Nej till sänkt straffbarhetsålder
Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern till 14 år riskerar att skada barns utveckling och öka stigmatiseringen. Fackförbundet ST säger nej till utredningens förslag och varnar för att detta kan leda till att barn hamnar ännu längre bort från samhället och att deras rehabilitering försvåras.
Huvudargument för att sänka straffbarhetsåldern i utredningen Straffbarhetsåldern SOU 25:11 är att det straffrättsliga systemets långsiktiga legitimitet annars riskerar att äventyras. Utredningen hävdar också att samhällsskyddet ökar genom inkapacitering, det vill säga att unga lagöverträdare låses in och därmed inte kan göra brott.
– Vi ser inte att en sänkning av straffbarhetsåldern kommer att få någon effekt på brottsligheten eller tryggheten. I stället finns en risk att dessa barn hamnar ännu längre bort från samhället. Rättssystemet måste utformas med särskild hänsyn till barns sårbarhet, utvecklingsnivå och behov av rehabilitering snarare än hårdare straff, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
I sitt remissvar till regeringen lyfter Fackförbundet ST att rättssystemets legitimitet istället äventyras och riskerar att undergrävas om samhället inte lyckas lagföra och stoppa de aktörer som organiserar och använder barn i kriminella syften. Så länge man inte lyckas slå mot de strukturer som upprätthåller denna brottslighet kommer andra barn snabbt att ersätta den frihetsberövades plats likt ett självförsörjande ekosystem.
– Med vår erfarenhet från bland annat ungdomsbrottslighet inom SiS vet vi att många av de barn som begår grova brott ofta har neuropsykiatriska funktionsvariationer eller intellektuella funktionsnedsättningar. Dessa barn är särskilt sårbara och lättpåverkade vilket gör att de har svårt att säga nej och att fullt ut förstå konsekvenserna av sina handlingar, säger Britta Lejon.
Fackförbundet ST avvisar också förslaget om att ta bort straffmaximum för barn som begår allvarliga brott och varnar för att en sådan åtgärd kan urholka principen om barnets bästa. Barns bästa måste alltid stå i centrum och att öka repressiva åtgärder riskerar att få motsatt effekt. Det är av största vikt att samhällets olika aktörer istället samverkar och arbetar förebyggande. Det är mer effektivt än att i efterhand utdöma straff som dessutom riskerar att förstärka utanförskapet och stigmatiseringen.
Kontakter
Kajsa EdqvistPresskommunikatörFackförbundet ST
Tel:+46761466108kajsa.edqvist@st.orgDokument
Om oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackförbundet ST lyfter jämställdhet och jakten på den effektiva staten i Almedalen11.6.2025 10:26:10 CEST | Pressmeddelande
Under årets Almedalsvecka genomför Fackförbundet ST två seminarier i egen regi: ”Varför bryr sig ingen om jämställdheten? Det är dags för upprustning” och ”Jakten på den effektiva staten – är det verkligen ett svenskt DOGE vi behöver?”. Dessutom medverkar förbundsordförande Britta Lejon och förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar i flera andra seminarier under dagarna i Visby.
Den svenska förvaltningen är inte det som hindrar AI i Sverige4.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
AI är framtiden, men det betyder inte att Sveriges demokratiska modell som byggts upp under många år är utdaterad. Fackförbundet ST skriver i sitt remissvar till betänkandet AI-kommissionens färdplan för Sverige (SOU 2025:12) att kommissionen beskriver den svenska förvaltningsmodellen alldeles för förenklat och som ett hinder för att införa AI i det offentliga Sverige. ST efterfrågar också tydligare exempel på hur AI faktiskt kan användas för att förbättra människors tillvaro och arbetsmiljö.
Britta Lejon vald till ordförande för Offentliganställdas Förhandlingsråd2.6.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Över en halv miljon fackligt anslutna inom det offentliga samlas under paraplyet OFR – Offentliganställdas Förhandlingsråd. Britta Lejon är nu vald till ny ordförande för OFR, som gemensamt hanterar områden som pension, omställning och offentlig sektors utveckling.
Kriminalvårdens utbyggnad: ”Vi går från rehabilitering till förvaring”26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utbyggnaden av svensk kriminalvård går för fort. Trängseln på häkten och anstalter gör att risken för hot och våld ökar, både mellan intagna klienter och gentemot personal. Den snabba expansionen gör också att det återfallsförebyggande arbetat försämras. Detta visar en undersökning bland Fackförbundet STs medlemmar som arbetar inom Kriminalvården.
Flera förbättringar i avtalet för anställda inom Sveriges järnvägsinfrastruktur13.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lönehöjningar i nivå med märket, höjt OB-tillägg och en gemensam satsning mot hot och våld – det är några av Fackförbundet STs vinster i det nya kollektivavtalet för medlemmar inom bransch järnvägsinfrastruktur. Dessutom får deltidsanställda nu rätt till övertidsersättning från första timmen – en efterlängtad förbättring.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum