Svenskt Trä

En av fyra bostadsägare tänker använda höjda rotavdraget

Dela

Nu på måndag höjs rotavdraget tillfälligt, från 30 till 50 procent. En av fyra bostadsägare planerar att utnyttja höjningen för att bygga eller renovera hemma innan året är slut. Det visar en ny undersökning i Sifopanelen Express på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Trä.

Att bygga trall är ett av de vanligaste projekten i samband med det höjda rotavdraget.
Att bygga trall är ett av de vanligaste projekten i samband med det höjda rotavdraget. Foto: Per Bergkvist/Svenskt Trä

– Det här kan ge en efterlängtad skjuts åt byggbranschen. Att bygga trall är ett av de vanligaste projekten i samband med det höjda rotavdraget, den omfattas av avdraget om den byggs i direkt anslutning till bostaden. Även större projekt som tillbyggnader och att byta kök och badrum är populära, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Med höjningen av rotavdraget kan den som reparerar, bygger om eller bygger till hemma göra avdrag på 50 procent av arbetskostnaden. Intresset för att nyttja avdraget är särskilt högt hos de som äger sin bostad. Av hela Sveriges befolkning planerar 19 procent att använda höjningen av rotavdraget.

Störst är bygg- och renoveringslusten i Värmland, Dalarna och Gävleborg. Där planerar 29 procent av befolkningen att använda det höjda avdraget. Lägst är intresset i Norrbotten och Västerbotten, där 14 procent tänker nyttja rotavdraget.

– Som konsument ska man komma ihåg att höjningen är tillfällig och endast gäller för färdigställda arbeten där betalningen sker senast 31 december i år, så det gäller att planera byggprojektet i god tid. Maxbeloppet är precis som tidigare 50 000 kronor per person och år, säger Johan Fröbel på Svenskt Trä.

Fakta/Så tänker svenskarna använda höjda rotavdraget

19 % av befolkningen och 24 % av de som äger sin bostad planerar att bygga eller renovera med det höjda rotavdraget under 2025. Trall och utbyggnader samt att byta kök och badrum är de vanligaste projekten.

Län

Andel som planerar att använda rotavdraget

Skåne och Blekinge

15 %

Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Gotland

26 %

Halland och Västra Götaland

16 %

Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro och Västmanland

19 %

Stockholms län

20 %

Värmland, Dalarna och Gävleborg

29 %

Västernorrland och Jämtland

17 %

Västerbotten och Norrbotten

14 %

Undersökningen är genomförd av Kantar Media med hjälp av Sifopanelen Express under april 2025. Den består av 1053 webbintervjuer av personer i Sverige mellan 16-84 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Att bygga trall är ett av de vanligaste projekten i samband med det höjda rotavdraget.
Att bygga trall är ett av de vanligaste projekten i samband med det höjda rotavdraget.
Foto: Per Bergkvist/Svenskt Trä
Ladda ned bild
Johan Fröbel, chef teknik och handel vid Svenskt Trä
Johan Fröbel, chef teknik och handel vid Svenskt Trä
Foto: Björn Leijon/Svenskt Trä
Ladda ned bild

Länkar

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye