Ett år med nya prismodellen för elnätskunder i Katrineholm – steg i rätt riktning
I april 2024 införde Tekniska verken en ny prismodell med effektavgift för elnätskunder i Katrineholm. Nu har en mätning gjorts för att se om modellen gett önskad effekt. En av slutsatserna är att det är möjligt att jämna ut sin elanvändning och sänka elnätskostnaden, exempelvis genom att flytta sina effekttoppar från dag till natt. Den största förändringen syns hos en grupp om 450 elbilsägare Tekniska verken haft möjlighet att följa, och som sänkt sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent.

– Det är ännu lite för tidigt att säga att vi ser en tydlig förändring totalt sett för samtliga kunder, eftersom det rör sig om en stor grupp som även har olika förutsättningar. Men vi har kommit en bit på vägen och det börjar röra sig åt rätt håll. Varje bidrag till att jämna ut sina effekttoppar är en viktig insats för att minska belastningen på elnätet och något vi är tacksamma för, säger Jesper Hagbom, divisionschef Distribution, Tekniska verken.
Som grupp har de omkring 10 000 elnätskunder som berörs av den nya prismodellen i Katrineholm sänkt sina kostnader med cirka tre procent, även om skillnader förekommer på individnivå. Den svaga minskningen visar att Tekniska verkens intäkter inte har ökat sedan införandet, utan att elnätsavgiften även fortsatt är intäktsneutral.
Viktigt med kännedom om egna laddmönstret
De 450 elbilsägare i Katrineholm som Tekniska verken haft möjlighet att följa, står än så länge för den största förändringen. Totalt har de minskat sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent, troligtvis genom att jämna ut elanvändningen i kombination med att ladda över en längre tid.
– Vi ser att många elbilsägare redan nu gör medvetna val vilket är väldigt positivt. Jag vill verkligen uppmuntra fler att göra aktiva val och exempelvis undersöka sitt eget laddmönster. Att ladda med lägre effekt under en längre tid gynnar både plånboken och elnätets kapacitet. Samtidigt har jag stor respekt för att det i vissa lägen kan vara svårt att sprida ut och vara flexibel i sin elanvändning, säger Jesper Hagbom.
God kunskap om utjämning av elförbrukning
Under året har Tekniska verken även varje månad skickat ut en enkät för att kunna följa kundens perspektiv. Av de tillfrågade kunderna svarar 93 procent ja på frågan “Känner du till vad du själv kan göra i ditt hem för att jämna ut din elförbrukning?”, och 83 procent svarar ja på frågan “Jämnar du idag ut din elanvändning över dygnet för att bidra till minskade effekttoppar”?
Den nya prismodellen med effektavgift har under 2024–2025 successivt införts för alla Tekniska verkens elnätskunder, i enlighet med Energimarknadsinspektionens beslut om att samtliga elnätsföretag i landet senast den 1 januari 2027 ska ha prismodeller som inkluderar en effektavgift. Tekniska verken införde modellen i Katrineholm under april 2024, i Linköping under september 2024 och i Mjölby under maj 2025.
Justerad prismodell under 2026
I augusti 2024 presenterade Energimarknadsinspektionen (Ei) nya, förtydligade vägledningar för hur effektavgiften ska utformas. I enlighet med förtydligandet har Tekniska verken beslutat att justera den nuvarande prismodellen genom att införa tidsdifferentierad effektavgift för alla kunder. Förändringen kommer att ske successivt i samtliga av bolagets elnätsområden under 2026. Tekniska verken bevakar löpande hur den nya prismodellen svarar mot Ei:s direktiv och belastningen i koncernens elnät, och står även framåt redo att utvärdera och revidera denna.
Hjälpmedel för att underlätta
För att göra det enklare att komma in i modellen och se mönstret för den egna förbrukningen har Tekniska verken tagit fram stöd och information på tekniskaverken.se samt nya självservicetjänster på Mina sidor där man som kund bland annat kan ta del av sin prisprognos och sina effekttoppar. Med exempelvis en realtidsmätare på sin smarta elmätare går det att följa elförbrukningen via mobil, dator eller surfplatta. Från 1 mars 2025 finns också en ny, öppen och kostnadsfri datalösning – ett API – som hjälper kunderna att styra sitt effektuttag och sänka sina elnätskostnader, som Tekniska verken varit med att utveckla.
Sammanfattning mätningar ett år efter införandet av den nya prismodellen med effektavgift:
-
De cirka 10 000 elnätskunderna i Katrineholm har som grupp minskat sina kostnader med omkring tre procent.
-
En grupp om cirka 450 elbilsägare Tekniska verken haft möjlighet att följa, har minskat sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent.
-
De cirka 70 elnätskunder som aktivt valt prislista alternativ har generellt sett kunnat påverka sina kostnader positivt genom att flytta sina effekttoppar från dag till natt, dvs från perioder med högt pris till perioder med lågt pris.
Prislista standard och prislista alternativ riktar sig till olika typer av eleffektkonsumenter. Genom att gå in på Mina sidor går det att ta del av information som ger vägledning i vilken prislista som fungerar bäst för den egna situationen.
För mer information, kontakta gärna:
Jesper Hagbom, divisionschef Distribution, Tekniska verken
Telefon: 013-30 86 60
E-post: jesper.hagbom@tekniskaverken.se
Tekniska verkens pressjour
Telefon: 013-20 91 40
E-post: press@tekniskaverken.se
Nyckelord
Bilder

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken gör omfattande förnyelse av vatten- och avloppsnäten i Linköping12.6.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter sommaren startar Tekniska verken en rad projekt med vatten- och avloppsnäten. Syftet är att säkra dricksvattenförsörjningen, minska risken för läckor och översvämningar, samt möjliggöra byggnation av nya bostäder. Samtidigt går projektet på Östgötagatan in i sin slutfas, och beräknas vara färdigt före beräknad tid.
Pressinbjudan: pressvisning av högteknologisk sorteringsanläggning för avfall12.6.2025 07:30:00 CEST | Pressinbjudan
I sommar startar Tekniska verken provdriften av Skandinaviens mest avancerade anläggning för eftersortering av restavfall – ett tekniksprång som förvandlar sopor till resurser och årligen kapar globala utsläpp motsvarande tiotusentals ton koldioxid. Inför testperioden hälsar Tekniska verken media välkomna till en rundvandring och demonstration av hur de automatiserade flödena fungerar i den nya anläggningen.
Tekniska verken inför nya generationens fibernät27.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Tekniska verken tar ett nytt steg för att framtidssäkra sina bredbandsnät och börjar införa PON-teknik (passiva optiska nätverk). Genom att flera användare delar på en och samma fiberanslutning minskar både grävbehov och elförbrukning, vilket gör tekniken både energieffektiv och stabil över tid. Första området med PON i Tekniska verkens bredbandsnät blir Ekängen i Linköping.
Satsning på mässa för fastighetsägare kring energi- och avfallslösningar26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den här veckan arrangerar Tekniska verken en mässa i Linköping för att underlätta för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som vill göra sin fastighet eller förening mer hållbar och kostnadseffektiv. Intresset är stort, bland annat för elförbrukning och avfallshanteringen framåt.
Sveriges största inlöp har invigts – räddar unik fisk15.5.2025 15:36:41 CEST | Pressmeddelande
Idag, torsdagen den 15 maj, invigdes den nya och 125 meter långa fiskvägen vid Laxberg utanför Boxholm. Fiskvägen, som är byggd i form av ett inlöp, förväntas rädda den hotade Sommenöringen och samtidigt även hjälpa en rad andra fiskar och vattenlevande djur att vandra förbi regleringsdammen mellan Sommen och Svartån. Den färdiga fiskvägen utgör det i största inlöpet i landet, och är en frivillig miljöinvestering av ägarbolagen i Motala Ströms Samhällighetsförening (MSS) – Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum