Ny undersökning avslöjar svenskarnas bastuvanor
Fyra av tio svenskar drömmer om en egen bastu, vi bastar hellre ensamma än med släkten och ju äldre vi blir – desto mer sannolikt är det att skippa badkläderna. En färsk undersökning från Sifopanelen Express, på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Trä, avslöjar svenskarnas bastuvanor lagom till bastufebern i samband med Eurovision.

Att bara bada bastu för att släppa stress och koppla av är vanligt bland svenskarna. 13 procent av allmänheten bastar minst en gång i månaden och avkoppling är den främsta anledningen. Hela 67 procent bastar för att varva ner, medan endast 16 procent gör det för att umgås.
Trots det är vänner det bästa sällskapet i bastun, enligt 48 procent av svenskarna. Släktingar är däremot minst populära att basta med – oavsett åldersgrupp.
– Faktum är att fler föredrar att basta ensamma än med släkten. En bastu behöver inte alls vara särskilt stor utan utgå från dina egna behov och hur stor yta du har där hemma. Det går att bygga bastun så liten som 1,2 kvadratmeter, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.
Att basta med badkläder på är ofta en het fråga och den fortsätter att dela svenskarna. 2 av 10 anser att alla ska vara nakna av hygieniska skäl och den inställningen blir starkare högre upp i åldrarna. Bland personer som är 65 år eller äldre är 32 procent för nakenhet i bastun, medan endast 14 procent av 16–29-åringarna instämmer.
– Det är intressant att det finns generationsskillnader och vi ser även skillnad geografiskt. Södra Sverige sticker ut – det är området där flest anser att alla ska vara nakna i bastun. För att inte bränna sig på lavarna är det viktigt att välja rätt träslag. Vi rekommenderar gran, asp och alm, som har låg densitet och inte leder lika mycket värme som exempelvis furu, säger Johan Fröbel.
Bara två av tio svenskar har tillgång till en egen bastu, men många fler drömmer om en. Önskan om en egen sauna är högre hos män än hos kvinnor.
– Intresset för att bygga en egen bastu har växt med bastufebern som brett ut sig efter Melodifestivalen och allt fler laddar ner vår byggbeskrivning. Det är absolut en dröm som går att förverkliga, vi är ofta mer händiga än vi tror, säger Johan Fröbel på Svenskt Trä.
Fakta/Svenskarnas bastuvanor
Två av tio har tillgång till en egen bastu och 13 % bastar minst en gång i månaden.
Fyra av tio drömmer om en egen bastu. Män i högre utsträckning än kvinnor, 46 % jämfört med 35 %.
67 % av svenskarna bastar främst för att varva ner, 16 % för att umgås och 8 % av hälsoskäl.
21% vill att alla ska vara nakna i bastun, medan 13 % tycker att alla ska ha kläder på sig. I Sydsverige anser 32 % att alla ska vara nakna.
48 % har helst sällskap av vänner i bastun. 24 % väljer sin partner medan 16 % bastar ensamma och bara 3 % väljer släkten.
Läs mer om undersökningen: Svenskarnas bastuvanor
Undersökningen är genomförd av Kantar Media med hjälp av Sifopanelen Express under april 2025. Den består av 1053 webbintervjuer av personer i Sverige mellan 16-84 år.
Nyckelord
Kontakter
Svenskt trä Press
Tel:+46 8 762 72 20press@skogsindustrierna.seBilder


Dokument
Länkar
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Nordens största arkitekturtidning får nytt liv9.6.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu nylanseras tidningen Trä – Nordens största arkitekturtidning – med ny form, fördjupat innehåll och en tydligare koppling till framtidens hållbara byggande. Tidningen ges ut av branschorganisationen Svenskt Trä sedan 1986.
Ladda för trallsommar – expertens råd för en hållbar altan26.5.2025 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Vårvärmen och lediga långhelger väcker suget efter att sitta ute på altanen. Varje år säljs så mycket trall i Sverige att det skulle kunna täcka 1 800 fotbollsplaner. Följ branschorganisationen Svenskt Träs tips för att få en trall som du kan njuta av i många år framöver.
Svag start för limträförsäljningen 2025 – bygghandeln kan bli ljusglimt19.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen av limträ har fortsatt att minska något under första kvartalet 2025, framför allt när det gäller leveranser till stora byggprojekt. Nya siffror från branschorganisationen Svenskt Trä visar dock på en försiktig förbättring av leveranserna till bygghandeln.
En av fyra bostadsägare tänker använda höjda rotavdraget9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu på måndag höjs rotavdraget tillfälligt, från 30 till 50 procent. En av fyra bostadsägare planerar att utnyttja höjningen för att bygga eller renovera hemma innan året är slut. Det visar en ny undersökning i Sifopanelen Express på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Trä.
Svenska sågverk lanserar byggsortiment av furu28.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bygg mer i furu – det är uppmaningen från sågverksnäringen, som nu lanserar ett helt sortiment byggprodukter av tallvirke för den svenska marknaden. Bakgrunden är ökad konkurrens om granvirket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum