Risk för vattenbrist
Landets grundvattennivåer är så låga att Sveriges geologiska undersökning i dag, den 13 maj, utfärdar ett meddelande om risk för vattenbrist för flera län i södra Sverige. I stora delar av landet är nivåerna långt under det normala för årstiden – och de sjunker dessutom i snabb takt.

Sedan i höstas och framför allt under våren har det varit ovanligt lite nederbörd. Detta har lett till att Sveriges grundvattennivåer är mycket lägre än de brukar vara i maj på många platser. Därför utfärdar SGU i dag årets första meddelande om risk för vattenbrist. Meddelandet gäller både stora och små grundvattenmagasin i Gotlands, Kalmar, Blekinge och Skåne län.
Nivåerna är mycket under de normala för årstiden i hela Götaland och en stor del av Svealand när det gäller de små grundvattenmagasinen, som är viktiga för enskilda brunnar. I södra och östra Götaland är grundvattennivåerna också mycket under de normala i de stora magasinen, de vattenmagasin som till exempel kan ha stor betydelse kommunal vattenförsörjning. Än så länge är nivåerna inte så låga som de ofta är under juli till oktober, men de sjunker för närvarande snabbt.
– Det är fortfarande inte möjligt att säga hur grundvattennivåerna blir när de oftast är som lägst under sensommaren eftersom det beror på hur vädret blir de närmaste månaderna. Men det är ett dåligt utgångsläge inför sommaren och det blir alltmer troligt att vi kommer få låga eller ovanligt låga grundvattennivåer på många platser i Götaland och Svealand under sommaren, säger Calle Hjerne, grundvattenexpert på SGU.
Eftersom det vanligtvis inte blir en betydande påfyllning av grundvattnet förrän i höst är det förväntat att SGU:s meddelande om vattenbrist kommer att ligga kvar under hela sommaren. Om det inte blir blötare väder under den närmaste tiden är det också troligt att SGU utfärdar fler meddelanden om risk för vattenbrist framöver.
SGU:s bedömning av risk för vattenbrist på grund av låga grundvattennivåer baseras på nuvarande nivåer och förväntade nivåer inom de närmsta månaderna, men den allmänna grundvattentillgången och användningen av grundvatten i olika områden vägs också in i bedömningen.
– Vid låga grundvattennivåer finns det en förhöjd risk att vattenförsörjningen blir problematisk för en del. Det gäller dock långt ifrån alla eftersom grundvattentillgången varierar stort mellan olika platser och brunnar. En del upplever aldrig några utmaningar med vattenförsörjningen medan andra återkommande har problem, säger Calle Hjerne.
Om det blir normalt väder närmsta månaderna tyder SGU:s beräkningar på att grundvattennivåerna i de små magasinen kommer att bli låga eller ovanligt låga i Götaland och stora delar av Svealand samt längs Norrlandskusten under juli. För de stora magasinen är det framför allt i Skåne, Blekinge, Småland och på Öland och Gotland som det sannolikt blir låga eller ovanligt låga nivåer under sommaren.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSveriges geologiska undersökning
Tel:018-17 90 90press@sgu.seOm SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.

Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Vinnarna i Mineraljakten utsedda4.6.2025 14:40:00 CEST | Pressmeddelande
I dag avslöjades vinnarna i 2024 års upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Förstapriset går till ett mineralfynd som visar på en tidigare okänd förekomst av volfram, samt bekräftar tidigare fynd av sällsynta jordartsmetaller och koppar i Småland. Förstapristagaren belönas med 75 000 kronor för sitt tävlingsbidrag.
Nu flyttar SGU till nytt huvudkontor15.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag, den 15 maj, flyttar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) in i nya lokaler i det så kallade Lumi-huset, som är en återbruksfastighet, i centala Uppsala. Lokalerna inrymmer både kontorsarbetsplatser och laboratorier.
SGU håller pressträff om landets grundvattensituation12.5.2025 13:37:51 CEST | Pressmeddelande
Ovanligt lite nederbörd sedan i höstas har lett till mycket lägre grundvattennivåer än vanligt i maj och ett dåligt utgångsläge inför sommaren på flera håll i landet. Med anledning av detta bjuder Sveriges geologiska undersökning (SGU) in till en digital pressträff i morgon, tisdag. SGU presenterar data över läget och berättar vad vi kan vänta oss framåt.
Så kartlägger vi Sverige – välkomna på pressträff14.4.2025 08:38:56 CEST | Pressmeddelande
Till havs, på marken, från luften – för koldioxidlagring, energiförsörjning och samhällets behov av kritiska råmaterial som sällsynta jordartsmetaller. Kom och ta del av hur Sveriges geologiska undersökning (SGU) arbetar med att kartlägga Sveriges geologi 2025. Vi hälsar välkommen till pressträff i morgon, den 15 april, ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor som dagen till ära ligger vid Skeppsbrokajen i Stockholm.
Nu startar Mineraljakten 2025 – tävla om 150 000 kronor10.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag, den 10 april, går startskottet för 2025 års upplaga av Mineraljakten. Bakom tävlingen, där du kan vara med och tävla om 150 000 kronor, står myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att engagera allmänheten till att lära sig mer om Sveriges geologi och de metaller vi tar för givet i vår vardag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum