärdar har fått nya skräddarsydda och måttanpassade arbetskläder. Kostymdesigner Nina Sandström har i samarbete med värdarna tagit fram en kollektion unika kavajer tillverkade i raw denim, överskott från industrin, så kallad dead stock.

Kostymdesigner Nina Sandström
Kostymdesigner Nina Sandström Foto: Aline Lorentzon

Buy Less, Choose Well, Make it Last är ett citat från min husgud, den brittiska designern Vivienne Westwood. Det är precis så vi jobbat med de nya arbetskläderna. De ska hålla länge men även vara funktionella och såklart snygga. Vi vill helt enkelt undvika slit och släng, säger Nina Sandström.

– Publikvärdarna är de första Dramatens publik möter när de kommer till teatern. De tar hand om gästerna och bemöter alla där de är. För oss är det viktigt att kläderna återspeglar deras viktiga roll i publikmötet, säger Gunhild Aubert Opdal, sektionschef kund- och publikmöte.

– De nya kläderna är också en hyllning till skrädderiet, ett hantverkskunnande och ett kulturarv värt att uppmärksamma, säger Nina.

Arbetskläderna består av en kavaj i denim med handsydda detaljer och med guldinslag för att matcha husets interiör, en svart t-shirt med Dramatenlogotype på fram- och baksida och scarfs i olika färger. Publikvärdarna har fått bestämma sin egen modell och snitt på kavajerna. Denimtyget, i 100 % ekologisk bomull, är inköpt via RekoTex i Borås och går att tvätta i 40 grader.

Nästa steg blir att ta fram yllesjalar för kallare tider. Dessa kommer att sys av munkkåpor som övertagits från Kungliga Operan och kommer att sys i lappteknik med accenttråd.

Kostymdesigner Nina Sandström arbetar som kostymdesigner inom film, teater, dans och opera. Hon har bland annat gjort kostym till Stefan Larssons uppsättning av Bergmans Fanny och Alexander och filmerna Masjävlar av Maria Blom och Bergmans Reliquarium av Tomas Alfredson.

För att se det här innehållet från www.youtube.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Nina Sandström berättar om arbetet med att ta fram nya arbetskläder till publikvärdarna

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Publikvärdarnas nya arbetskläder
Publikvärdarnas nya arbetskläder
Foto: Aline Lorentzon
Ladda ned bild
Isabel Waite och Nina Sandström
Isabel Waite och Nina Sandström
Foto: Aline Lorentzon
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten-drama på Bokmässan27.5.2025 09:50:00 CEST | Pressmeddelande

Ett tema på årets Bokmässa i september är dramatik och Dramaten kommer att finnas på plats med flera programpunkter. Det blir premiärläsning av Mattias Anderssons bearbetning av Hamlet med skådepelarna Erik Ehn, Karin Franz Körlof, Elin Klinga och Christoffer Svensson, läsning ur och samtal om pjäsen Svindel med författaren och dramatikern Sara Stridsberg och regissören Rebecka Hemse och ett samtal om teater för barn och unga till minne av Suzanne Osten. I Dramatens monter får besökarna fördjupa sig i svensk dramatik, träffa skådespelare, dramatiker och dramaturger.

Autumn repertoire 2025 at The Royal Dramatic Theatre in Stockholm13.5.2025 08:54:36 CEST | Pressmeddelande

An unperformable comedy by William Shakespeare, Das Kapital as a dance theatre production, a guest performance from Hungary and a scenic installation based on a Nobel Prize-tipped Hungarian author. Croatian director Oliver Frljić returns with a French classic. The “play of plays”, Hamlet, starring Gustav Lindh (from The Northman by Robert Eggers) and Gizem Erdogan (from Netflix series The Playlist and Caliphate) in a free adaptation by Mattias Andersson. All this and much more at Dramaten this autumn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye